Huhtikuun retkikohde — Melkuttimet

Huhtikuun retkikohteena on Melkuttimien alue Lopella Hämeessä. Jääkauden muotoilema Melkuttimien alue kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan sekä rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin. Seudulle ovat tyypillisiä harvinaisen kirkkaat järvet ja lammet, pienet rämesuot sekä paahteiset harjurinteet.

Hanna asiakaspalvelutiimistämme kävi kesäisellä yöretkellä lastensa kanssa kiertämässä Iso-Melkuttimen kauniin ja helppokulkuisen kierroksen. Reissun parasta antia olivat ehdottomasti graafisen suoraryhtiset mäntykankaat sekä uskomattoman kirkasvetinen Iso-Melkutin, johon pystyi mukavasti pulahtamaan hellepäivän virkistykseksi.

Melkuttimien pysäköintialueelta (Tauluntie 146, Loppi) lähtee 7,1 km:n pituinen selkeä reitti Iso-Melkuttimen ympäri. Reitti soveltuu myös retkeilyharrastustaan aloitteleville, koska polku on helppokulkuinen, ja korkeuserot ovat maltillisia. Iso-Melkuttimen kierros on osa Hämeen Ilvesreittiä, joka on merkitty keltaisilla ilvesmerkinnöillä.

Yhden yön seikkailuretki

Iso-Melkuttimella kierroksen kulkee päiväretkenä, mutta se soveltuu myös mainiosti yhden yön mittaiseen viikonloppuretkeilyyn. Lapsille Melkuttimet tarjoavat juuri sopivan mittaisen seikkailureitin, ja retkelle kannattaakin lähteä lasten tahdissa. Lapsille tärkeintä ovat hyvät eväät, luonnon ihmettely sekä kaikenlainen tasapainoilu metsässä ja kahlaaminen vedessä.

Taukoja ajatellen Iso-Melkuttimen itäpäässä on tulentekopaikka ja kaksoislaavu sekä järven länsipäästä löytyy tulentekopaikka ja yksi laavu.

Kaitajärvellä on tulentekopaikka ja laavu. Iso-Melkuttimien laavujen yhteydessä sijaitsevat kuivakäymälät.

Myös telttailu Iso-Melkuttimella on sallittua, ja teltan pystyttämistä suositellaan laavujen ympäristöön, jotta herkkä maasto ei kulu liikaa. Varpukasvien täyttämällä mäntykankaalla on mukava telttailla, sillä se tarjoaa pehmeän alustan lepäilyyn. Melkuttimet sopivat mainiosti myös riippumattoiluun, sillä järven ympäristössä on loistavia maisemapaikkoja. Illalla on mukava nukahtaa kehrääjälinnun unettavaan surinaan.

Kirkkaiden järvien seutu

Juomavettä on syytä kuljettaa mukanaan repussa tai rinkassa, sillä Iso-Melkuttimella ei ole kaivoja. Järven kirkkaus ja puhtaus saadaan säilymään, kun veteen ei pääse ylimääräisiä kemikaaleja. Retkikeittimet kannattaakin tiskata hieman etäämpänä rannasta, jolloin tiskivedet eivät aiheuta ylimääräistä kuormitusta luonnontilaiselle järvelle.

Järvien kirkkaus on Etelä-Suomen mittakaavassa poikkeuksellista. Vedessä näkee pitkälle, ja järven pohjalla on paikka paikoin kaatuneita puita, jotka luovat suojaisia piilopaikkoja vesieliöille. Aurinkoisena kesäpäivänä järvi suorastaan kutsuu uimaan. Vesi on melkeinpä yhtä kirkasta kuin sukeltaisi koralliriuttojen keskellä. Erityisesti lapsille uintitauot patikkaretkellä tuovat mielekkyyttä retkeilyyn.

Harjumaiseman hienouksia

Jääkausi on tehnyt hyvää työtä muotoillessaan Melkuttimien harjumetsät. Mäntyjen suorat punasävyiset rungot, kumpuilevat maastonmuodot sekä vihreät mustikka- ja puolukkavarvikot ovat suomalaisen sielunmaisemaa. Erityisenä harvinaisuutena alueella esiintyy erittäin uhanalainen hämeenkylmänkukka, jonka sinertävät kukat nousevat maasta jo varhain keväällä lumien sulamisen jälkeen. Hämeenkylmänkukan kasvupaikat on suojeltu lailla, ja sitä ei missään tapauksessa saa poimia tai siirtää. Valokuvabongausta voi kuitenkin huoletta harrastaa. Melkuttimien alue soveltuu muutenkin loistavasti luontokuvaukseen, sillä pienillä järvillä voi tavata vesilintuja ja monenlaisia rantakasveja.

Onkiminen on Iso-Melkuttimella sallittua, ja iltaruskon aikaan on tunnelmallista istua rantatöyräällä mato-ongella. Onkimatoja ei maastosta voi kaivella, vaan syötit on muistettava tuoda mukanaan. Ahvenet viihtyvät järven suojaisissa piilopaikoissa, joten saalistakin saattaa tulla.

Melkuttimien järvialue on suosittua retkeilyseutua etenkin kesäisin, eikä ihme, sillä kohde on mieleenpainuvan kaunis. Jos haluaa nauttia retkellään enemmän yksinolemisesta, kannattaa Iso-Melkuttimelle suunnata esimerkiksi syksyn hiljaisuudessa, jolloin kulkijoita on huomattavasti vähemmän. Keväällä Melkuttimien alueella voit kuulla runsaasti kangasmetsille tyypillisten lintulajien ääniä.

Lisää tietoa Melkuttimista löydät osoitteesta https://www.luontoon.fi/melkuttimet

Julkaistu: 3.4.2023