Luontohaasteen retkiruokavinkit!

Retkeilyssä itselleen toimivat tavat ja sopivat varusteet löytyvät parhaiten kokeilemalla. Tämä koskee myös retkiruokaa ja kaikkea retkiruoan valmistamiseen liittyvää. Yhteinen fakta kuitenkin pätee kaikille: riittävä energian ja nesteen saanti reissussa on välttämätöntä. Ruoan ansiosta jaksamme päivisin kulkea ja nauttia retkestä.

Millainen retkiruokailija sinä olet? Millaista ruokaa haluat retkilläsi syödä?

Virkistävän ja leppoisan ruokaretken voi tehdä vaikkapa arki-iltana, sen suuremmin asiaa etukäteen suunnittelematta, kun taas pitkille vaelluksille on järkevää laatia hyvä ruokasuunnitelma. Pidemmän reissun ruokia onkin hyvä kokeilla etukäteen lyhyemmillä retkillä ja vaikka suunnitella miniretki nimenomaan ruokien testaamista varten.

Monelle on varmasti retkiltä tuttu tilanne se, kun energiavarastot alkavat hiipua, askel käy yhä verkkaisemmaksi ja joko itsestä tai retkikaverista tulee väsynyt ja kiukutteleva. Tämän me koitamme välttää riittävillä aterioilla sekä säännöllisillä välipaloilla. Meistä on tärkeää syödä retkellä hyvää ja ravitsevaa ruokaa, jota myös oikeasti tekee mieli syödä. Retkellä on aikaa kokkailla ja nautiskella ruuasta hyvissä maisemissa. Energiapitoinen, ravitseva ja lämmin ruoka on tärkeässä osassa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja itsestään huolehtimista retkellä kuin retkellä. Olennaista onkin siis miettiä, minkälainen retkiruokailija juuri sinä olet ja löytää itselleen toimivimmat tavat pitää ruokapuoli kunnossa.

Itse tehty retkiruoka vaatii suunnittelua ja etukäteisvalmisteluja. Tuunatun omena-aamupuuron ainekset on pussitettu jo etukäteen.

Aterioiden huolellinen suunnittelu säästää vaivaa retkellä

Me koostamme päivien ruuat yleensä niin, että aamiainen on lämmin, tuhti puuro lisukkeilla tai esimerkiksi reilun kokoinen munakas. Lounas valmistetaan aamutoimien yhteydessä termariin ja nautitaan pikaisella lounastauolla. Päivällistä kokkaillaan ajan kanssa ja meillä kuuluu retkeilyyn myös jälkiruuat. Aterioiden lisäksi nautimme välipaloja lyhyemmillä tauoilla. Juotavaa pitää olla saatavilla pitkin päivää ja jokaisella tauolla on hyvä ottaa hörppy vettä. Tällä systeemillä olemme menneet pidempiä ja lyhyempiä reissuja ja energiat ovat pysyneet kohdillaan.

Me tehdään paljon ruokavalmisteluja jo etukäteen ennen reissua. Ruoka-aineita kuivatellaan ja pakataan ja itse kuivatuista aineksista koostetaan maukkaita aterioita. Tälläkin hetkellä kuivurissa kuivuu hedelmiä ja vihanneksia talven reissuille. Kaikki eivät ole intohimoisia ruuanlaittajia, eivätkä halua kuluttaa aikaa reissussa kokkailemalla. Silloin hyvä vaihtoehto on korvata itsetehdyt ateriat nopeilla pussiruuilla osittain tai kokonaan. Pussiruokiin tarvitset vain kuuman veden ja pienen odottelun, jotta ruoka on valmista syötäväksi. Hyvin varustelluissa ruokakaupoissa myydään myös paljon erilaisia, jo valmiiksi kuivattuja ainesosia, joita kannattaa hyödyntää lisäämällä niitä omiin resepteihin.

Mikäli kuulut ruuanlaittajaporukkaan voit miettiä, miten kuivaamalla saisit koostettua lempiruuistasi vaelluksella toimivat versiot? Lähes kaikkea pystyy kuivaamaan juustoista kananmuniin ja kasviksiin, joten kannustamme sinua rohkeasti kokeilemaan!

Mitä retkiruoka merkitsee meille ja miksi haluamme jakaa tietoa eteenpäin?

“Nautin hyvästä ruuasta ja tykkään kokkailla myös kotona, miksi siis lomareissullani söisin huonommin, kuin kotioloissa? Vaellukset ovat minun lomiani ja haluan nauttia paitsi hyvää, myös ravitsevaa ruokaa. Vaelluspäivisin kulutus saattaa olla kovaa, etenkin talvella, joten myös herkuttelu kuuluu asiaan, jotta kaikki kulutetut kalorit saadaan takaisin. Olen superhuono juomaan arjessa, joten reissuilla olen opetellut kikkoja, jotta muistaisin juoda tarpeeksi. Ostin itselleni suuremman retkimukin, jotta juon aamiaisen yhteydessä jo vahingossa yli puolilitraa nestettä. Lisäksi maustan vedet urheilujuomajauheilla, jotta niitä tekee mieli juoda, ja jotta ne imeytyvät paremmin. Silti välillä retkellä huomaa aamulla turvonneista silmistä ja rohtuneista huulista, että juominen on jäänyt liian vähälle.”

Kaisa

“Oman retkiruokarytmin ja tyylin löytäminen vie aikaa. Virheistä oppii ja kokemuksen myötä ymmärtää myös oman kehon toimintaa vaelluksilla. Aloittaessani aktiivisempaa retkeilyä söin melko yksitoikkoisesti pussipastoja ja muita valmisruokia. Ajan kuluessa ja uusia retkiystäviä tarkkailtuani havahduin siihen, että retkillä voi syödä myös tosi paljon muuta kuin valmisruokia ja ruoanlaittoon voi olla myös oikein mukavaa ajanvietettä retkellä. Retkiruoka ei itse asiassa ole mitään rakettitiedettä, sillä retkeillessä pystyy syömään hyvin pitkälle samaa ruokaa kuin kotona. Kyse on vain ajatusmallin kääntämisestä, fokuksen siirtämisestä ennen kaikkea etukäteisvalmisteluun. Muista aina napata mukaan joku extraherkku, jonka voi yllärinä sopivassa tilanteessa jakaa muun retkiporukan kanssa!”

Ella

Me ollaan itse opittu hyviä retkiruokakäytänteitä ja valmisteluun liittyviä vinkkejä kirjallisuuden lisäksi paljon myös retkiystäviltä sekä opettajiltamme. Yksi retkeilyn parhaita puolia onkin nimenomaan kokemusten, elämysten ja opittujen taitojen jakaminen. Siksi ollaan todella iloisia siitä, että saadaan jakaa retkiruokainnostusta myös eteenpäin!

Tervetuloa kuulemaan lisää ja tarkemmin meidän retkiruokavinkkejä ja kokemuksia retkiruokailtoihin Helsinkiin, Raisioon ja Tampereelle. Saat illoista mukaasi inspiraatiota tuleville retkille, konkreettisia ruokavinkkejä ja helppoja reseptejä testattavaksi.

Retkiterkuin
Luontohaaste, Ella ja Kaisa

Kategoria: Luontohaaste
Julkaistu: 29.1.2020Muokattu: 18.2.2020