Garmisch-Partenkirchenin talvi ja viisi Alppien maastohiihtokohdetta

Aurinkoista talvisäätä ja riemukasta menoa! Siihen voi kiteyttää jouluni tunnelmat. Vietimme perheemme kanssa joulua tänä vuonna Alppien keskellä talviliikunnasta nauttien. Pääsimme avamaan niin maastohiihto- kuin laskettelukauden auringon porottaessa kirkkaalta taivalta. Ja voi että kun oli mageeta! Kirjoitin alle fiiliksiä Garmisch-Partenkirchenistä ja lopusta voit vielä bongata 5 hyvää maastohiihtokohdetta Alpeilla! Ehkä sinunkin seuraava reissukohde löytyy Alppien keskeltä? 😉 

Garmisch-Partenkirchenin ladut olivat hyvässä kunnossa ja profiili melko tasainen. Luisteluhiihtoon latuja löytyi n. 20km verran, mutta perinteisellä olisi päässyt tekemään n. 40km lenkin. Latuja hiihtelisi hyvin muutaman päivän, mutta pidemmille reissuille suosittelen paremman latuverkoston omaavaa kohdetta. Hiihtoladut sijaitsivat kylässä ja maisemat helli silmää pitkin reittiä.

Valitsimme kohteeksi Garmisch-Partenkircenin hyvien kulkuyhteyksien vuoksi (…ja ehkä olimme myös hieman myöhään liikkeellä lentojen ja majoituksen suhteen). Garmisch on melko iso alppikylä (asukkaita 25 000) ja sinne on suora kulkuyhteys Munchenistä. Junaan sai ostettua ryhmälipun (Bayern ticket), mikä teki matkasta hyvin edullisen. Ensimmäisenä päivänä vieraillimme Garmischin tunnelmallisella joulutorilla ja nautimme makoisat glühweinit! Kaupunki tarjosi mukavaa joulutunnelmaa musiikin, joulukadun ja luistelukentän ansiosta. Hintataso oli saksalaiseen tapaan edullinen, esimerkiksi iso ruoka-annos maksoi 13 e hyvässä ravintolassa.

Garmischin laskettelualue on keskikokoinen ja alueelta löytyy paljon eritasoisia rinteitä niin aloittelijoille kuin vähän kokeneemmallekin laskijalle. Rinteet ja hissit olivat hyvässä kunnossa. Reissumme aikana lumitilanne oli huono offareiden suhteen, mutta jonkin verran näytti olevan hyvän näköistä off-piste maastoa.

Kokonaisuudessaan alue oli hieman sokkeloinen ja saikin tarkkaan seikkailla, jotta löysi perille viimeisiin rinteisiin. Kaukaisimmilla rinteillä oli kuitenkin selvästi vähemmän porukkaa. Rinneravintoloita oli sopivasti ympäri keskusta ja niissä oli tarjolla maukkaita ruoka- ja juomavaihtoehtoja. Päivän hissilippu kustantaa 43 e. Zugspitzen jäätikölle täytyy ostaa oma lippu (45e/pvä). Kuitenkin useamman päivän lippuun sisältyi molemmat alueet, joten Garmischissa voisi hyvän sään aikaan viettää useitakin päiviä.

Ei reissua ilman huiputusta! Viimeisen päivän aamuna valoitimme Wankin. Puolentoista tunnin kävelyhölkkä ylös takasi upeat maisemat yli vuorten. Vaelluspolut oli hyvin avoinna lumesta huolimatta ja paluu matkalla moroteltiinkin useamman saksalaisen kanssa.  

Ylempänä rinteessä oli mahtavia lumipolkuja joiden läpi kirmaisin sydämet silmissä! Hellurei miten maisemanvaihdos tekee hyvää! Seuraavat päivät tosin sain muistella reissua joka askeleella. Sellaiset jumit se sai aikaan 😀

Saksan korkein vuori Zugspitze (2962m) sijaitsee aivan G-P tuntumassa ja gondolin ala-asemalle, Eibseelle, pääsee kätevästi junalla(25min). Lippu ylös kustantaa 45 euroa (juna kylästä kuului hintaan) tarjoten kerrassaan mahtavat maisemat yli Alppien. Rinneravintolassa voi nauttia kupin kaakaota ja nauttia letkeästä tunnelmasta. Tällä alueella sijaitsee toinen Garmischin laskettelualueista ja siellä pystyy laskettelemaan pitkälle kevääseen.

Lopuksi vielä viisi vinkkiä Alppien maastohiihtokohteiksi. Näissä kohteissa pääset takuulla nauttimaan vuorien komeudesta ja tykittämään pitkiä kilometrejä! Kiitos vinkeistä hiihtosuunnistaja-ystäväni Milka!

1. Livigno, Italia. Sijaitsee korkealla n. 1800m ja on melko lumivarma kohde. Latuja n. 30km ja kausi alkaa jo lokakuun lopulla. Hyvät kohde myös lasketteluun: 115km rinteitä ja arvostelujen mukaan myös offarilaskijoille elämyksiä.

2. Ramsau, Itävalta. Sijaitsee n. 1100m korkeudessa tunnin ajomatkän päästä Salzburgista. Alueena melko tasainen, mutta tarjoaa kaiken tasoisia reittejä. Yhteensä latuja n.200 km (70km luistelu/130km pertsaa) ja Dachsteinin jäätiköllä pääsee hiihtämään läpi vuoden 2700m korkeudessa. Alueena rauhallisempi esim. Livignoon verrattuna. Latumaksu 30 e/vko.

3. Seefeld, Itävalta. Sijaitsee 1200 m korkeudessa tarjoten 279 km (125 km luistelu, 154km pertsaa) pituisen latuverkoston. Seefeldin tunnelmallisessa kylässä hiihdetään myös MM-hiihdot 2019. Kylässä on paljon muita aktiviteetteja laskettelu mukaanlukien. Latumaksu 15e/viikko hotellin guest cardilla.

4. Toblach, Italia. Italian ykköskohde. Sijaitsee 1200m korkeudessa ja tarjoaa latuja n. 200km. Lähialueet sisältävällä Dolmiti Nordic Ski kortilla jopa 1300km latua. Toblachin lähellä on ampumahiihtopaikkana tunnettu Anterselva, jota monet ovat kehuneet hienoimmaksi hiihtopaikaksi. Latumaksu 30e viikko (35 e koko Dolmitin alue).

5. Davos, Sveitsi. Davos sijaitsee 1500m korkeudessa ja parhaimmat maastohiihtoalueet ovat Davos Dorfin puolella. Latuja on yhteensä noin 130 km ja pisin reitti on 24km. Latu maksuja ei ole, mutta silti latujen kunto on huippuluokkaa. Davosista löytyy myös yksi Sveitsin parhaista laskukohteista sekä kattavasti vaellusreittejä.

Iloa talven hiihtoladuille!

Eve

Kategoria:
Julkaistu: 3.1.2018Muokattu: 12.1.2018