Ensimmäinen retkiyö

Joko mennään?

Oletko suunnittelemassa ensimmäistä retkiyötä luonnon helmaan? Kiinnostaako sinua ehkä pidemmät retket ja vaellukset, muttet ole vielä yöpynyt teltassa ja jostain pitäisi aloittaa? Tai onko viimeisestä retkiyöstä vain vierähtänyt pitkä aika? Jos vastasit johonkin näistä kyllä, niin tämä teksti on sinua varten!

Kokosimme alle tietoa ja vinkkejä siihen, kuinka saat itsellesi mahdollisimman hyvän kokemuksen ulkona nukkumisesta. Retkelle voi ja kannattaa valmistautua huolella etukäteen, varsinkin alussa. Mitä enemmän teet etukäteissuunnittelua, sitä enemmän sinulle jää aikaa luonnosta nauttimiseen. Vaikka retkiyöpymiseen on järkevää valmistautua hyvin, kannattaa muistaa, että loppujen lopuksi ulkona yöpyminen ei ole ydinfysiikkaa, vaan tekemällä oppii parhaiten!

Tästä se lähtee – ensimmäinen retkiyö ulkona!

Testaa varusteita ennen retkeä

Ulkona yöpymistä ja kaikkia siihen liittyviä varusteita voi ja kannattaa testata etukäteen, vaikka omalla parvekkeella, takapihalla tai mökin pihapiirissä. Ei siis tarvitse lähteä kauas korpeen varusteita testailemaan. Jos kotipihalla nukkuessa kylmä tai pissahätä yllättää, ratkaisu on lähellä. Lämpimillä säillä voi omalla tai mökkipihalla järjestää vaikka pyjamapartyt telttaillen!

Mikä ikinä onkaan retkimajoitteesi, sen pystyttämistä kannattaa kokeilla ennakkoon. Löytyykö kaikki teltan osat pakkauksesta? Kuinka riippumatto tai tarppi viritetään puiden väliin? Näitä kannattaa harjoitella ulkona mahdollisimman todenmukaisessa lähiympäristössä. Silloinkin kun suunnittelet retkeä esimerkiksi laavulle tai autiotuvalle, on hyvä olla varautunut teltalla. Koskaan ei tiedä jos laavu tai tupa on täynnä tai jos et vaikka löydä/ pääsekään perille asti.



Itselle sopivat makuualusta ja makuupussi takaavat hyvät unet

Hyvin nukkuminen edellyttää monenlaisia asioita. Aina ei omassa sängyssäkään nukuta ongelmitta, joten myös retkillä unensaanti voi olla vaihtelevaa. Hyvin nukkuminen edellyttää usein, että meillä on väsymyksen lisäksi lämmin ja kylläinen, sekä turvallinen olo.

Makuualustoja on monenlaisia, karkeasti jaoteltuna solumuovisia ja ilmatäytteisiä. Tärkeintä on, että kelin viileyteen nähden makuualusta eristää kehosi viileästä maasta tarpeeksi. Solumuovinen alusta on hyvä, perinteinen ja edullinen vaihtoehto ja siitä on loistava aloittaa ensimmäiset retkiyökokeilut. Ilmatäytteinen patja on ilman lisäeristettä melko viileä nukkumisalusta, koska eristeenä toimii vain ohut kangas ja patjan sisään pumpattu ilma. Moni käyttääkin lisäksi solumuovialustaa tai sellaista ilmatäytteistä alustaa, jonka sisällä on ilman lisäksi jotain muuta eristävää materiaalia, kuten untuvaa. Lopullinen valinta solumuovin ja ilmatäytteisen alustan välillä onkin sitten nukkujan oma mieltymyskysymys.

* Meistä toinen nukkuu lähes aina ilma- ja untuvaeristeisellä alustalla ja toinen taas paksulla solumuovialustalla.

Makuupusseissa löytyy nykyään myös paljon valinnanvaraa.  Lämpimillä keleillä voi ensimmäisen retkiyön nukkua vaikka lainapussilla, mutta pidemmän päälle kannattaa kunnon makuupussiin panostaa. Valitse itsellesi sopivan kokoinen ja lämpöinen makuupussi. Pituutta pussissa on suositeltavaa olla ainakin 10cm oman pituuden lisäksi. Naiset voivat valita omansa naisten malleista, sillä ne ovat useimmiten kapeampia hartioista ja niissä on usein lämmikettä lisättynä naisille tärkeisiin kohtiin, kuten lantion alueelle. Makuupusseissa on kolme erilaista lämpötila-arvoa: comfort, limit ja extreme. Sopivaa nukkumislämpötilaa valitessa muistisääntönä voi pitää sitä, että comfort arvo kertoo suunnilleen, missä lämpötilassa nainen nukkuu vielä hyvin ja limit arvo kertoo taas miehen mukavuuslämpötilan. Kaikki on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

*Me käytetään suurimman osan vuoden leiriöistä kolmen vuoden ajan pusseja, joissa comfort arvo on -4 tai -8. Kesälläkin yöt voivat olla viileitä ja ainakin toinen meistä palelee melko helposti.

Yöpymisretken pakkauslista:

Makuualusta (solumuovinen tai ilmatäytteinen)

Makuupussi (vuodenaikaan sopiva )

Majoite (teltta, riippumatto, tarppi jne.)

Kerrasto ja varavaatetta (vähintään yksi vaatekerta lisää jo päällä olevien lisäksi)

Otsalamppu (toimivaksi testattu ja varapatterit mukana)

Evästä (maistuvia, energiapitoisia ruokia)

Juotavaa (vähintään 3 L vettä henkilöä kohden kuumana kesäpäivänä)

Mikä ulkona jännittää?

