
Takana on pitkä vaelluspäivä halki kauniiden maisemien. Leiri on pystytetty, maha lapattu täyteen ruokaa ja on vihdoin aika käydä levolle. Voi kuinka mukavaa onkaan väsyneenä ja kylläisenä sukeltaa makuupussin uumeniin ja nukahtaa tyytyväisenä kuunnellen vain tuulen kevyttä huminaa telttakankaassa. Ruumiinlämpö alkaa pian lämmittää pussia ja raukeus valtaa kehon sekä mielen. Unta ei tarvitse kauaa odotella.
Yöllä herään kuitenkin äkkiä kylmään tunteeseen. Lämpötila ulkona on painunut alas ja enää ei olekaan niin mukavan lämmin. Hytisten nousen istumaan ja kurkkaan lämpömittaria. Elohopea näyttää -2 astetta. Mitä ihmettä, pussin ohjeissa ilmoitettiin, että extreme-lämpötilan pitäisi olla jopa -9 astetta, joten kyllähän tällä pitäisi hyvin pärjätä. Mikä nyt mättää? Loppu yö menee pussissa hytisten ja aamulla on kurkku kipeä ja kroppa kankea. Mikä oikein meni pieleen?
—————————————————————-
Sitten itse asiaan: mitä asioita tulee ottaa huomioon makuupussia valitessa? Tärkeitä asioita ovat pussin lämpöarvo, täytemateriaali, paino, pakkauskoko, ja pituus/leveys, kätisyys (eli kummalla puolella nukkujaan nähden pussin vetoketju on). Nämä kaikki on hyvä suhteuttaa omaan käyttötarkoitukseen.
Yksi kylmä tosiasia on se, ettei ole olemassa pussia joka on sekä halpa, kevyt että lämmin. Jos haluat kevyen ja halvan se ei ole kovin lämmin. Jos haluat halvan ja lämpimän, se ei ole kevyt. Jos haluat kevyen ja lämpimän, se ei ole halpa.
Makuupussille ilmoitetaan normaalisti kolme lämpötilaa: comfort, limit ja extreme. Nämä ovat EN-standardin mukaan mitatut arvot, joita pääasiassa kaikki laadukkaat valmistajat käyttävät. Testattujen makuupussien lämpöarvot ovat siis tällöin vertailukelpoisia keskenään eri merkkien välillä. Jos pussin eristävyyskysyä ei ole testattu EN-standardin mukaisesti, kannattaa niihin suhtautua varauksella.
Poikkeuksena EN-testattuihin pusseihin, jotkut valmistajat ilmoittavat lämpimimpien talvipussiensa nukkumalämpötilan oman testauksensa perusteella. Esimeriksi Rabin Andes 1000 pussissa ilmoitetaan nukkumalämpötilaksi -27. Omaan kokemukseen perustuen sanoisin, että tähän kannattaa suhteutua lähinnä limit- , eikä comfort -arvona.
Kaksi oleellisinta lämpötilaa, joihin pussia ostaessa pitää kiinnittää huomiota, ovat comfort ja limit. Comfort kertoo karkeasti sen lämpötilan, jossa 60 kg painava nainen nukkuu yönsä mukavasti. Limit vastaa lämpötilaa, jossa 80 kg mies nukkuu mukavasti. Erot johtuvat käytännössä nukkujien erilaisesta ruumiinrakenteesta ja aineenvaihdunnasta. Extreme – lämpötila tarkoittaa alinta lämpötilaa, jossa voi vielä yöpyä saamatta hypotermiaa. Tässä lämpötilassa ei siis missään nimessä ole enää miellyttävää viettää yötä. Älä siis osta pussiasi extreme-lämpötilan perusteella.
Ovatko nämä lämpöarvot sitten absoluuttisia? Eivät tietenkään. Ne ovat pikemminkin erittäin hyvin suuntaa antavia. Ihmisten ruumiinrakenteissa ja aineenvaihdunnassa on eroja. Niinpä joku nukkuu hyvin nolla asteen tienoilla pussissa jonka limit-lämpötila on +1 ja samassa lämpötilassa samalla pussilla nukkuva toinen henkilö taas palelee. Myös toisin päin: joku nukkuu mukavasti +13 asteessa pussilla, jonka limit on -1 aste, kun taas toinen hikoilee siinä sietämättömästi läpi yön. Ennen kuin päättää ostaa kalliin makuupussin kannattaakin aina mahdollisuuksien mukaan lainata/vuokrata pusseja ja testata niissä nukkumista. Tällöin saa kuvan siitä miten valmistajan ilmoittamat lämpötilat vastaavat omaa todellisuutta.
Voi sitä raukkaa joka onnistuu kastelemaan ja vielä jäädyttämään untuvapussinsa. Pussin kuivaaminen on talvella kova työ. Tässä tapauksessa oltiin onneksi jo lähellä autoa.
