Retkeilyn kaikki muodot pitkistä vaelluksista rentouttaviin lähiretkiin ovat upeita harrastuksia. Luonnossa liikkuminen tekee tutkitusti ihmiselle hyvää niin fyysisesti kuin eritoten henkisesti. Etenkin kesäisin ulkoilukansa valtaa Suomen kansallispuistot ja retkeilyreitit. Retkeily ja luonnossa liikkuminen vaikuttavatkin olevan tällä hetkellä nousevien harrastuksien joukossa. Harrastajamäärien kasvaessa myös jokaisen ulkoilijan luontoon jättämä jälki nousee entistäkin huomionarvoisempaan asemaan.
Esimerkiksi tupakantumpin heittäminen maahan vaikuttaa harmittomalta asialta, mutta tiesitkö, että tumppi ei maadu koskaan? Tupakantumppi on hyvä esimerkki pienestä, mutta luonnolle erittäin haitallisesta roskasta. Keräsimme tästä alta löytyvään kuvaan yleisiä retkillä mukana kannettavia tuotteita ja selvitimme niiden maatumiseen kuluvan ajan.
Tämän postauksen lopusta löydät ohjeet kätevään roskabingoon, jota voi pelata reissukavereiden kanssa vaelluksella tai päiväretkellä. Roskabingo on hauska ja samalla ympäristölle hyödyllinen peli, jonka avulla jokainen meistä voi tehdä oman osansa roskattoman luonnon puolesta!
Tähän kerätyt roskat ovat yleisiä tuotteita, joita retkeilijät kantavat mukanaan. Tosin samat lainalaisuudet pätevät myös kaupunkien lähimaastoissa, puistoissa ja missä tahansa ulkoilmassa. Mainittakoon, että kuvasta puuttuu lasipullo. Lasi säilyy luonnossa ikuisesti! 🙁 (Lähde www.luontoon.fi/roskatonretkeily)
Aurinkoisen lähiretkipäivän kruunaa maittava lounas esimerkiksi rantakallioilla. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kaikki roskat lähtevät mukaan, jotta vielä tulevaisuudessa seuraavat sukupolvet pääsevät nauttimaan yhtä kauniista luonnosta!
Päiväretkille on mukava ottaa eväät mukaan ja istahtaa nuotiopaikalle nauttimaan lounasta. Pitemmillä vaelluksilla ruokaa ja tarvikkeita on mukana enemmän, mutta kummassakin tapauksessa periaate roskien osalta tulisi olla sama: Retkeilijältä ei jää luontoon yhtään roskaa. Se mitä kannat luontoon, sen myös jaksat kantaa pois. Tosin normaalisti tyhjät ruoka- ja juomapakkaukset ovat vielä kevyempi kantaa tyhjänä pois, joten sitä suuremmalla syyllä retkeilijästä ei pitäisi jäädä luontoon jälkeäkään.
Aikaisemmin mainitun roskabingon keksimme ystävieni kanssa muutama viikko sitten, kun olimme Itämeren saaristossa purjehtimassa ja kävimme kiertämässä erästä saarta kävellen. Rannalle oli ajautunut silmiinpistävän paljon erilaisia roskia, joten päivälenkin ohessa aloimme pelaamaan roskabingoa. Roskabingossa tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon roskia luonnosta ja samalla ansaita luontopisteitä! Lopussa seisoo kiitos, luonnolta ja ystäviltä!
Roskabingon säännöt ovat helpot:
1) Kerää luonnossa vastaantulevia roskia.
2) Ansaitse luontopisteitä per. kerätty roska. (esim. Tupakantumppi 5 luontopistettä, muovipullo 3 luontopistettä, tölkki 2 luontopistettä, jne.)
3) Toimita roskat niille kuuluvaan paikkaan reissusta palattuanne.
3) Eniten luontopisteitä keränneelle kaverille tarjotaan reissun lopuksi esimerkiksi lounas, virkistävä kesäjuoma tai jotain vastaavaa.
Roskaton retkeily on pieniä tekoja, joilla on kuitenkin suuria vaikutuksia. Koko maailmaa ei tarvitse pelastaa kerralla, jokainen yksittäinenkin luonnosta kerätty roska auttaa luontoa voimaan paremmin! Pidetään yhdessä siis huoli, että vielä tulevaisuuden sukupolvetkin pääsevät nauttimaan puhtaasta, kauniista ja monimuotoisesta luonnosta!
Kannattaa käydä tutustumassa Metsähallituksen www.luontoon.fi/roskatonretkeily -sivustoon. Sieltä löydät hyviä vinkkejä roskattomaan retkeilyyn ja lisätietoa roskaamisen vaikutuksista ympäristöön!
Ulkoiluterveisin,
Taneli / Scandinavian Outdoorin toimitus