Oletko juuri ostanut uuden rinkan ja mietit, miten se kannattaisi pakata oikeaoppisesti? Tässä artikkelissa kerromme, miten rinkka kannattaa pakata, jotta se tuntuu mukavalta selässä ja tarvittavat varusteet ovat helposti saatavilla.
Rinkkoja löytyy montaa eri kokoa ja mallia, mutta niiden pakkaamisessa on muutama pääperiaate.
Mikko on töissä ulkoilun asiantuntijana Kuninkojan myymälässämme. Mikolta löytyy lähes 20 vuotta kokemusta retkeilijöiden auttamisesta ja Mikko onkin varmasti monelle meidän asiakkaallemme vuosien varrelta tuttu kasvo. Mikko toimii opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.
Ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa pakata rinkkaa, mutta on olemassa muutama pääperiaate, jotka pätevät kaikkien rinkkojen ja reppujen pakkaamiseen.
Kaikkein painavimmat varusteet kannattaa pakata mahdollisimman lähelle selkää, lapaluiden väliin. Painavimmat tavarat rinkassa on yleensä ruoka ja teltta. Kevyimmät varusteet voi pakata rinkan ulkotaskuihin ja painoiltaan välimaastoon jäävät sopivat rinkan sisälle painavien varusteiden ympärille.
Kuivapussit varmistavat kriittisten varusteiden pysyvän kuivana kelillä kuin kelillä.
Joissakin rinkoissa tulee mukana sadesuoja, jonka saa laitettua rinkan päälle suojaamaan varusteita kastumiselta. Rankkasateella kuitenkin sadesuojan välistä pääsee rinkkaan kosteutta, varsin kantajan selkäpuolelta. Kaikki kosteudelle arat varusteet kannattaakin pakata vedenpitäviin kuivapusseihin. On erittäin tärkeää saada pidettyä vaatteet, makuupussi, kuivaruoat ja muut vastaavat sateensuojassa. Toinen vaihtoehto on käyttää yhtä isoa kuivapussia rinkassa, jonka sisällä on kaikki tarpeellinen.
Mikolla on itsellään käytössään Savotan Jääkäri XL -rinkka, johon on mahdollista lisätä varustetaskuja molle-kiinnityksellä.
Omat mieltymykset ja rinkan tyyppi määräävät myös miten rinkkaa voi pakata. Kannattaa miettiä, mitä varusteita saattaisit tarvita siirtymien aikana. Nopeiten näihin varusteisiin pääsee käsiksi, kun ne ovat sivutaskuissa. Valmistatko lounasta, pitääkö vaatetusta säätää esim. sateen aikana, onko tarvetta joillekin pientarvikkeille (kompassi, puukko, otsavalo, sytytin, muistiinpanovälineet, hygieniatarvikkeet).
Hankalassa maastossa korostuu rinkan pakkaamisen perusteet. Rinkan pitää olla tasapainoinen, eikä tavarat saa roikkua löysästi rinkan ulkopuolella.
Kun rinkan painopiste on lähellä selkää, on sitä mukavempi kantaa, mutta se on myös tasapainoinen. Mikäli paino piste on korkealla, se häiritsee tasapainoa hankalassa maastossa. Kapea rinkka on myös ketterämpi, kun kuljetaan ahtaista väleistä.
Kun rinkka on pakattu hyvin, se ei ole kantajalleen liian painava, voi sitä kantaa hymyissä suin ja vaeltaminen on mukavaa.
Rinkan pakkaamista voi kokeilla jo kotona lähimetsissä kävellen ja pystyttämällä leirin testimielessä. Rinkan pakkaamiseen syntyy jokaiselle ajan mittaan omat tapansa, jotka saattavat vaihdella retken kohteen, sään, maaston ja muiden muuttujien mukaan.
Ensimmäiselle vaellukselle lähteminen varmasti jännittää jokaista. Tuliko kaikki tarpeellinen mukaan? Onko varusteet oikeanlaiset? Mitä jos jotakin hajoaa kesken vaelluksen? Näitä kysymyksiä varmasti moni käy mielessään läpi.
Rinkan kokonaispainoa kannattaa pitää silmällä. Alkuun tulee helposti pakattua mukaan kaikenlaista “varmuuden vuoksi”. Muutaman vaelluksen jälkeen alkaa jo huomaamaan, mitä varusteita oikeasti itse tarvitsee, alkuun varmasti rinkasta löytyy kaikenlaista “turhaa”. Tekemällä pakkauslistan kaikista varusteista helpottaa muistaa ottamaan kaiken tarpeellisen mukaansa. Vaelluksen jälkeen voi viivata yli turhakkeet, joita ei tullutkaan käytettyä. Ensiapulaukkua ja vastaavaa ei kannata kuitenkaan jättää pois, vaikkei sitä tarvinnutkaan. Se on suositeltavaa olla aina mukana.
Päälle tulevat vaatteet:
Taskuun, rinkan sivutaskuun, karttalaukkuun tai muualle nopeasti saataville
Rinkkaan:
Muuta mahdollista:
Kuten voi huomata, varusteita tulee vaellukselle todella paljon, joten kannattaa miettiä mitä kaikkea oikeasti tarvitsee mukaansa. Punnitsemalla eri vaihtoehtoja ja rinkan kokonaispainoa pysyy maltti mukana. Kevytretkeilijöillä rinkka saattaa painaa alle 10 kg viikonkin vaelluksella, muuten yleinen yhteispaino on pitkällä vaelluksella siinä 15-20 kg välillä.
Mikko ja Scandinavian Outdoorin väki toivottaa ikimuistoisia vaellusreissuja. Mikäli sinulla heräsi kymyksiä, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai käydä myymälöissämme juttelemassa ulkoilun asiantunjoidemme kanssa.