Kuhankuonon retkeilyreitistön polut ja vinkit

Outdoor -elämä on nosteessa ja erityisesti nuoret ovat löytäneet tiensä luonnon helmaan. Retkeilyreittejä löytyy ympäri Suomea ja kansallispuistoissa pääsee kokemaan luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan. Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsee Varsinais-Suomessa, 40 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta. Alueen retkeilyreitit tarjoavat laajan polkuverkoston kaiken tasoisten retkeilijöiden käyttöön. Oletko sinä jo käynyt valloittamassa seitsemän kunnan rajakiven tai kiertänyt Savojärven pitkospuut?

Kurjenrahkan kansallispuiston polut kuuluvat Kuhankuonon retkeilyreitistöön ja muodostavat yhdessä noin 300km pituisen polkuverkoston Turun Ruissalosta jopa Yläneelle saakka. Reittejä löytyy siis kaiken tasoisille liikkujille, oli sitten suunnitelmissa muutaman tunnin päiväretki tai usean yön vaellus. Kansallispuiston parkkipaikat toimivat rengasreittien lähtöpisteinä ja niistä löytyvät myös alueen karttataulut. Kurjenrahkan kartta kannattaa ottaa etenkin pidemmillä reiteillä mukaan. Reitistöllä on useita risteyskohtia, joissa on mukava tarkistaa sijainti ja lähtösuunta.

Ensimmäistä kertaa Kuhankuonolle saapuvia retkeilijöitä ja lapsiperheitä suosittelen ajamaan Kurjenpesän parkkipaikalle. Sieltä on lyhin reitti alueen hienoimmille kohteille. Kansallispuiston lyhyimmät rengasreitit Karpalopolku ja Savojärven kierros alkavat tästä pisteestä. Toinen mahdollisuus on ajaa Rantapihan tai Pukkipalon parkkipaikalle. Rantapihalta pääsee Savojärven kierrokselle ja Pukkipalosta kiertämään 9km mittaisen Pukkipalon lenkin.

Pidämmälle polkujuoksulenkille tai vaellukselle tähtäävälle liikkujalle Rantapiha toimii myös hyvänä starttikohtana. Savojärven kierrokseen voi yhdistää Pukkipalon –reitin, jolloin matkaa kertyy noin 15km. Vajosuon vaelluksella matkaa kertyy 30km ja siitä saakin oivan sunnuntaipitkiksen tai useamman yön vaelluksen. Maastopyöräily on myös sallittua retkeilyreitistön poluilla.

Alueella on paljon taukopaikkoja, joissa on kiva nauttia omia eväitä ja maisemia. Nuotiopaikkoja löytyy tasaisin välimatkoin, joten lettujenkin pyöräyttäminen omalle retkiseurueelle käy vaivattomasti. Nuotiopaikkojen yhteydessä on myös aina kuivakäymälät.

Listasin loppuun kootut vinkit omille suosikki reiteille. Sieltä näkyvät parkkipaikat, reittien pituudet, eväspaikat ja parhaimmat nähtävyydet. Näin pystyt helposti suunnittelemaan oman reittisi sopivaksi.

Yleistä:

– Parkkipaikat: Google -linkki, PDF-tiedosto

– Bussiyhteydet: Turusta ja Säkylästä (liput)

– Kartat: Lounapaikka (reitit, eväspaikat yms merkitty), Metsähallituksen yleiskartta, Paperinen versio mukaan.

– Säännöt: Jokamiehenoikeudet: Sieniä ja marjoja saa poimia, saa onkia, poluilta saa poistua (paitsi Vaskijärven luonnonpuistossa), saa maastopyöräillä. Nuotio vain merkityillä paikoilla. Huomioi liikkumisrajoitukset (ei ulotu merkityille poluille)

– Lisäinfoa: Kurjenrahkan kansallispuisto (luontoon.fi), Kuhankuonon retkeilyreitistö (virallinen sivusto)

Helpot ja lyhyet reitit

Savojärvenkierros:

– Lähtöpaikka: Kurjenpesän P-paikka tai Rantapihan P-paikka

– Pituus: 6km

– Nähtävää: Rajakivi, muistomerkki, paljon pitkoispuita, Savojärvi

– Taukopaikat: Reitin varrella muutamia eväspaikkoja pöytineen. Rantapihalla keittokatos ja. Kurjenpesällä (wc,vesi, keittokatos, laituri). Rantapihalla (wc, keittokatos, uimaranta, sauna, kioski kesäviikonloppuisin)

– Huomioitavaa: Syksyllä ja keväällä osa pitkospuista voi olla veden vallassa, huomioi jalkinevalinnassa. Kauniina päivinä tämä reitti saattaa olla ruuhkainen, mutta onneksi metsässä on tilaa.