Jos tietää palelevansa helposti kannattaa yleensä valita pussi, jonka suosituslämpötila on pari astetta alempana kuin lämpötila, jossa on tarkoitus yöpyä.
Täytemateriaalinsa puolesta makuupusseja on kahdenlaisia: untuvalla tai tekokuiduilla täytettyjä. Erot ovat karkeasti nämä: untuva painaa vähemmän suhteessa eristävyyteensä ja pakkautuu pienempään. Untuvan yhteydessä ilmoitettava Fill Power -arvo (esim. 650 tai 800) kertoo untuvan laadusta. Mitä korkeampi arvo on, sitä paremmin tietyn painoinen määrä untuvaa eristää ja näin pussin paino pysyy vähäisempänä.
Untuva on kuitenkin tekokuitua herkempi kosteudelle: untuvapussi onkin aina hitusen viileämpi joka yö vaelluksen edetessä, jos sitä ei tuuleta kunnolla. Muista siis aina sään salliessa heittää untuvapussi aamulla tai lounastauolla ulos kuivumaan ennen pakkaamista. Nykyaikaisissa untuvapusseissa untuva on usein käsitelty kosteutta vähän paremmin sietäväksi, mutta ei kuitenkaan pärjää tässä ominaisuudessa tekokuidulle. Untuvapussit ovat myös aina huomattavasti tekokuituisia kalliimpia.
Untuvan käyttöikä täytteenä on myös pidempi tekokuituun verrattuna. Tämä kuitenkin edellyttää, että pussia säilytetään oikein. Reissun ajaksi on mahdollista kompressoida untuva mahdollisimman pieneen pakkaukseen, jotta se ei vie rinkassa paljoa tilaa. Kotona untuvapussi täytyy kuitenkin säilyttää väljästi pakattuna. Tästä syystä monen valmistajan makuupussien mukana tuleekin erillinen suuri säilytyspussi, johon untuvamakuupussi on hyvä pakata kotona.
Makuupussit kannattaa aina aamuisin hyvällä säällä tuulettaa. Näin pussiin yön aikana tiivistynyt koskteus pääsee haihtumaan.
Tekokuitu täytteenä painaa siis enemmän ja vie vielä enemmän tilaa pakattuna. Kuidut kehittyvät kuitenkin koko ajan ja alkavat vähitellen kuroa kiinni untuvan keveyttä ja pakattavuutta. Tästä hyvänä esimerkkinä on tälle kaudelle markkinoille ilmestynyt Marmotin kuitutäytteinen Trestles Elite. Comfot ja limit -lämpötilat ovat nollan molemmin puolin, pakkauskoko on inhimillinen ja painoakin alta kilo. Tämä on hyvä esimerkki kuitupussien kehitykstä.
Tekokuituinen talvipussi Haglöfs Tarius -18 (2,8 kg) ja untuvatäytteinen talvipussi Rab Ascent 900 (1,53 kg).
Todella lämpimät talvikäyttöön tarkoitetut kuitupussit (esim. Tarius -18) painavat edelleen kuitenkin paljon ja vievät paljon pakkaustilaa. Niitä on vaikea pakata rinkkaan, mutta jos on talvella liikkeellä ahkion kanssa toimii tällainen pussi hyvin.
Monesti törmää kysymykseen: onko se kuitupussi nyt yhtä lämmin kuin untuvapussi? Vastaus on periaatteessa kyllä. Kuitupussi, joka ilmoittaa comfort -lämpötilakseen -5 on yhtä lämmin kuin untuvapussi, joka ilmoittaa comfort -lämpötilakseen -5. Erona vain siis se, että saman lämpöarvon omaava kuitupussi vielä yleensä nykyään painaa enemmän ja sen pakkauskoko on isompi.
Pussin pituus ja leveys pitää mitoittaa oikein käyttäjän koon mukaan. Nukkuja on patteri, joka tuottaa lämmön makuupussiin. Pussissa käytetty täyte estää sitä karkaamasta ulkoilmaan. Tämän takia arvokas lämpö tulee pyrkiä pitämään pussin sisällä, eikä päästää sitä karkaamaan.
Joistain malleista löytyy paljon eri kokoja, jolloin jokaiselle nukkijalle löytyy varmasti sopiva pussi.
Jos pussi on liian lyhyt voi käyttäjä painaa täytteen pussin jalkopäästä lyttyyn, jolloin syntyy vuotokohta, josta lämpö pakenee ympäristöön. Ahdas pussi on myös erittäin epämiellyttävä nukkua.
Jos pussi on taas kohtuuttoman pitkä suhteessa nukkujan kokoon, ei se lämpene yhtä helposti. Kuten yllä todettiin: makuupussin lämpö syntyy nukkujan ruumiinlämmöstä. Pienellä nukkujalla kestää siis kauemmin saada kohtuuttoman iso nukkumatila lämpimäksi.
On hyödyllistä, että makuupussin pintakangas on vettähylkivää materiaalia, jos meinaa viettää yönsä bivi-pussissa. Bivissä nukuttaessa kosteutta kertyy helposti enemmän.
