
Elämysmatkojen blogin helmikuun postauksessa pureudutaan lumilomakohteisiin Sveitsissä ja Espanjassa, jotka soveltuvat monipuolisuutensa puolesta erinomaisesti kaikille laskettelun ystäville ja erityisesti perhelomakohteiksi.
Sveitsi tunnetaan näistä kahdesta ehkä perinteisempänä laskettelumaana. Elämysmatkojen oppaat ovat poimineet sieltä muutamia klassikkokohteiden ulkopuolisia helmiä esittelyyn, kuten Jungfraun alueen idylliset pikkukylät.
Espanjan lumilomamahdollisuuksia ei vielä välttämättä Suomessa tunnetaan niin hyvin kuin edellä mainitun Sveitsin, mutta esimerkiksi ruuhkaton Andorran Val Nordin hiihtoalue on viime vuosina noussut laskettelumaailmankartalle.
Euroopan laskettelulomavinkkejä ovat meille koostaneet vuodesta 2012 Elämysmatkojen oppaiden vakiokaartiin kuulunut Jussi Koskinen ja Sveitsin Laaxissa asuva, Elämysmatkojen monivuotinen luottokontakti Jenna Viljala.
Jussi Koskinen toimii kuluvalla kaudella Elämystmatkojen oppaana Georgiassa, USA:n kiertomatkalla ja Andoran reissuilla.
Jenna haastattelemassa opas-kollega Jan-Erik “Blumi” Blombergiä viime syksyn GoExpo Winter -messuilla.
Euroopan laskukohteisiin on helppo ja nopea matkustaa – Suomesta lennetään useisiin Sveitsin, Saksan ja Itävallan isoihin kaupunkeihin jopa useita kertoja päivässä. Lentokentiltä pääsee moniin vuoristokohteisiin näppärästi julkisilla kulkuneuvoilla, matkan kesto kentältä kohteeseen on yleisimmin noin kaksi tuntia. Isommille ryhmille helppo ja edullinen vaihtoehto on varata oma kuljetus suoraan lentokentältä kohteeseen.
Perhelomaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnitella yhdessä toisen lapsiperheen kanssa. Lapsilla on seuraa toisistaan ja lapsenvahtivuoroja voidaan jakaa, niin että aikuisetkin saavat omavauhtisia laskuhetkiä vaativammissa rinteissä. Osassa kohteista on varattavissa isommille ryhmille kohtuuhintaisia huoneistoja, joissa voi kokkailla halutessaan omat ruoat.
Varsinkin jos haluaa tiettyyn paikkaan, hotellit tai huoneistot kannattaa varata mahdollisimman ajoissa, sillä vkot 7-9 ovat hiihtolomaviikkoja myös monissa muissa Euroopan maissa. Jos kohteella ei ole väliä ja haluaa kokeilla etsiä edullisia äkkilähtöjä, voi jäädä bongailemaan viime hetken peruutuksia.
Jos liikut perheen kanssa, niin silloin kannattaa valita kohde, jossa on hyvätasoiset palvelut ja jossa riittää tekemistä kaikille perheen jäsenille. Hiihtokeskuksessa on hyvä olla monipuolisesti eritasoisia rinteitä, jotta kaikki pääsevät nauttimaan laskemisesta omalla tasollaan. Eritasoisille laskijoille on erilaisia vaihtoehtoja, esim. lapsille paljon leveitä sinisiä kruisailurinteitä ja puuteria kaipaaville helpohko mahdollisuus päästä takamaastoihin.
Isoissa hiihtokeskuksissa ja pitkissä rinteissä riittää laskettavaa huomattavasti enemmän kuin kotimaassa on totuttu ja lapset eivät välttämättä viihdy rinteessä koko viikkoa, joten kohteen valintaan saattaa vaikuttaa lisäaktiviteettien mahdollisuus välipäivinä. Kohteesta kannattaa myös tarkistaa onko paikan päällä saatavilla hiihtokouluja tai lapsiparkkeja.
Kohdetta ja majoitusta valittaessa kannattaa myös tarkistaa, että kaikki palvelut ovat lähellä. Ski-in – ski-out majoitus takaa vaivattoman pääsyn rinteisiin oman aikataulun mukaan, kauempana olevan majoituksen kohdalla kannattaa puolestaan tarkistaa onko hotellilta tai huoneistolta esimerkiksi ilmainen shuttlekuljetus hisseille ja takaisin.
Tasokkaat ja hyvin varustellut hotellit ovat loistokohteita juuri perheille, sillä varusteita pääsee kuivaamaan ja säilyttämään niille suunnitelluissa tiloissa. Monet hotellit tarjoavat myös lapsiystävällisiä palveluja, kuten ohjelmaa ja leikkipaikkoja. On myös järkevää huomioida, että kohteessa ravintolat ja ilta-aktiviteetit ovat lähellä hotellia, koska kun liikutaan koko päivä raikkaassa ilmassa niin väsymys saattaa illalla iskeä yllättäen. Huoneistohotellissa keittiö tai ainakin erillinen makuuhuone helpottavat päivittäisiä rutiineja. Myös vuokramökit ovat perheiden suosimia majoitusvaihtoehtoja.
Elämysmatkojen monivuotinen Sveitsin luottokontakti Jenna Viljala ja lukuisia eri matkoja opastava Jussi Koskinen ovat keränneet yhteen lumilomavinkkejä muutamista Alppien klassikkokohteiden ulkopuolelta löytyvistä keskuksista erityisesti perheitä ajatellen. Alppien lisäksi Jussi Koskisen vinkit Pyreneiden hiihtokeskuksiin löytyvät jutun loppupuoliskolta.
Zürichin kentältä kätevän matkan päässä sijaitseva LAAX on kovaa vauhtia nousemassa yhdeksi Sveitsin houkuttelevimmista kohteista, mutta ruuhkat eivät täällä vielä häiritse. LAAXin keskus tarjoaa loistavat laskumahdollisuudet kaiken tasoisille laskijoille ja houkuttelee paikalle lapsiperheitä, vapaalaskijoita ja loistavan parkin vuoksi myös lumilautailun maailmantähtiä.
Yli 70% Laaxin rinteistä sijaitsevat yli 2000m korkeudessa, joten aluetta voidaan pitää lumivarmana valintana.
Laaxista löytyy mielenkiintoisia vaihtoehtoja myös vapaalaskuun.
Monipuolisista rinteissä nautiskelevat niin perheen pienimmät kuin varttuneempikin väki.
Modernin laskettelukeskuksen yhteydestä löytyy lähes 60 kilometrin mittainen maastohiihtolatuverkosto. Rento ilmapiiri ja lukuisat tapahtumat takaavat sen, että lomalla pääsee nauttimaan myös rinteiden ulkopuolisista aktiviteeteista. Palvelutaso on Sveitsinkin mittapuulla korkea ja välimatkat kylän sisällä ovat lyhyet.
LAAX on maailmankuulu parkeistaan ja palkittu jo kaksi kertaa maailman parhaana freestyle –keskuksena, jossa on 4 parkkia eritasoisille laskijoille ja 2 half-pipeä (ns. Mini-pipe ja maailman pisin super-pipe).
Huonon sään sattuessa temppuja voi parantaa ja harjoitella sisätiloissa. Freestyle Academyn tiloissa. Jos laskupäivän jälkeen vielä energiaa, nuoriso voi suunnata tänne sillä välin kuin vanhemmat nauttivat esimerkiksi lasillisesta viiniä tai rentoutuvat spassa.
Tutustu Elämysmatkojen Laaxin matkoihin tästä!
