Fish River Canyonin vaellus – mitä mukaan?

teena-asikainen-20170322-p1620707

Jalkapohjia kutittelee jo, kun tiedän olevani pian maailman toiseksi suurimman kanjonin reunalla, valmiina aloittamaan yhden elämäni erikoisimmista vaelluksista. Fish River Canyon on yksi Eteläisen Afrikan ehdottomasti suosituimmista ja suojelluimmista vaelluskohteista, ja kanjoniin päästetäänkin vain kourallinen ihmisiä päivässä. 85 kilometrin vaellus matkataan useimmiten neljässä-viidessä päivässä kanjonin pohjalla kiemurtelevaa jokea seuraten.

Vaellusluvat kanjoniin on usein myyty loppuun jo vuotta ennen, mutta me saimme onneksemme ”peruutuspaikat” vain muutamaa kuukautta ennen lähtöä. Neljän hengen seikkailuryhmämme sai luvan laskeutua kanjoniin juhannusaattona 23.6. Mikä olisikaan tämän parempi tapa viettää keskikesän juhlaa!

teena-asikainen-20170322-p1620665

Mutta mitä ottaa mukaan vaellukselle, jolla tulee päivisin tukahduttavan kuuma ja öisin viluttavan kylmä? Teltta, lämmin untuvamakuupussi ja makuualusta, retkikeitin sekä ruoat muodostavat perinteisen vaelluskamppeiden pyhän yhtälön, jota tälläkin reissulla noudatamme. Vaikka jotkut jättävät Fish Riverin vaelluksella teltan kotiin kantamuksiaan keventääkseen, antaa teltta kuitenkin suojaa kylmyyttä, tuulessa lentävää hiekkaa sekä ötököitä ja käärmeitä vastaan.

Mitä kevyemmät kantamukset, sitä helpompi on tietysti kulkea kilometritolkulla eteenpäin. Ospreyn Aura 65-rinkka on ollut ehdoton luottorinkkani Namibiassa tämän kuuden kuukauden ajan, sillä se on tyhjäpainoltaan superkevyt ja selästä niin hengittävä kuin rinkka Afrikan kuumuudessa vain olla voi. Primuksen Express Stove, superkevyt sekin, riittää pussipastojen ja teevesien keittämiseen vallan mainiosti.

Olennaisimmat kamavinkit Fish River Canyonille:

  • Aurinkolasit, aurinkorasva ja hattu. Kaikki mahdolliset keinot auringonpistokselta suojautumiseen kannattaa käyttää, sillä kanjoni ei varjoa vaeltajalleen juuri tarjoa. Ja mainitsinko jo, että kanjonissa tulee ihan oikeasti kuuma?
  • Vedenpuhdistustabletit. Kanjonin pohjaa pitkin soljuvat joet tarjoavat tarvittavan juomaveden vaeltajille. Vesi on kuitenkin hyvä puhdistaa joko tableteilla, nesteillä, tai filttereillä pöpöjen välttämiseksi.
  • Nesteytysjauhe. Vaikka vedestä ei kanjonissa ole pulaa, voi kuumuuden, hikoilun ja reippailun yhtälö tehdä olon nopeasti tukalaksi. Kevyissä annospusseissa mukana kulkevat nesteytysjauheet ehkäisevät nestehukkaa sekä laimentavat vedenpuhdistustableteista juomaveteen irtoavaa ikävää makua.
  • Terveystodistus. Ilman lääkärin täyttämää terveystodistusta on vaellukselle pääsemisestä turha unelmoida. Todistuksen voi ladata täältä.
  • Ensiapupakkaus. Tällainen pitäisi olla mukana tietysti jokaisella vaelluksella. Fish Riverillä kanjonista poispääsy on kuitenkin muutaman päivän kävelyn takana, joten ensiaputaidot ja -pakkaus voivat olla ainoa helpotus nilkan vääntyessä tai käärmeen purressa.
  • Hyönteismyrkky. Ei auta käärmeisiin, mutta pienempiin purijoihin kyllä.
  • Kevytuntuvatakki ja villasukat. Luottountsikkani Rabin Microlight Alpine -takki on kevyt, pakkautuu pieneen tilaan, ja tarjoaa juuri sopivasti lämmikettä öiseen tähtien bongailuun vaelluspäivän jälkeen.

teena-asikainen-20170319-p1610952

Lisäksi rinkkaan pakataan tietysti vaatteet, hygieniatarvikkeet, otsalamppu ja kartta. Kun mukaan lisää vielä aimo annoksen seikkailumieltä ja kameran, on varustepaketti vuoden eeppisimpään vaellukseen kasassa.

Heippa sivilisaatio, tervetuloa Fish River Canyon!

 

-T

 

Julkaistu: 21.6.2017Muokattu: 13.9.2021