– Muuta: Lisämatkaa kaipaaville suosittelen Koivusaaren näköalatornissa käymistä (Vajosuon vaelluksen reitillä). Kurjenpesältä matkaa noin 2.3km (yht4.6km). Sieltä aukeaa maaginen näkymä laakealle Kurjenrahkan -suolle.

Karpalopolku:

– Lähtöpaikka: Kurjenpesän P-paikka

– Pituus 2km

– Nähtävää: Rajakivi, pitkospuita

– Taukopaikat: Rajakivellä voi evästellä sileällä kalliolla tai tuoleilla. Kurjenpesällä (wc,vesi, keittokatos)

Pukkipalon reitti:

– Lähtöpaikka: Pukkipalon P-paikka tai Rantapihan P-paikka

– Pituus n. 9km

– Nähtävää: Luontopolku, Aarnimetsät, Paltanvuoren näköalapaikka

– Taukopaikat: Pukkipalon nuotiopaikka (wc), Pukkipalon näköalapaikka, reitin varrella muutamia penkkejä. Paltanvuoren näköalapaikka,  Lakjärvellä laavu + wc +kaivo (poikkeaa 0.6km reitiltä). Rantapihalla (wc, keittokatos, uimaranta, sauna, kioski kesäviikonloppuisin)

Muut:

– Kangenmiekan kierros (8km), Kahden järven kierros (10km), Karevan kierto (Masku, 12km), Haukkavuoren reitti (edestakainen, 11km)

Pidemmät reitit

Savojärvi + Pukkipalo

– Lähtöpaikka: Kurjenpesän P-paikka, Rantapihan P-paikka tai Pukkipalon P-paikka

– Pituus: 15km

– Nähtävää: Rajakivi, pitkospuut, suoalueet, muistomerkki, aarnimetsä, pukkipalo

– Juoksijoille: Savojärven kierroksella paljon pitkospuita, liukkaalla voi mennä sipsuttamiseksi

– Taukopaikat: Pukkipalon nuotiopaikka (wc), Pukkipalon näköalapaikka, reitin varrella muutamia penkkejä. Lakjärvellä laavu + wc +kaivo (poikkeaa 0.6km reitiltä). Rantapihalla (wc, keittokatos, uimaranta, sauna, kioski kesäviikonloppuisin). Kurjenpesällä (wc,vesi, keittokatos).

Vajosuon vaellus:

Lähtöpaikka: Kurjenpesän P-paikka, Rantapihan P-paikka, Pukkipalon P-paikka, Vajosuon P-paikka, Lavanmäen P-paikka

– Pituus: n. 30km (Kukartintietä oikaistuna 20km)

– Nähtävää: Savojärvi, Rajakivi, Paltanvuoren näköalapaikka, Takaniitunvuori, Vajosuo ja Kurjenrahka, Kuivusaaren luontotorni, Vajosuon luontotorni,

– Taukopaikat: Rettu (laavu, nuotio, wc), Vajosuo (laavu, nuotio, wc, vuokratupa), Töykkälä (laavu, wc, nuotio), Rantapihan ja Kurjenpesän palvelut (kts yllä).

– Kunto: Vajosuon reitti useasta kohdasta veden vallassa ja pitkospuita hajonnut. Reitillä on muutamissa kohdissa ”suljettu” kyltti. Reitin pääsee kuitenkin kiertämään, varaudu esim. nastajalkineella ja ole valmis tarvittaessa poikkeamaan polulta.

Muut:

– Vaskijärvenreitti (Yläne, 19km), Pirukirkon patikka (Yläne, 16km, edestakainen), Karevan kierto (Masku, 12km), Haukkavuoren reitti (edestakainen, 11km)

Rentouttavia ruskaretkiä toivottaen,

Eve

Kategoria: Pohjoisnuoli
Julkaistu: 19.10.2017Muokattu: 2.11.2017