Juho on Scandinavian Outdoorin Elämää Ulkona -lähettiläs, purjevenettään s/y Sylviaa kotinaan pitävä purjehtija ja vapaalaskija. Juho on purjehtinut Suomesta Jäämerelle koluamaan Pohjois-Norjan sekä Huippuvuorten vuonoja ja vuoria.
Yksi ylämäkeen nousijoiden ikuisista suosikkipuheenaiheista on nousukarvat sekä niiden valinta, käsittely ja huolto. Aina talven ja kevään lähestyessä nousukarvoista (eli skineistä) kysellään paljon, joten tässä vinkit skinien valintaan erityisesti ylämäkeen nousijoiden näkökulmasta.
Näihin maisemiin pääsee vain skinnaamalla! Finnmark, Norja
SOPIVIEN SKINIEN VALINTA
Skinejä valittaessa tasapainoillaan käytännössä pidon ja painon, pakattavuuden ja luiston välillä. Ennen muinoin skinejä oli lähinnä kahta tyyppiä, nylonista valmistettuja ja mohairista valmistettuja. Nylon-skinit oli se halvempi vaihtoehto, joka tarjosi huonomman luiston ja pakattavuuden, mutta ehkä karvan verran paremman pidon kuin mohair-skinit.
Nykyisin taas mohairista ja nylonista valmistetut sekoiteskinit ovat syystäkin suosituin valinta skineiksi. Itse en ainakaan pysty toteamaan pidoa erossa sekoiteskinin ja puhtaasta nylonista valmistetun skinin välillä, mutta mohair-nylon sekoitus tuo taas skiniin paljon taipuisuutta ja pakattavuutta. Tämä kuulostaa ehkä hiusten halkomiselta, mutta omasta mielestäni mohair-sekoiteskinejä on paljon kivempi käsitellä ja pakata kuin nylon-skinejä. Sekoiteskinien ja puhtaiden mohair-skinien välillä en myöskään itse pysty toteamaan eroa pidossa.
Mohair-skinejä Scandinavian Outdoorin valikoimissa ovat Kohlan Evolution -skinit, sekoiteskinejä taas Black Diamondin Glidelite– ja Ultralite-skinit.
SKINIEN LEVEYS
Joistain suksimalleista on saatavilla valmiiksi leikattuja skinejä, mutta yleisesti ottaen skinit on leikattava itse tai leikkautettava liikkeessä, Scandinavian Outdoorilla tämä on mahdollista Kuninkojan liikkeessä. Siksi skinejä hankittaessa on päätettävä leveys, esimerkiksi aiemmin mainittuja Black Diamondin skinejä on saatavissa 110 mm, 125 mm ja 140 mm levyisinä.
Skinit voi hankkia n. 5 mm kapeampina kuin suksien kärjen levein kohta, eli jos suksessa on 115 mm kärki ja 100 mm vyötärö, voi skinit hankkia 110 mm levyisinä. Tämä sen vuoksi, että kärjen aivan leveimmällä kohdalla ei pidon kannalta ole juurikaan merkitystä, ja lisäksi skinien ei kuitenkaan haluta peittävän suksien kantteja.
SKINIEN LEIKKAAMINEN
Itse leikattavien skinien mukana yleensä ottaen tulee mukana leikkuri, jonka avulla homma hoituu kohtuullisen helposti ihan olohuoneen lattiallakin (huomaa, että saatat skinimallista riippuen tarvita myös jonkun yleisen työkalun, esim. ruuvimeisselin tai vasaran). Skinien leikkaamisesta en ala tässä sen enempää jaarittelemaan, homma selviää parhaiten tältä videolta.
SKINIEN KÄSITTELY VUORILLA
Ensinnäkin se kohtuullisen selvä asia, eli kannattaa välttää ylimääräisten havunneulasten sekä repussa lojuvien keksinpalasten sun muiden tarttuminen liimapintaan, ainakin niin pitkälle kuin mahdollista. Ei kannata kuitenkaan säikähtää roskien tarttumista, aina niitä jostain sinne liiman sekaan ilmestyy, eikä se tiettyyn pisteeseen asti vaikuta liimojen tarttumiseen ollenkaan. Omat skinit ovat yleensä melko nopeasti jo aika hirveän näköiset, mutta laadukkaan liiman ansiosta pysyvät silti hyvin kiinni. Hätävarana kannattaa mukana pitää silti hieman jeesusteippiä tai vastaavaa.