Ei ole mitenkään itsestään selvää, että kaikki nauttisivat telttaöistä, varsinkaan heti alkuun. Yöpymiseen luonnossa liittyy sopivien välineiden ja käytänteiden lisäksi myös psyykkinen puoli. Yöpymisessä voi jännittää hyvinkin erilaiset, joskus hassutkin asiat. Jännityksen aiheita ovat usein kylmyys, pimeys, eksyminen, metsän ötökät ja villieläimet. Paras neuvomme on koettaa järkeistää pelkoja ja jutella niistä ystävän kanssa. Monet pelot ovat irrationaalisia, eivätkä edes todellisia uhkia, vaikkei tämän tiedostaminen vähennäkään jännityksen tunnetta. Ystävien tai perheen jäsenen kanssa juttelu rauhoittaa ja ystävien läsnäolo retkeillessä helpottaa usein jo itsessään.

Kesällä on hyvä aloittaa retkiöiden testaaminen, koska yöt eivät ole kovinkaan pimeitä eli ainakaan pimeyttä ei tarvitse stressata. Otsalamppu on hyvä perusväline jokaiselle luonnossa liikkujalle ja tuo turvaa kun luonnossa on vähemmän valoa. Hämärässä metsässä voi opetella otsalampun valossa liikkumaan luottavaisesti ja löytää öisestä luonnosta kokonaan uuden maailman. Kokeile rohkeasti, parhaassa tapauksessa retkeilyn kautta voi saavuttaa valtavasti uutta itseluottamusta uusien taitojen ja itseen liittyvien oivallusten kautta.


Vinkkejä levollisiin retkiuniin

Makuupussiin kannattaa aina pukea esim. ohut kerrasto. Näin makuupussi pysyy puhtaana ja nukkuja lämpimänä. Lisäksi mukaan retkelle tai jo vaikka makuupusiin sisälle kannattaa varata lisävaatetta, jonka tarvittaessa voi lisätä päälle kylmän yllättäessä. Pipo, villasukat ja hanskat ovat hyviä varusteita Suomen viileissä kesäöissäkin ja talvella ihan ykkös varusteita. Jos kylmä yllättää, pue lisää vaatetta ja jatka unia!

Osa retkeilijöistä vannoo ilmatäytteisten retkityynyjen nimeen, jotkut ottavat lyhyille retkille pienen tyynyn matkaan. Meillä tyynynä toimii useimmiten oma kevytuntuvatakki, joka kulkee matkassa kesät talvet. Kun untuvatakin pakkaa tuubihuivin tai sitten ihan tyynyliinan sisään, on pehmeä untuvatyyny valmis.

Jos yöllä pissahätä piinaa, kannattaa heti nousta ja hoitaa hätä pois alta. Tällöin unet häiriintyvät vähiten, eikä kroppa tuhlaa turhaan ylimääräistä energiaa.

Syö ja juo hyvin retken aikana, niin pysyt yön lämpimänä. Retkellä hyvät eväät ja riittävä juominen takaa jaksamisen ja lämpimänä pysymisen. Jos ennen nukkumaan menoa syömisestä on kerennyt vierähtää jo tovi, kannattaa illalla viimeiseksi haukata pientä purtavaa tai juoda jotain lämmintä, jotta nälkä ei ainakaan ole heräämisen syy.

Moni käyttää korvatulppia nukkuessaan teltassa. Vaikka se estää esimerkiksi kauniiden lintujen laulujen kantautumisen korviin, niin se auttaa kuitenkin suodattamaan pois myös kaikki oudot äänet ja raksahdukset, joita herkkäuninen voi säikähtää.

Pakkaa mukaan kirja ja pientä herkkupalaa. Jos yöllä alkaa jostain syystä ahdistamaan tai unen päästä ei saa kiinni, lue rauhassa kirjaa ja mutustele lempiruokia makuupussitoukkana.

Jos et heti rakastu retkiöihin, se ei tarkoita että sinusta ei tulisi retkeilijää. Anna itsellesi aikaa 🙂

Kotiin päästyäsi muista huoltaa varusteet, eli pestä likapyykki ja astiat, sekä laittaa makuupussi ja teltta kuivumaan kosteudesta. Makuupussit on hyvä jo tuulettaa leirissä.


Nukuitko hyvin?

Kun oppii pukeutumaan keliin nähden sopivasti ja valmistautuu retkiyöhön huolella, unet ovat mitä varmimmin makoisat. Ole armollinen itsellesi, äläkä luovuta heti ensimmäisten kokeilujen jälkeen. Mitä enemmän retkiöitä saat alle, sitä enemmän kroppa ja pää siihen tottuu ja sitä paremmin ulkona myös nukkuu. Me nukutaan ulkona usein paremmin kuin kotona. Ulkona nukkuminen on ehdottomasti kokeilemisen arvoista, sillä parhaassa tapauksessa puhtaassa ulkoilmassa nukkuminen ja herääminen tuntuvat hemmottelulta ja kruunaavat koko retken. Kokeile rohkeasti, mitkä ovat sinun tapasi saada hyvät unet.

Opettele lähellä ja jatka pidemmille retkille. Nappaa ystävä mukaan ja nauttikaa Suomen kauniista kesäöistä!


Kategoria: Luontohaaste
Julkaistu: 19.6.2019Muokattu: 19.8.2019