Elokuun retkikohde — Lapin erämaa-alueet

Elokuu on monen mielestä parasta aikaa pitää kesäloma ja lähteä Lappiin vaelluksille. Kansallispuistot ovat yleensä aloittelijoille parhaimpia retkikohteita, mutta moni retkeilijä ei ole kuullutkaan puhuttavan Lapin erämaa-alueista. Elokuun retkeilykohteina onkin nämä Metsähallituksen hallinnoimat erämaa-alueet, joita meiltä löytyy 12 kpl.

Olen Caj Scandinavian Outdoorin markkinointitiimistä ja olen käynyt vaeltamassa kaikilla Suomen erämaa-alueilla. Esittelen tässä omat top-5 suosikkini elokuun seikkailuille. Haluaisin korostaa, että erämaa-alueet ovat mielestäni Suomen parasta antia vaeltajille ja luontoihmisille, mutta ne ovat myös haasteellisia paikkoja, eivätkä sovellu aina aloittelijoille. Erämaassa ei ole polkuja tai merkittyjä reittejä, joten sinulle pitää olla vankat erätaidot ja kokemusta vaelluksista jo pohjalla.

Paistunturin erämaa-alue

Paistunturit on tunturialue Karigasniemen ja Utsjoen välissä. Aluetta rajaa pohjois-itäsuunnassa kaunis Tenojoki ja alueen keskellä on Kevon luonnonpuisto. Alueen eteläosa on soiden täyttämää, joten suosittelen pysymään alueen pohjoispuolella, josta löytyy paljon helppokulkuista tunturiylänköä.

Tenojokea mukailevan Ylätenontieltä löytyy paikkoja auton parkkeeraukseen. Kannattaa pitää kuitenkin huolta, ettei se jää yksityisalueelle tai kenenkään eteen.

Maastokarttaan on merkitty tunturiylänkö yleensä kellertävällä värillä ja siitä äkkiä huomaa, missä on parhaat alueet patikoida. Alueelta löytyy Utsjoen retkeilyreitti, mutta alue soveltuu parhaiten poluttomaan vaellukseen vaeltajille, jotka haluavat kulkea omia reittejään.

Paistunturit ovat mukavakulkuista maastoa. Tuntureilla on rakkakivikkoakin jonkin verran, mutta ne ovat helposti vältettävissä. Tunturit ovat helposti huiputettavissa, kannattaa käydä ainakin Gaimmoaivilla ja sen lähistön muilla huipuilla.

Mikäli poikkeat Kevon puolella, kannattaa ottaa huomioon, että kesäaikaan siellä saa kulkea vain merkityillä reiteillä. Erämaa-alueen ja luonnonpuiston rajan saa ylittää vain merkittyä reittiä pitkin.

Vätsärin erämaa-alue

Mikäli pidät kivistä ja järvistä, on Vätsäri varmasti mieleesi, koska siellä niitä riittää. Vätsäri sijaitsee Inarijärven pohjoispuolella rajoittuen Norjan rajaan. Alueella on paljon polkuja, mutta reittien suunnittelu järvien mosaiikissa vaatii hyvää suunnittelua.

Alue on vaeltajien lisäksi myös kalastajien ja melojien suuressa suosiossa. Näitä eri aktiviteetteja voi myös hyvin yhdistää. Kalastusluvissa tarvitset tietysti kalastonhoitomaksun ja Inarin erämaa 1564 vapaluvan. Joki- ja purovedet on rauhoitettu 1.9.–30.11., joten silloin niissä ei saa kalastaa.

Mikäli melonta kiinnostaa, niin packraft soveltuu hyvin kulkuneuvoksi. Melontaretkillä siirrytään paljon järviltä toisille ja raskaimmat hetket on näillä siirtymillä. Kanootit painaa lähemmäksi 20 kg, kun packraft painaa yleensä vain 3-4 kg.

Nähtävyyksiä on Routasenkurun Ristijärven pohjois- ja eteläpuoleiset kalliot, kivikot ja järvet; Pahtareikäjärvestä taitaa löytyä Suomen kirkkain vesi ja kannattaa käydä Rajapään huipulla, josta näkee Venäjälle asti ja Nikkelin kaupungin tehtaan piiput.

Huomioitavaa melonnassa ja kalastuksessa on melonta- ja kalastusvarusteiden desinfiointi. Lohiloinen on yleinen Itämereen laskevissa joissa, mutta Norjassa se on vakava ongelma Atlannin merilohikannoille. Gyrodactylus salaris -lohiloinen ei ole vielä levinnyt arvokkaisiin Jäämereen laskeviin lohijokiin, joten pitäkäämme huolta, ettei näin pääse käymäänkään. Vätsärissä on vedenjakajia ja Näätämö-, Paats- ja Uutuanjoen vesistöalueet.

Nämä joet laskevat eri paikkoihin ja Vätsärin desinfiointiohje on hiukan hankala muistaa. Desinfiointi on aina tehtävä etukäteen, kun ylittää Maaselän vedenjakan (linjalla Pokka-Tankavaara-Saariselkä), aina Norjassa käydessä ja palatessa, aina kun käy Venäjällä tai palaa sieltä ja aina kun siirtyy jäämereen laskevien jokien vesistöalueilta toiselle. Lisätietoa desinfioinnista löytyy täältä.

Muotkatunturin erämaa-alue

Muotkatunturit löytyy Paistunturin erämaa-alueen eteläpuolelta. Kuten Paistunturit, myös Muotkatunturit koostuvat useamman tunturin ryhmästä. Tunturiylängöllä on mukava taittaa matkaa ja tuntureiten välistä löytyy kauniita jokia ja puroja.