Sveitsin idyllisten pikkukylien tunnelmaa etsivien kannattaa suunnata esim. Jungfraun alueelle Grindelwaldiin, Wengeniin tai Mürreniin, joihin pääsee kätevästi Bernin kentän kautta. Grindelwaldista ja Wengenistä on suora yhteys laakson molemmille puolille, Firstiin ja Männlichen-Kleine Scheideggiin. Aurinkoisista rinteistään tunnetun Firstin kabiini lähtee kylän Grindelwaldista pääkadun varrelta.
Grindelwald on Jungfraun alueen kylistä asukasluvultaan ja aktiviteettitarjonnaltaan suurin, laskemisen lisäksi eläväisessä kylässä voi harrastaa kelkkailua, curlingia tai luistelua. Pääkadun varrella on runsas määrä ravintoloita, kahviloita, baareja ja kauppoja. Maailmancupin syöksystään kuuluisa
Wengen sijaitsee Jungfraun hiihtoalueen keskeisimmällä paikalla. Kylästä nousevalla kabiinilla pääsee myös Männlichenin-Kleine Scheideggin alueelle, siitä eteenpäin Firstin rinteille. Autottomassa Wengenin kylässä liikkuvat vain pienet sähköautot ja kaikki olennainen on kylässä viehättävän pääkadun varrella, minnekään ei ole pitkä kävelymatka.
Pikkuriikkinen Mürren on myös autoton ja alueen kylistä korkeimmalla, Lauterbrunnenin jylhän laakson yläpuolella, maisemiltaan vertaansa vailla. Tunnelmaltaan rauhallisen kylän päästä päähän kävelee vartissa. Suoraan kylän yläpuolelle kohoava laskettelualue on profiililtaan mukavan haastava. Sieltä löytyy koko Jungfraun alueen jyrkimmät rinteet ja erinomaiset offarit, alemmat puurajan tuntumassa olevat loivemmat rinteet sen sijaan soveltuvat erinomaisesti nautiskelijoille. Schilthornin huipulla sijaitseva, hissilipun hintaan sisältyvä James Bond –maailma ja Birgin väliaseman Thrill Walk kannattaa ehdottomasti yhdistää hiihtopäivään.
Elämysmatkojen Sveitsin matkavalikoimaan pääset tutustumaan klikkaamalla tästä!
Alppien sijaan voit matkustaa kätevästi myös suoralla lennolla Barcelonaan ja siirtyä muutaman tunnin bussikuljetuksella Andorran Valnordin alueelle. Pyreneiden alueen keskukset ovat huomattavasti ruuhkattomampia kuin esimerkiksi Alppien suosituimmat kohteet.
Vallnordin hiihtoalue kattaa 3 hiihtokeskusta: Arcalis, Arinsal ja Pal. Näihin kolmeen keskukseen on saatavilla kätevä yhteishissilippu. Yhteensä rinteitä on lähes 100km ja hissejä 45.
Arcaliksen alueelta löytyy kaikkea jyrkistä seinämistä aina lapsiystävällisiin parkkeihin. Rinteiden ulkopuolella laskettelusta pitävien kannattaa suunnata Arcalikseen, josta löytyy hyvää vapaalaskumaastoa kaiken tasoisille laskijoille.
Arinsalin pisimmät laskut ovat korkeuseroltaan yli 1000 metriä ja keskuksen ravintolapalvelut täyttävät tiukemmatkin kriteerit. Viereinen hiihtokeskus Pal on linkitetty Arinsaliin gondolihissillä, mikä mahdollistaa nopean liikkumisen näiden kahden keskuksen välillä. Näistä kolmesta keskuksesta juuri Pal on monipuolisuutensa vuoksi hyvä vaihtoehto koko perheelle. Kolmesta lähekkäin olevasta keskuksesta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.
Käynnissä oleva laskettelukausi on ollut Pyreneillä hyväluminen, joten laskut vuorille jatkuvat pitkälle kevääseen.