Monesti valmistajat (kuten Marmot, Haglöfs, Rab) ilmoittavat pussin pituuden muodossa nukkujan maksimipituus. Jos tämä lukema on esimerkiksi 183 cm (kuten Marmotin regular-kokoisissa pusseissa) tarkoittaa tämä sitä, että pussiin mahtuu hyvin nukkumaan 183 cm pitkä henkilö. Tämän jälkeen jää vielä pussin molempiin päihin tarvittava noin 10 cm tila, jottei täyte painu kasaan ja lämpö pääse karkaamaan. Osasta pusseista (esim. Rabin Ascent-sarja) on saatavilla myös XL-versioita, jotka ovat perusmalleja vielä leveämpiä. Jos olet yhtään epävarma sinulle sopivan makuupussn koosta, käy testaamassa sitä myymälässä ennen ostoa.
Makuupusseja löytyy myös eri kätisyydellä. Tämä tarkoittaa sitä, että pussin vetoketju on nukkujasta katsottuna joko vasemmalla (L) tai oikealla (R) puolella. Ideana on se, että oikeakätisen henkilön on helpompi pussista noustessaa avata vetoketju, joka on vasemmalla puolella.
Jos makuupussien vetoketjut ovat vastakkaisilla puolilla, voi ne liittää yhteen yhdeksi isoksi pussiksi.
Käytännössä tämä hyöty on erittäin pieni. Kätisyyden suurin hyöty tuleekin esiin pariskuntakäytössä: kaksi pussia, joista toisen vetoketju on vasemmalla ja toisen oikealla puolella, on mahdollista yhdistää yhdeksi isoksi pussiksi jos kaipaa telttailuun vähän enemmän läheisyyttä. Tämä edellyttää myös sitä, että vetoketjujen on oltava samanlaiset. Pussien ei tarvitse välttämättä olla edes samanpituisia, mutta jos näin on, niin aina parempi. Kaksi nukkujaa tuottaa pussiin myös huomattavasti enemmän lämpöä.
Muita huomioon otettavia asioita: jos kyseessä on pakkasella käytettävä pussi, varmista, että siinä on vetoketjun suojana kunnon lämpölista. Pussissa tulee olla myös kunnon lämpökaulus, joka estää arvokkaan lämmön karkaamisen nukkujan kääntyillessä yön aikana.
Makuupussin lämpökaulus estää lämmön karkaamista nukkujan kääntyillessä.
Eräs huomioon otettava seikka on myös makuualusta. Tämä korostuu erityisesti kylmällä nukkuessa. Nukkuja painaa kehollaan makuupussin täytteen lytteen altaan, jolloin sen eristävyys katoaa. Jos on liikkeellä talvella tai kylmän maan aikaan pääsee maasta hohkava kylmyys hiipimään suoraan altapäin nukkujan riesaksi. Monesti luullaan, että makuupussissa on vikaa, kun yöllä palelee vaikka tosiasiassa kyse on siitä, ettei alusta eristä tarpeeksi hyvin. Muista siis tarkistaa myös, että käytät aina asianmukaista makuualustaa.
Makuupussi on hyvä pestä säännöllisin väliajoin. Tämän voi tehdä kotona, kunhan käyttää untuvapesuainetta ja omaa tarpeeksi ison pesukoneen. Helpointa on kuitenkin viedä pussi pesulaan, jossa pesu tapahtuu varmasti asiaankuuluvalla tavalla.
Makuupussin kanssa voi käyttää myös niin sanottua lineria, eli makuupussilakanaa. Linerin käyttö pitää pussin paremmin puhtaana sekä materiaalista riippuen tuo pari astetta lisää lämpöarvoa.
Seuraavaksi vielä poimintoja valikoimasta erilaisiin tarkoituksiin
Edullinen, kevyt, nollan tienoille yltävä pussi:
Marmot Trestles Elite 30, löytyy sekä miesten että naisten versiot eri pituuksilla
Eddullinen, mutta ei se kaikista kevyin vaihtoehto nollan molemmin puolin:
Deuter Orbit +5, Orbit 0 ja Orbit -5, sekä miesten että naisten koot
Untuvaa kolmen vuoden ajan retkeilyyn:
Rab Ascent 500 ja Ascent 700, miehille ja naisille omat pituudet.
Höyhenen kevyt ja pieneen pakkautuva grammanviilaajan unelma pikkupakkasille:
Marmot Phase 20 ja 30, molemmista saatavilla kaksi pituutta.
Kylmään talveen sopiva rinkkaan mahtuva inhimillisen painoinen pussi:
Rab Andes 1000 miehille ja Andes 800 naisille
Loistavia valintoja talveen, jos pakkaset pysyvät alta -15 astetta:
Rab Ascent 900,
Kylmään sopiva edullinen vaihtoehto, joka kulkee paikalle ahkiossa, reessä tai autossa: