Avotulella valmistuu maistuvaa retkiruokaa

Näinä kauniina talvisina päivinä tekee varmasti mieli lähteä ulos retkeilemään. Meillä on Suomessa monipuoliset retkeilymahdollisuudet ja puuhuollolla varustettuja tulipaikkoja ja laavuja on helposti löydettävissä.

Mikäpä on sen mukavampaa, kuin lähteä pienelle kävelyretkelle ja nauttia maistuva lounas luonnon helmassa. Lähdimme päiväretkelle nauttimaan avotulella tehtyä lounasta Luontohaaste-blogia pitävän Kaisan kanssa.

Kaisa on toinen Luontohaaste-blogin kirjoittajista ja on ammatiltaan erä- ja luonto-opas ja fysioterapeutti. Luontohaasteen tarkoituksena on saada innostettua ihmisiä ulos liikkeelle ja nauttimaan luonnosta. Kaksikko pitää myös erittäin suurta kiinnostusta herättäneen Naisten Retkeilyillan Helsingin Forumin myymälässämme 6. helmikuuta.

Pidemmillä usean yön retkillä yleensä syödään kuivattua ruokaa, jonka lisäksi on kätevää käyttää retkiruokapusseja, joihin vain lisätään vesi. Nämä retkiruoat ovat nopeita valmistaa ja koska vesi keitetään erikseen ja ruoka nautitaan suoraan pussista, säästyy astioiden tiskaamiselta.

Me olimme päiväretkellä ja pystyimme kantamaan hiukan painavempia ruokatarvikkeita mukanamme, joten valmistimme ruoan kokonaan avotulella. Kaisa suunnitteli meille lounaan ja jälkiruoan, joka on helppo valmistaa myös ulkona.

Kaisa oli ottanut vastaan tammikuuksi Vegaanihaasteen, joten valmistimme luonnollisesti vegaaniruokaa. Vegaaniruoan hyviä puolia liharuokiin verraten yleisesti retkeilyssä ovat sen hyvä säilyvyys, kevyt paino, monipuoliset ravintoarvot ja hyvä maku.

Kaisan suurin syy lähteä mukaan vegaanihaasteeseen oli, jotta jatkossakin saisimme nauttia talvesta täällä pohjolassa. Kaisa uskoo myös, että arjen pienillä teoilla on suuri merkitys. Haaste loppuu tammikuun jälkeen, mutta antoi niin positiivisen vaikutuksen, että eläinperäisen ruoan määrä tulee jäämään kokonaan pois tai ainakin reilusti vähenemään.

Retkiruokaa suunnitellessa kannattaa miettiä myös ruoanlaiton helppoutta. Kotona ruokaa voi valmistella jo melko pitkälle. Jos luvassa on kovia pakkasia, kannattaa esimerkiksi ruoka-aineiden pilkkominen tehdä jo kotona. Osa ruoanlaiton viehätyksestä on kuitenkin tehdä asioita myös itse luonnossa, joten jotakin puuhaa kannattaa jättää myös itse retkelle.

Jo ruokatarvikkeita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteiden pakkauksiin, jotta saadaan roskamäärä minimiin. Ylimääräinen roska kannattaa jättää kotiin ja tarvikkeita voi pakata valmiiksi pienempiin astioihin. Retkeilypaikoilla ei aina ole roskahuoltoa ja yleinen sanonta onkin: ”Kaikki mitä kannat mukaan retkelle, kannat myös pois”.

Avotulella kokkaaminen on hauskaa puuhaa. Myös retkikeittimellä ruoanlaitto onnistuu, vaikkakin talvella kovilla pakkasilla tai tuulella sen käytön kanssa voi olla haasteita. Kaasukeittimessä kannattaa talvella käyttää talvikaasua, muuten risukeitin toimii siinä, missä kesälläkin ja aina varma valinta talven keittimeksi on bensa/monitoimikeitin.

Moni retkeilijä käyttää keittimellä ja avotulella eri kattiloita, koska nuotio nokeaa astiat hetkessä mustiksi. Nokinen pannu tai kattila toimii vielä tulella lämmitettäessä, mutta keitintä käytettäessä se ei enää ole yhtä energiatehokas, kuin pohjastaan puhdas astia. Valikoimastamme löytyy mm. Primuksen ja Trangian monipuolinen kattilavalikoima.

Talvella laadukas juomapullo on tarpeen. Esimerkiksi Nalgenen juomapulloihin voi laittaa kiehuvaa vettä, ei sisällä BPA:ta, BPS:ää tai ftalaatteja ja pullo on kestävää tekoa. Pakkasilla ongelmana voi olla pullon sisällön jäätyminen, jolloin se kannattaa eristää esimerkiksi villasukalla. Vielä varmempi ratkaisu on termospullo, johon voi laittaa valmiiksi lämmintä vettä ruoanlaittoa nopeuttamaan.

LÄMMITTÄVÄ LINSSIKEITTO

Linssikeitto on nopea ja herkullinen ruoka tehdä tulilla päiväretkellä. Linssikeiton voi pidemmillä retkillä tehdä kuivatuista aineista, jolloin ainekset ovat kevyet kuljettaa mukanaan. Tämän keiton voi myös keittää kotona valmiiksi ja kuivattaa valmiina keittona esim. uunissa. Tällöin keitto ennallistuu kuuman veden kanssa termospullossa. Lisää aamulla kuivattu keittojauhe ja kuuma vesi termospulloon ja nauti lounaalla!

Kupilkalta löytyy monipuolinen ja helppohoitoinen valikoima retkiastioita.

KAKSI HENKILÖÄ, ULKOILUANNOS
G, Ve

1 rkl rypsi tai kookosöljy
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl kurkumaa
1 tl inkivääriä
1 tl cajun maustetta
1 rkl suolaa
400 gr tomaattimurskaa
4 dl vettä
1,5 dl punaisia linssejä
165-200 ml kookoskermaa

Päälle: cashew pähkinöitä

Huuhdo linssit huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä ennen retkelle lähtöä. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja laita ne mausteiden sekä öljyn kanssa kattilaan. Kuullota kevyesti miedolla lämmöllä, mutta älä päästä raaka-aineita ruskistumaan. Lisää joukkoon vesi sekä tomaattimurskat. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit. Anna keiton kiehua 30 minuuttia ja lisää vielä kookoskerma joukkoon. Anna hautua 5-10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.

KOOKOKSISET LETUT

Letut ovat usein myös perheen pienempien herkkua ja lettujen paistaminen avotulella on yleensä oma unohtumaton ohjelmanumeronsa. Gluteenittomien, vegaanisten lettujen paistamisessa maltti on valttia, lettuja ei kannata kääntää liian aikaisin, koska ne murtuvat helpommin, kuin perinteinen kananmunaa sisältävä taikina.

2-3 HENKILÖÄ
G, Ve

400 gr kookosmaitoa
2 dl kauramaitoa (gluteeniton)
2 dl vettä
1,5 dl tattarijauhoa
2 dl kaurajauhoa (gluteeniton)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Öljyä paistamiseen, päälle hilloa ja kookoshiutaleita, meillä mukana oli itsetehtyä omenahilloa.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteet samalla sekoittaen. Anna taikinan turvota. Taikinasta tulee paksua. Paista letut runsaassa öljyssä, miedolla lämmöllä.

Retkelle lettutaikina kannattaa pakata pulloon, josta se on helppo kaataa pannulle.

Juomaksi lettujen kanssa soveltuu nokipannukahvit kuksasta nautittuna.

Teimme retkestämme myös lyhyen videon:

Iso kiitos Kaisalle retkiseurasta ja maistuvasta lounaasta! Nauttikaa talvesta ja käykää retkeilemässä! Myymälöidemme ulkoilun asiantuntijat auttavat mielellään myös retkiruokailuun liittyvissä asioissa ja verkkokauppamme on auki 24/7.

 

Julkaistu: 28.1.2019Muokattu: 11.12.2020