Muotkatunturit soveltuvat pitkille vaelluksille, alueella on paljon nähtävää ja tuntureilta aukeaa mahtavat näköalat. Alueella ei ole juurikaan reittejä, eikä tupia. Poluttomien taipaleiden kulkijat saavat nauttia erämaan rauhasta.

Suosittu aloitus- ja lopetuspaikka on Muotkanruoktu, josta löytyy myös majoitusta, ravintola ja sauna. Mikään ei ole sen mukavampaa, kun pitkän vaelluksen jälkeen nauttia maistuvaa poronkäristystä, käydä saunomassa ja levätä mökissä ennen kotiinlähtöä.

Muotkanruoktusta lähtee suosittu polku Bealdojohkaa (Peltojoki) myötäillen. Tätä reittiä voi kulkea Bealdoaiville (Peltoaivi), josta aukeaa näkymä Bealdojávrille (Peltojärvi). Polulla on paljon jälkiä ihmisistä, mutta kun pääsee pois reitiltä, niin aletaan olemaan erämaassa. Nähtävän arvoista on mm. Kuárvikozzâ (alueen korkein tunturi), Bealdojávrin hiekkaranta ja Stuorrâävžin rotkolaakso.

Pöyrisjärven erämaa-alue

Pöyrisjärven alue on yksi Suomen erikoisimmista. Itse Pöyrisjärvi löytyy Enontekiön pohjoiskolkasta, läheltä Norjan rajaa. Järven ympäristö on hiekkaista, dyynimäistä aluetta ja on ehdottomasti yksi kauneinta palaa Suomea.

Näkkälän kylästä lähtee leveä mönkijäura Pöyrisjärvelle. Järven rannoilta löytyy autiotupa ja myös muutama paikallisten asukkaiden kesäasumus. Erämaa-alueella on yhteensä kuusi autiotupaa sekä yksi autio/varaustupa. Alue soveltuu hyvin vaelluksille, mutta myös melonta- tai bikepacking-retkille.

Etenkin packraft on helppo kantaa Pyörisjärvelle, josta voi aloittaa koskimelontaseikkailun Pöyrisjokea pitkin vaikkapa aina Hettaan asti. Koskimelonta ja ylipäätään virtaava vesi on elementti, jossa tarvitaan aina koskimelontataidot ja osaamista koskiturvallisuudesta. Nämä taidot pitää opetella ennen erämaajoelle lähtöä.

Elokuussa autolla pääsee myös Kalmankaltiolle, joka on erämaa-alueen reunalla. Kalmankaltiolta lähtee komeat polut aina Pöyrisjärvelle asti ja nämä pystyy polkemaan myös fatbikella. Varmaankin Suomen hienoin bikepacking-reitti.

Käsivarren erämaa-alue

Käsivarren erämaa-alue on monella tapaa uniikki. Käsivarresta löytyy tunturiylänköä, joka muistuttaa Ruotsin vuoristoa. Paljon puutonta upeaa tunturimaastoa. Alueella on Suomen kauneimmat vaellusreitit.

Käsivarren erämaa-alue eroaa muista erämaa-alueista siinä, että pohjoisosassa kulkee suosittu, erittäin hyvin merkitty Kalottireitti ja reitin varrella on kattava tupaverkosto. Tämä reitistö muistuttaa kansallispuistojen palveluja. Erämaiden ystäville tämä reitti on vähän liikaa, vaikka ihmisiä nyt ei ole ruuhkaksi asti, on niitä erämaahan tottuneelle liikaa.

Käsivarren erämaa-alue on kuitenkin paljon muuta, kuin pelkkä Kalottireitti. Erämaahan voi suunnitella oman reitin, jolloin ei tarvitse kulkea polun orjana ja muita vaeltajia näkee tällöin harvemmin.

Näkemisen arvoista on kaikki korkeat tunturit (paljon yli 1000 metrin huippuja), vesiputoukset, tunturijärvet ja häkellyttävä Poroharju.

Valtijoki, Poroeno ja Lätäseno tarjoaa kalastajille upeat puitteet. Kalaan pääsee myös lentäen, jota moni käyttääkin hyväkseen. Joen varrelta löytääkin paljon isoja kalastajien leirejä. Joet soveltuvat myös kokeneille melojille, mutta elokuussa virtaamat ovat niin alhaalla, että Valtijoki, Poroeno ja Lätäsenon yläosat ovat yleensä liian matalia melottavaksi. Tulvahuippu on yleensä juhannuksen tienoilla ja vettä riittää tämän jälkeen yleensä vain muutamaksi viikoksi melottavaksi.

Suunnittele oma seikkailuloma erämaa-alueille

Suosittelen suuresti varaamaan elokuulle useamman viikon loman ja viettämään se Lapissa. Lappi on paljon muuta, kuin ruuhkaiset laskettelukeskukset ja turistirysät. Koluamalla erämaa-alueita tutustut oikeaan Lappiin ja sen luonnon kauneuteen.

Elokuussa on pahimmat helteet yleensä jo ohitse, mutta on vielä kuitenkin lämminta. Auringonlaskut alkavat ja kesä näyttää vielä parhaat hetkensä. Yöttömät yöt ovat teltassa nukkujille kesäisin ongelma, kun koko ajan on valoisaa. Elokuussa yöt jo pimenevät.

Kolmen viikon lomalla voi jo käydä useammalla seikkailulla. Voit tehdä normaalin vaelluksen lisäksi melontavaellusta packraftilla tai pyöräillä Pyörisjärven hiekkadyyneillä. Kun pääset seikkailujen vauhtiin, niin jatkossa huomaatkin käyttäväsi kaikki lomasi näissä merkeissä.

Julkaistu: 1.8.2023