-La Massana nimisestä kylästä on suora yhteys Pal ja Arinsal hiihtokeskuksiin sekä ilmaisella hiihtobussilla matka Arcalicsen hiihtokeskukseen taittuu ongelmitta.
-La Massana on isohko kylänen/pieni kaupunki, josta löytyy kävelyetäisyydeltä monenmoista ravintolaa ja illanviettopaikkojakin. Ordino on toinen vähän kookkaampi kylä, mutta muuten seudun kylät ovat pienempiä, joissa hotellien ravintoloiden lisäksi aina jokunen itsenäinen ravintola ja joissain kylissä ruokakauppa sekä pienempi lasketteluvälineputiikki.
-Vaikka seudulla on tosiaan joitain lasketteluvälinekauppoja, niin ehdottomasti kannattaa mukaan ottaa omat välineet. Vaikka ollaan Andorrassa, niin varusteiden hinnat eivät täällä merkittävästi eroa Suomen hintatasosta.
Espanjan Baqueira-Beret on itsessään iso ja monipuolinen hiihtokeskus. Hiihtoalue on laaja ja tarjolla on hiihtoa kaiken tasoisille niin rinteessä, kuin sen ulkopuolellakin. Tämä alue on niin ikään saanut hyvät lumet jo alkukaudesta ja näin ollen sielläkin kausi tulee jatkumaan hyvänä kevääseen asti. Hiihtokeskuksen ja Vielhan (pieni kaupunki 15km:n päässä) välillä kulkee hiihtobussi, johon pääsee nousemaan myös matkan varrella olevista pienemmistä kylistä. Serpentiinitien varrella oleva Salardu on pienemmistä kylistä isoin, jossa on useampia hotelleja sekä erilaisia ruokapaikkoja. Seudulta löytyy myös erittäin laadukasta vuoristo-opastusta sekä helihiihtoa (Guide Val D´Aran/David Sanabria) niille jotka eivät tyydy kuin parhaaseen.
Tutustu Espanjan laskettelukohteiden tarjontaa tästä!
– Monta eri lähestymistapaa, kaikki laskettelukamat tulevat mukavasti matkassakin, sillä etäisyyden Euroopassa eivät ole pitkiä.
– Monet haluavat ottaa omat monot ja sukset mukaan, mutta vuokraaminenkin on vaihtoehto.
– Esim. LAAXissa on todella hyvät välinevuokraamot, joista löytyy kaikki tarvittava suksista lumikenkiin. (Vuokravälineet erittäin laadukkaita ja valittavissa on kaksi eri kategoriaa, top ja comfort. Top- välineet ovat uusinta uutta, kun taas comfort kategoria on useimmiten edellisen vuoden/toissavuotista mallistoa) Lapsille suosittelen kuitenkin ottamaan omat pulkat mukaan, sillä niitä on rajoitetusti.
– Jos matkassasi on lumivyöryreppu, kannattaa se ilmoittaa lentoyhtiölle ennen matkaan lähtöä. Reppu kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa asianmukaisin IATA-paperein varusteltuna.
– Laskettelusukset tai ainakin omat monot ihan must -juttu!
– Lasketteluvaatteet ja talvivaatteet.
– Laskulasit ja -kypärä.
– Aurinkolasit & Aurinkovoide/huulirasva. Tähän kannattaa panostaa, koska aurinko on voimakas ja keväällä yleensä paljon aurinkoisia päiviä. Normaaleiden talvivarusteiden lisäksi matkaan kannattaa pakata aurinkolasit sekä aurinkorasva, koska vuorilla aurinko paistaa ja lumi heijastaa aurinkoa tehokkaammin kuin vesi.
– Uimapuku mahdollisia spa-päiviä varten.
– Sisäurheiluvaatteita ja kengät huonojen päivien varalle. Euroopan kohteista löytyy usein tekemistä myös huonojen säiden varalle – esimerkiksi LAAX:ssa on Freestyle Academya varten.