Mitä mukaan päivän ski touring -retkelle?

Elämä on vienyt minua viime vuosina talvisin Alpeille ja keväisin olen nautiskellut Norjan vuorilla ja vuonoilla. Alpeilla Innsbruckista on tullut viime vuosina yksi suosikkipaikoistani. Innsbruckin lähistöltä löytyy toinen toistaan upeampia pienempiä keskuksia. Nämä keskukset tarjoavat loistavat puitteet lyhyemmille ja pidemmille ski touring -retkille.

Tällä hetkellä täydellinen päiväni Alpeilla rakentuu hienosta randosta ja siihen kuuluvista laskuista, nousuista, hyvistä kavereista sekä eväistä. Päivän mittaisella randolla korostuu omien varusteiden toimivuus. Hyvillä varusteilla skinnaamisesta, laskemisesta ja ulkona liikkumisesta nauttii vielä enemmän. Mitä siis otan mukaan  päivän mittaiselle ski touring -retkelle?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pojat nautiskelemassa.

Laskuvälineet

Tämän kauden olen hiihtänyt Armadan suksilla. Randolle otan yleensä mukaan Kufo 108:n. Kufo kelluu mukavasti pyydarandolla ja taipuu näppärästi kurulaisiin.  Jos kurkataan verkkokauppamme puolelle, niin hyviksi vaihtoehdoiksi voisin heittää esimerkiksi Black Crowsin Navis Freebirdin tai Black Diamondin Link 105:n. Molemmat sukset kestävät hyvin vauhtia sekä ovat painonsa puolesta sopivat randolle.  Lasken itse telluilla, joten valintani siteeksi on jo useana vuotena ollut Rottefellan Freedom. Randokäyttöön suunniteltu Freedom kestää hyvin vauhtia. Se on kevyempi painoltaan kuin Rottafellan jämäkämpi Freeride-side. Viime vuodet olen käyttänyt sekä Black Diamondin että Kohlan skinejä. Skineiksi loistava valinta on esimerkiksi Black Diamodin Glidelite Mohair. Lisäksi tourista riippuen heitän reppuuni jääraudat ja hakun – harvoin niille tulee käyttöä, mutta afterissa niitä on aina mukava esitellä.

Kufot valmiina Kurulaisen selätykseen.

Vaatteet

Alimpana kerroksena suosin merinovillaa. Merino lämmittää mukavasti, eikä ala haisemaan pidemmälläkään reissulla. Alusasuina olen käyttänyt Mons Royalen, Devoldin sekä Peakin merinovillaisia asusteita.  Merinoalusasuja on useata eri paksuutta. Ohuimmat alusasut ovat paksuudeltaan 160 g/m2 ja paksuimmat 235 g/m2.  Devoldin merinovillainen alusasu Sport on paksuudeltaan 190 g/m2 ja  se on hyvä kompromissi laskukäyttöön. Sport lämmittää sopivasti, mutta ei kuitenkaan ole liian kuuma. Verkkokaupan puolelta meiltä löytyy varsin mukavasti merinovillaisia alusasuja. Valikoima kannattaa ehdottomasti tsekata läpi!

20160201_200700

Tämäkin blogipostaus syntyi merinovillainen alusasu päällä!

Merinovillaisen alusasun päälle on mukava heittää tarpeen vaatiessa fleece tai kevytuntsikka. Merinovilla-alusasun ja kuoriasun yhdistelmällä pärjää jo yllättävän hyvin. Skinnaillessa kuoritakki tosin on mukava heittää reppuun ja sen tilalle pukea tuulenpitävä fleecetakki. Kuoritakkihan ei tunnetusti hengitä kauhean hyvin.

Uloimpana kerroksena suosin kuoriasua.  Tänä talvena olen käyttänyt Peak Performancen Gravity -sarjan asua. Gravityn leikkaus on sopiva ja se istuu hyvin päälle. Pidän myös siitä, että Gravity -sarjan takista ja housuista löytyy mukavasti taskuja ja tuuletusaukkoja. Huonommalla kelillä sitä on aina hymyssä suin, kun saa verhoutua kunnon kuoriasuun!

Tauolla on mukava heittää untsikka päälle!  Minulla (vas.) on päällä Peakin Helium down jacket ja Juholla (kesk.) Rabin Microlight Alpine.

 

Reppu ja sen sisältö

Laskureppuna viimeiset kaksi vuotta on toiminut Haglöfsin Vojd 30 ABS. Vojdiin saa mahtumaan yllättävän paljon kamaa. Onpa Vojd selässä tullut heitettyä useamman yön hyttetourejakin.  Jos on yhtään ylimääräistä rahaa käytössä, niin suosittelen paukkurepun hankkimista. Paukkurepun hinta kirpaisee kerran, mutta kun hinnan jakaa usealle vuodelle, niin se ei ole enää niin paha. Scandinavian Outdoorilla tämän vuoden yksi suosituimmista malleista on ollut Black Diamond Halo 28 Jetforce.

Päivän tourilla repusta löytyy lumivyörykamat, skinit, ea-kamat, kevytuntsikka, vaihtopaita, vaihtohanskat, laskulaseja, Gloryfyn kaiken kestävät aurinkolasit,  Leatherman Wave, Petzl Nao 2, termospullo, Camelbak, radiopuhelimet, kypäräkamera sekä ranteesta Suunton Ambit 3 Peak. Välillä tourilla on mukava herkutella ja tehdä lounasta, joten mukaan on tullut napattua Primuksen keitin ja kattila.

Pieneen tilaan pakkautuvalla kaasukeittimellä on mukava keitellä pastat vuorella.

Nähdään vuorilla!

– Kuutti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategoria:
Julkaistu: 8.2.2016Muokattu: 28.10.2020