Kalaa ei taaskaan tullut, mutta hauskaa oli!

Jarska, töissä Scandinavian Outdoorin verkkokaupan varastolla.

Olemme jo noin 30 vuotta tavanneet viettää viikonloppua samalla neljän hengen kaveriporukalla. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tapaamiset ovat muodostuneet kalastus- ja luontoreissuiksi. Viimeksi kohteena oli Salon Angelniemi.

Minun seikkailuni -blogeissa esittelemme Scandinavian Outdoorin työntekijöiden omia seikkailujaan.

Virallisesti reissu kulkee “kalastuskilpailu” – nimellä, mutta pääosassa reissulla on kalastusta enemmänkin yhdessä tekeminen ja oleminen ulkona luonnossa. Joskus muinoin meillä oli jopa voittajalle pokaali, mutta se on vuosien saatossa kadonnut ja nykyään palkintona suurimmasta kalasta onkin vain mainetta ja kunniaa.

Viikonlopun aikana yövymme saunamökissä, mutta käytännössä vietämme koko viikonlopun ulkona kelissä kuin kelissä. Kalastamme virveleillä sekä veneellä että maalta. Käytännössä etsimme veneellä mukavan kalaisan paikan ja pystytämme usein myös päiväleirin rantaan sopivalle paikalle.

Olennaisena osana kalareissuun kuuluu myös ruoka. Varoitusten ja maanomistajien niin salliessa teemme rantaan tulet koko päiväksi ja kalastuksen ohella tulistelemme nuotion ympärillä. Mukanamme on aina iso pata, joka viritetään nuotion päälle ja sinne laitamme koko päiväksi hautuumaan vihanneksia ja lihaa. Joskus valmistamme lounaaksi myös saamiamme kaloja, mutta useimmiten toimimme catch & release -periaatteella eli kalat pääsevät takaisin veteen kasvamaan.

Nykyään näistä retkistä on tullut itselle vähän välineurheilua. Nuorempana kalastin verkkareissa ja lenkkareissa, nykyään kerrospukeutuminen, hyvät kengät ja lämpimät sukat ovat olennainen osa varustusta. Olosuhteet ja sää ovatkin vähän menettäneet merkitystään, kun kaikilla osallistujilla on sellainen vaatetus, että pärjäämme säässä kuin säässä.

Paras välinevinkkini kalastusta harrastaville (ja muillekin ulkoilijoille) onkin hyvät sukat. Paikallaan ollessa jalat jäätyy helposti ja siksi suosittelen kunnon merinovillaisia sukkia. Kesäkuumalle tietysti hengittävämmät ohuet liner-sukat. Aikaisin keväällä ja syksyllä meri hohkaa kylmää ilmaa ja siksi myös kunnolliset kengät ja merinoalusasut ovat kovassa käytössä. Kalastus kun ei ole hikiliikuntaa niin aluskerraston ja jalkojen lämpimyyden merkitys on iso.

Itse käytän Salomonin XA pro kenkiä – vedenpitävänä tai paremmin hengittävänä versiona kelistä riippuen. Vaatteina kalastukseen käy ihan normaalit retkeilyvaatteet – samat, joilla käyn samoilemassa tai vaelluksilla, sateen sattuessa päälle vaihdetaan vedenpitävä kuoriasu.

Itselle seuraava välinehankinta on uusi pari vedenpitäviä hanskoja. Vanhat ovat jo sen verran monta limaista haukea nähneet, että päivitys tulee tarpeeseen. Kylmemmällä kelillä vedän näiden hanskojen alle vielä liner-merinohanskat niin tarkenee.

Ihan parasta näissä reissuissa on kiireettömyyden tunne ja yhdessäolo sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa voi olla täysin oma itsensä. Aika menettää merkityksensä, luonnossa liikkuminen saa hengityksen tasaantumaan ja koko päivä voidaan viettää todella perusasioiden äärellä.

Aina ei myöskään tarvitse kavuta jonnekin vuorelle kokeakseen jotain uutta ja upeaa. Samassa maisemassa voi nähdä kerta toisensa jälkeen erilaisia piirteitä ja kokea vuodesta toiseen uusia elämyksiä. Elämä on yksinkertaista ja hyvää… ja ystävät ympärillä moninkertaistavat hyvän fiiliksen.

Vuosien varrella olemme saaneet koukkuun haukia ja ahvenia. Parhaimmillaan yksi kavereista sai niin suuren hauen, että sitä ylös kiskoessaan vonkale kiskoi miehen rantaveteen vyötäröä myöten. Kala oli sen verran suuri, että se piti viedä näytille kotiin asti. Kalastus ei kuitenkaan ole näiden reissujen pääasia vaan loistava syy mennä luontoon ja viettää aikaa ystävien kesken.

Seuraava seikkailu mistä haaveilen suuntautuu todennäköisesti jonnekin pohjoisen kansallispuistoon tai sitten Kolille hiihtämään ja lumikenkäilemään kunhan lunta tulee. 

Ja tietysti odotan ensi syksyn kalakisaa jälleen innolla!

Julkaistu: 1.10.2021