Luontohaasteen talviretkeilyvinkit

Oletko käynyt retkellä talvisessa luonnossa?

Retkeily on suosittua etenkin lämpimällä ja hyvällä säällä eli kesäisin ja alkusyksyllä. Ilmojen viiletessä myös retkeilyalueet vähitellen hiljenevät ihmisistä. Moni pitää retkeilystä taukoa talvella, vaikka itse asiassa talvi on ihan huikeaa retkeilyaikaa. Talvi mahdollistaa parhaimmillaan sekä lyhyet virkistävät lähiretket, että seikkailullisemmat hiihtovaellukset lumisissa maisemissa.

Ymmärrettävästi talviretkeilyyn voi liittyä joitain jännittäviä puolia, kuten kylmyys ja pimeys, mutta niistä voi ja kannattaa harjoitella tykkäämään. Talvella luonto on uskomattoman kaunis ja rauhallinen. Samalla kun talvinen luonto uudella tavalla haastaa meitä, tarjoaa se retkeilijälle myös upeita elämyksiä.

Talviretkeily on hyvä aloittaa lyhyillä päiväretkillä, jolloin voi harjoitella perusteellista kerrospukeutumista ja testata omia varusteita sekä taitojaan. Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen on tärkeää etenkin pitkillä talviretkillä, mutta alkuun päästäkseen ei suunnitteluun tarvitse kuitenkaan käyttää paljoa aikaa. Talviretkeilyn oppii parhaiten kokeilemalla ja retkeilemällä, joten nyt lämmintä päälle ja ulos luontoon!

Mitä pakata reppuun talviretkelle?

Talviretkeilyyn liittyy olennaisesti tietenkin sään mukainen kerrospukeutuminen. Suosi riittävän väljiä kerroksia, sekä lämpimiä materiaaleja kuten merinovillaa. Päällimmäiseksi kannattaa pukea tuulelta ja sateelta suojaava kerros. Reppuun on hyvä lisäksi pakata taukoa varten lämmintä vaatetta, jotta tauon voi viettää rauhassa ilman kylmettymisen pelkoa. Taukovaatteina meillä on talvisin aina mukana reilun kokoinen untuvatakki ja ainakin pidemmillä reissuilla lisäksi toppahame. Myös käsiin kannattaa varata paksummat rukkaset tauoille.

Talvella ulkoillessa energiaa voi helposti kulua enemmän, koska kroppamme täytyy pitää meidät lämpimänä. Reppuun kannattaakin pakata maukasta ja lämmittävää evästä, jotta odotat jo evästaukoa. Termospullossa kulkee kätevästi lämmin juoma tai vaikkapa lounaskeitto, joka pienellä vaivalla ravitsee retkeilijää nopeasti. Keiton voi tehdä kotona valmiiksi ja kantaa termarissa lämpimänä mukana. Hyvät eväät tekevät retkestä retken ja ovat olennainen osa niin lyhyttä kuin pidempääkin talviretkeä.

Lyhyillä retkillä reppuun mahtuu kaikki tarvittava, mutta pidemmillä matkoilla varusteista ja esimerkiksi polttoaineista tulee nopeasti enemmän painoa kuin kesäretkellä. Tällöin pulkka tai ahkio ovat oiva vaihtoehto tavaroiden kuljettamiseen. Ahkiossa vaellukseen tarvittavat varusteet vedetään näppärästi mukana retkeilijän perässä.

Millä eri tavoin talvella voi retkeillä?

Talvinen luonto mahdollistaa useat tavat liikkua. Voimme yhä jatkaa patikointia ja juoksua, mutta näiden lisäksi voimme muun muassa ottaa lumikengät tai retkiluistimet alle, hiihtää laduilla tai umpihangessa sekä pyöräillä läskipyörällä. Voimme nauttia luonnosta lasketellen, pulkkaillen tai vaikkapa potkukelkkaillen. Oletko kokeillut jotakin näistä liikkumistavoista? Mikä tapa sinua miellyttää? Me tykätään vaihtelusta ja meidän mielestä näistä kaikista löytyy paljon hyviä puolia. Suosittelemmekin kokeilemaan erilaisia talvisia liikkumistapoja ja tällä tavoin monipuolistamaan omaa retkeilyään.

Lumikenkäily on hauskaa puuhaa, joka soveltuu lähestulkoon kaikille lapsista vanhuksiin ja jossa pidempikin matka taittuu umpihangessa leppoisasti. Retkiluistelu taas on oiva tapa ihastella kaunista talvista luontoa niin meren kuin järvien jäälläkin ja samalla kerryttää omia turvallisuustaitoja. Lajiin kannattaa tutustua retkiluisteluseuran kautta. Jäällä liikkuessa muistathan aina ottaa naskalit mukaan sekä kuivaa vaatetta reppuun. Hiihtäen pääsee tekemään pitkiä vaelluksia tuntureille. Keväällä hankikanto on hiihtäjän ystävä, ja hiihtäen voi taittaa pitkiä matkoja ahkiota mukana vetäen.

Turvallisesti talviseen luontoon ja talviretkeilijäksi

Talviretkeilyä ei kannata pelätä, mutta perusteita on hyvä harjoitella. Suunnittele varusteesi hyvin jo ennalta. Varaudu lämpimillä vaatteilla ja varavaatteilla, jotta muuttuva tai viilenevä keli ei yllätä. Talvella myös turvallisuustaidot on hyvä olla hanskassa. Retkeilijän repusta tulee löytyä ensiapuvälineistöä, jonka itse tuntee. Muistathan aina myös ilmoittaa ystävälle tai perheenjäsenelle, minne suuntaat retkelle. Kännykkä kannattaa pitää lämpimässä lähellä vartaloa, jotta se pysyy toimintakuntoisena. Lisäksi, meidän mielestä lyhyellekin retkelle kannattaa aina varata mukaan lämmintä juotavaa ja syötävää.

Mikäli talviretkeily on vierasta, mutta haluaisit oppia lisää, voi ohjausta ja opastusta etsiä myös alan ammattilaisilta. Useat yritykset järjestävät esimerkiksi talviretkeilykursseja ja ohjattuja hiihtovaelluksia, joiden kautta pääsee mukaan talviretkeilyyn.

Tervetuloa myös naisten talviretkeilyiltoihin (10.12.2019 Kuninkoja ja 12.12.2019 Tammisto) oppimaan lisää talvella retkeilystä, kuulemaan talviretkitarinoita sekä keskustelemaan meidän kanssa tästä innostavasta aiheesta!

Talvisin terkuin, Luontohaasteen Kaisa ja Ella

Kategoria: Luontohaaste
Julkaistu: 4.12.2019