Hetta-Pallas-vaellusreitti on yksi Suomen tunnetuimmista ja ikonisimmista vaellusreiteistä. Reitillä pääsee kokemaan luonnon suurpiirteisyyden ja rauhan – mutta samalla alue sopii erinomaisesti myös lyhyempiin seikkailuihin, kuten yhden yön retkiin tai päiväretkiin. Tässä vinkkini retkelle Pahakurun autiotuvalle, jossa voi helposti vierailla yhden päivän aikana tai vaihtoehtoisesti jäädä yöksi ihailemaan Pallaksen suuntaan avautuvaa upeaa maisemaa.
Pahakurun autiotupa. Taustalla Pallastunturit
Marraskuun retkikohdetta kirjoittelee Kuutti. Scandinavian Outdoorilla työskentelen verkkokaupan ja markkinoinnin parissa. Vapaa-ajallani tykkään liikkua luonnossa mm. vapaalaskien, maastopyöräillen, purjehtien ja retkeillen. Tänä syksynä olen retkeillyt ja pyöräillyt useampaan otteeseen Pallas-Yllästuntunturin kansallispuistossa ja siiitä sainkin inspiraation tähän tekstiin.
Retki Pahakurun tuvalle on kätevä aloittaa Ketomellan parkkipaikalta. Ensimmäisen etapin pituus Ketomellasta Pahakurun tuvalle on n. 9-10 kilometriä. Ja sen taittaa kävellen muutamassa tunnissa.
Reitin alkumatka kuljetaan metsän siimeksessä hieman leveämpää mönkijäuraa.
Ketomellasta voi suunnitella sekä päiväretken (23km) että yhden yön retken (30km). Päiväretken rengasreitti vie sinut ympyrän muodossa takaisin lähtöpisteeseen. Ensin Pahakurulle, tästä seuraavaksi Hetta-Pallas-reittiä pohjoiseen, ja Tappurin tunturin kohdalta suunta takaisin Ketomellaa kohti – näin saat noin 23 kilometrin mittaisen retken, joka toimii mainiosti päiväretkenä maastopyöräillen tai kävellen. Tässä reitissä retken alkupää ja loppupää kuljetaan samoja polkuja. Tästä pääset lukemaan maastopyöräreittikuvauksen, toimii hyvin myös päiväretkellä jalkaisin! Huom. reittikuvaus on toisinpäin kuin tässä blogitekstissä.
Matkalla Tappurin tuvalle maisemaan piirtyvät Ounastunturit
Jos taas haluat viettää yön esimerkiksi Pahakurussa, niin hyvä vinkki seuraavana päivänä on suunnata vaikkapa Tappurin tuvalle, mikä tarjoaa rauhaisan taukopaikan. Reitti Pahakurusta Tappurin tuvalle kulkee upean tunturiylängön halki, ja reitti on varsin nopea ja miellyttävä kävellä. Matkaa tälle etapille tulee n. 10 km.
Tappurin tupa on mukava paikka pysähtyä lounastauolle ja nauttia upeista tunturimaisemista. Jos ulkona sattuu puhaltamaan kylmä viima, tupaan pääsee mukavasti suojaan lämmittelemään ja valmistamaan ruokaa kaikessa rauhassa – tuulen jäädessä turvallisesti ulkopuolelle.
Tappurista on noin 10 kilometrin kävely takaisin Ketomellaan, ja tällöin koko reitistä tulee n. 30 kilometrin mittainen ympyräreitti – ilman että tarvitsee kulkea samoja polkuja missään vaiheessa.
Loppumatka Ketomellaan tarjoilee upeita soita ja paljon pitkospuita. Loppusyksystä polut olivat paikoitellen kosteita, joten kannattaa varautua vedenpitävin kengin!
Kävin itse alueella lokakuun lopussa, ja sesongin ulkopuolella kansallispuiston hiljaisuudessa on erityistä taikaa. Syksyinen tunturiylänkö tarjoaa täydellisen paikan rauhoittua työpäivän päätteeksi pyöräillen tai kävellen. Kun retkeilyn nälkä kasvaa ja viikonloppu lähestyy, niin Pahakurun autiotupa ja läheinen Hannukurun tupa kutsuvat seikkailijaa nauttimaan rauhasta ja vaikuttavista tunturimaisemista.
Aamuinen maisema Pahakurun tuvan ikkunasta
Tunnetuilta retkeilyreiteiltä löytää siis myös rauhaa, kun suuntaa niille sesongin ulkopuolella!