Omien Elaneiden liimat yhden kauden jälkeen, ei vielä mitään ongelmia toiminnassa
Skinien mukana tulee ns. ”cheat sheet”, eli väliverkko, jota kannattaa käyttää skinien liimapintoja vasten. Yleensä se tulee koko skinien mittaisena palana, jolloin yhteen verkkoon pitäisi laittaa molemmat skinit kiinni. Tämä on kuitenkin tuulisena päivänä vähintäänkin haastavaa, joten suosittelen cheat sheetin katkaisemista keskeltä puoliksi, jolloin molemmille skineille jää omat verkot.
Uskaliaimmat voivat mäen päällä kokeilla skinien rullausta. Rullaus on nopea ja helppo tapa saada skinit pakattua reppuun erityisesti tuulisena päivänä. Rullaus tehdään yleensä ilman väliverkkoja, jolloin skinin liimapinta jää siis karvapintaa vasten. Tällöin jonkun verran karvoja tarttuu aina väistämättä liimapintaan. Ihan uusien skinien kanssa ei kannata hetia turvautua rullaukseen, sillä skineillä on aina käyttöönottovaiheessa pieni ”karvanlähtöaika”. Yleisesti ottaen skinit kannattaa rullata vain, jos niiden karvapinta on voideltu (liima ei tartu voideltuun karvaan kiinni).
SKINIEN VOITELU
Skinien karvapohjaan kerääntyy varsinkin keväällä helposti lunta, erityisesti varjossa olevan pakkaslumen ja auringossa olevan nuoskalumen välillä liikuttaessa. Tämän voi estää voitelemalla skinit. Yksinkertaisimmillaan voitelun voi tehdä hankaamalla jotain normaalia pehmeää luistovoidetta (esimerkiksi keltaista tai punaista luistovoidetta) reilusti karvapintaan. Tällaisen voitelun voi tehdä ihan kylmiltäänkin, siis hankaamalla voidepalasta karvapintaa vasten. Itse suosin useimmiten tätä yksinkertaista tapaa, mutta hifistelijälle on tarjolla myös kuumavoiteluvaihtoehto, joka menee näin:
Lopputuloksena on skinit, joihin lumi ei tartu, ja jotka luistavat paremmin. Skinit voi voidella myös erityisesti tähän tarkoitukseen tehdyillä tuotteilla, joista itselläni ei kuitenkaan ole kokemusta. Skinien voiteluun käy myös Optiwaxin luistoteipit, joista lyhyesti myös Hujasen blogissa.
TÄRKEÄÄ: Jos aiot rullata skinit karvapinta liimapintaa vasten, on skinien voitelussa vältettävä fluorivoiteita. Liimapinta ei tykkää fluorista! Muutenkin fluori on tällaisella harrastehiihtelijälle vähän turhaa hifistelyä, joten sen jättämistä pois kannattaa harkita muutenkin, luonto kiittää!
SKINIEN HÄTÄVOITELU VUORELLA
Unohtuiko skinien voitelu tai eikö vaan kiinnostanut ryhtyä hommaan? Tällöin kannattaa kantaa mäellä mukana pientä palaa normaalia pehmettä luistovoidetta, samanlaista tavaraa kuin mitä kuumavoiteluun yllä käytettiin. Ihan normaali kynttiläkin toimii hyvin. Jos lumi alkaa tarttumaan, hankaa reilusti voidetta/kynttilää skiniin. Hätätapauksessa myös aurinkovoide tai mikä tahansa muu rasvainen voide toimii. Jos teit yllä mainitun kuumavoitelun, ei tällaisia ongelmia kuitenkaan pitäisi esiintyä.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä skinien kanssa touhuamiseen! 🙂
Videoita Juhon seikkailusta löydät Youtubesta ja kuvia Instagramista.