Helmikuun retkikohde – Torronsuon kansallispuisto

Helmikuussa nautitaan yleensä sydäntalvesta ja eletään vuoden kylmimpiä hetkiä. Helmikuussa on myös koululaisten hiihtoloma ja moni viettää talvilomansa. Kaikilla meillä ei ole aina mahdollisuutta lähteä Lappiin asti, mutta onneksi meillä on Suomessa paljon muitakin upeita luontokohteita.

Torronsuon parhautta on upea suomaisema, hyvä sijainti ja soveltuvuus ympärivuotiseen retkeilyyn.

Caj toimii myös eräoppaana ja pitää Torronsuota hyvänä paikkana opetella hiihtovaelluksella tarvittavia taitoja.

Tässä kirjoituksessa markkinointitiimimme Caj esittelee oman suosikkinsa helmikuun retkikohteeksi.

Torronsuolla voi hiihdellä latusuksien lisäksi metsä-, tunturi- tai vapaalaskusuksilla. Myös liukulumikengät toimivat tässä suoympäristössä.

Torronsuon kansallispuisto löytyy Forssan lähettyviltä, ja se on lyhyen matkan päässä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Nimensä mukaisesti alueelta löytyy iso suo ja talvella tämä alue soveltuu hyvin hiihtämiseen, niin latuhiihtoon, kuin umpihankihiihtoonkin.

Jos ajattelet viettää yötä alueella, kannattaa tarkastaa kartasta soveltuvat paikat etukäteen. Torronsuon kansallispuiston alueella ei saa yöpyä.

Itse kansallispuiston alueella ei saa yöpyä, mutta sen rajojen ulkopuolelta löytyy paikkoja teltalle, varsinkin talvella. Olenkin paikkaa käyttänyt hiihtovaellusvarusteiden testaamiseen ja viikonloppuretkiin. Mikäli lunta on vain riittävästi, on Torronsuo helppoa ahkionvetomaastoa.

Mikäli tuunaat itse omat ahkiosi, Torronsuolla on hyvä paikka käydä testaamassa, miten se toimii käytännössä. Mikäli ahkio ei oikein toimikaan, auto on kuitenkin aina lähellä ja retkeä voi lyhentää.

Torronsuolla kerrotaan olevan Suomen syvin suo. Yli kymmenen metriä paksu turvekerros on harvinaista. Aikoinaan turvetta kertyi n. millimetrin verran vuodessa ja tämä entiselle järviylängölle kertynyt turve on vanhimmillaan yli 10 000 vanhaa. Turvetta onkin nostettu kotieläimille kuivikkeeksi ja suoheinää on niitetty rehuksi. Alueella on myös ollut kvartsikaivos, josta valmistettiin lasia Someron Åvikin lasitehtaalla.

Torronsuolla kannattaa myös pysähtyä ihailemaan rehellistä suomalaista suomaisemaa. 

Suo on kaunis tietysti myös kesällä, mutta talvella tuulisella kelillä myös on se etu, että lumi on kovempaa ja täten umpihankihiihto helpompaa. Torronsuolle ajetaan myös talvella latuverkostoa, josta löytää ajankohtaista tietoa Torron seuran Facebook-sivuilta. Samoilta sivuilta voi myös katsoa onko latukahvila auki.

Torronsuolle on myös helppoa tehdä päiväretkiä, ota vain eväät mukaan ja nauti maisemista.

Hyvällä hiihtokelillä Kiljamon parkkipaikka on täynnä, mutta onneksi uusi Pehkun pysäköintialue on rakennettu ihan viereen, Somerontie 840, ja tällä isolla parkkipaikalla on varmemmin tilaa. Ikävä kyllä Torronsuolle ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla.

Latuhiihtäjälle latuja voi olla hyvänä talvena jopa 45km, nämä eivät ole valaistuja ja palveluja ei ole latujen varrella. Voit myös hiihtää omia latuja, jos oma rauha ja umpihankihiihto kiinnostaa. Lisää tietoa löytyy myös kansallispuiston virallisilta sivuilta.

Julkaistu: 30.1.2024