Heinäkuun retkikohde – Liesjärven kansallispuisto

Heinäkuun retkikohteena on Liesjärven kansallispuisto. Liesjärvi sijaitsee Tammelan kunnassa Lounais-Hämeessä.  Noin 20 km päästä Forssasta, 115km Tampereelta ja Helsingistä 90 km. Liesjärvelle on helppo tulla ja parkkipaikkoja on useita. Suurimmat Pirttilahti ja Korteniemi.

Liesjärvellä on useita eri pituisia rengasreittejä eritasoisille kulkijoille. Liesjärven pääreitit ovat osa Hämeen Ilvesreitistöä. Myös esteettömiä reittejä löytyy. Myös pidempien reittien ystäville ja polkujuoksijoille on pidempiä reittejä tarjolla ja yhdistämällä näitä reittejä ilvesreitistöä pitkin, saa helposti 25 km lenkin patikoiden tai kivan polkujuoksulenkin!

Liesjärveltä Ilvesreittiä pitkin pääsee myös Melkuttien kirkasvetiselle retkeilyalueelle ja Riihimäelle, mikäli vielä pidempi patikointi innostaa! Liesjärvellä käydessä kannattaa käydä Hämeen luontokeskuksessa, johon on matkaa Pirttilahden parkkipaikalta merkittyä Ilvesreittiä pitkin noin 10 km. Siitä voi jatkaa käymään Torronsuon kansallispuistossa, johon on matkaa Luontokeskuksesta noin 15 km polkuja pitkin.

Pirkkalan myymäläpäällikkö Noora viettää usein aikaansa Liesjärvellä yksin tai perheen kanssa. Siellä on myös viihtynyt jo pienestä asti perheen pienin, nyt 5-vuotias. He käyvät siellä useamman kerran kuukaudessa päiväretkillä, nauttimassa luonnon rauhasta, kauniista metsästä ja mikä onkaan parempaa kuin trangialla tehty päivän lounas metsän siimeksessä! Aikuisten kesken käydään siellä usein polkujuoksemassa.

LIESJÄRVEN LUONTO

Liesjärven luonto on kaunista. Vanhoja luonnontilaisia metsiä, joissa on yli sata vuotta vanhoja puita. Metsä on pääosin vanhaa kuusimetsää. Sieltä löydät Ainutlaatuisen Kyynäränharjun, jonkin verran suota sekä voit ihailla kaunista järvimaisemaa kalliolta. Varsin monimuotoista siis! Marja-aikaan löydät kangasmetsistä myös paljon mustikoita ja puolukoita. Luonto on rikasta ja siellä on paljon myös eläimiä. Erityisesti lintuja siellä on runsaasti. Voit usein kuulla huuhkajan huhuilevan…

LIESJÄRVEN PARHAAT PAIKAT, NÄISSÄ HALUAT EHDOTTOMASTI KÄYDÄ!

Korteniemen perinnetila

Korteniemeen pääsee Pirttilahdesta kyynäränharjua pitkin, joka on Liesjärven läpimenevä harju. Pirttilahdesta Korteniemeen on matkaa noin 6 km polkua pitkin. Toinen vaihtoehto on ajaa autolla Korteniemen parkkipaikalle asti.

Korteniemen perinnetila on entinen metsänvartijan tila, joka vastaa edelleen 1910-luvun tilaa. Tilalla eletään edelleenkin sen mukaisesti. Tila on siis pysynyt lähes muuttumattomana yli 100 vuotta.

Tila on kaikille avoinna toukokuusta lokakuuhun. Siellä on myös kaivo, josta saa juomavettä! Pihalla on myös kotieläimiä, joita on mukava ihastella.

Tilalla järjestetään myös erilaisia perinnetapahtumia, joissa voi aistia menneen ajan tunnelman… Perinnetilan vierailuun voi yhdistää myös pienen patikoinnin. Ahonnokan luontopolku 1,3 m, Punatulunpolku 3,1 km ja Pohjatilan polku 5 km.

Kyynäränharju

Tammelassa on monia hienoja harjuja, joista Kyynäränharju on yksi upeimmista ja matalimmista. Tämä kilometrin mittainen harju erottaa Liesjärven ja Kyynäränjärven toisistaan. Kyynäränharjulle pääset Pirttilahdesta ja matkaa on vain noin 400 m harjun alkuun. Se helppokulkuista kuljettavaa myös pienten lasten kanssa. Kyynäräjuovan yli menevän sillan kohdalla saattaa keväällä tulvan aikaan jalat kastua.

Hyypiökallio

Pirttilahden parkkipaikalta voi kiertää myös hyypiökallion lenkin. Kun kuljet reitin myötäpäivään, hyypiön kämpän kautta kohti hyypiökalliota, on polku helppokulkuista. Hyypiökalliolle noustessa avautuu mukava näköalapaikka. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä ja nauttia eväitä kalliolla. Alaspäin laskeutuessa polku muuttuu kivikkoiseksi ja juurakkoiseksi. Reitti on kuitenkin kokonaisuudessaan noin 3 km. Reitti palaa Pirttilahden parkkipaikalle. 

Peukalolammi ja kaksvetinen

Peukalolammilla on laavu ja nuotiopaikka. Siellä on mukava nauttia eväitä ja ihastella luonnon rauhaa. Peukalolammille on oma parkkipaikka ja matkaa laavulle noin 600 m. Peukalolammilta voi jatkaa esteetöntä reittiä Kaksvetiselle, jossa on kota, nuotiopaikka, nuotio ja telttailupaikka. Siellä voi siis myös yöpyä! Maininnan arvoinen on myös Peukaloisen polku 3,8 km, joka on täysin esteetön ja kuljettavissa lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa! Monessa paikassa ei näin pitkiä esteettömiä reittejä ole! 

Muistathan tutustua etukäteen myös kansallispuiston sääntöihin. Myös kannattaa huomioida, että yöpyminen on sallittua Peukaloisen laavulla, Kaksvetisen telttailualueella ja Savilahden telttailualueella!

Julkaistu: 25.6.2024