Ajatuksia laskureissulta. Pelkistä. Keskity. Jaksa odottaa.

Terveiset Lyngenistä!

Huikean hyvät kaksi viikkoa takana. Pari päivää sitten alkanut lämmin ja sateinen keli ovat hyvää aikaa etätyön ja opiskelun lisäksi kirjoittaa blogia. Tänä talvena olen oppinut mielestäni jotain ja se liittyy keskittymiseen ja tekemisen rentouteen.

Onnistuneita laskupäiviä ja parempaa riskinhallintaa

15 päivän jaksoon mahtui 13 laskupäivää, joista pisimmät olivat 9 tunnin mittaisia randopäiviä. Matkaan mahtui monia isoja laskuja, jotka olivat pitkään olleet mielessä sekä joitakin helpompia päiviä, jolloin tavoitteena oli laskea vain mahdollisimman hyvää lunta. Päivät sekoittuivat toisiinsa ja mielestä kaikkosi kaikki muu, paitsi olennaiseen keskittyminen. Etätyö antoi hyvää vastapainoa jatkuvalle kelin ja topon lukemiselle ja onnistuneet päivät seurasivat toisiaan.

Store Koppangstinden, Kuva: Anttu Oikkonen. Randoilu tuntuu mukavalle uudella Atomic Hawx Ultra XTD 130 BOA monolla.

Avainasemassa oli kirkkaus ja selkeys tekemisessä. Tavoittelimme vain vähän asioita, mutta niihin keskittyminen oli kokonaista ja kaiken ei tarvinnut tapahtua heti. Jokainen askel ylöspäin tuntui merkitykselliselle, koska se vei kohti tavoitetta, joka ei välttämättä ollut edes sen päivän laskussa, vaan kokonaisuudessa. Kirkkaus syntyi siinä, että viime talven jälkeen Lyngen on alkanut avautua laskumaastona paremmin ja täällä oleminen pidempiä aikoja kerrallaan on opettanut kärsivällisyyttä. Isot asiat tapahtuvat ajallaan ja tavallaan. Omat liian kovat odotukset laskun tai lumen suhteen kostautuivat jo kerran alkutalvesta olemalla liian kaukana riskirajoilla tuulisen päivän kurulaskussa. Tässäkin olisi pitänyt kuunnella ystävän näkemystä saman päivän aamuna. Mitä se opetti?

Talven aikana tavoitteet olivat tulla reissulta terveenä kotiin ja laskea mahdollisuuksien mukaan hyvää lunta siten, kun sitä on tarjolla.

Jaksa odottaa.

Sultindenin kurussa tammikuussa jo lähtiessä oli tiedossa, että tuuli ja uusi lumi olivat päivän ongelma, jos on väärässä paikassa. Nousureitti oli turvallinen ja tuuli kävi juuri oikeasta suunnasta jättäen kurun suojaan. Päätöksiä tehtiin noustessa turvallisen tekemisen ehdoilla ja lopuksi topissa oli mahdollisuus laskea kuru tai mennä alas nousureittiä. Kuitenkin oli ilmiselvää, että tuuli kääntyi juuri nousun päällä, mutta into laskea pysyi liian kovana, vaikka faktat muuttuivat. Molemmat laskijat laukaisivat tuulen pakkaamasta lumesta laatan, joka olisi voinut olla vaarallinen, jos sen mukaan olisi tarttunut ja tullut pitkän matkaa alas. Video tapahtumasta.  Tietyllä tavalla voi olla tyytyväinen, että opimme tuona päivänä sen, että liiallinen tavoitteeseen lukittautuminen on riskinä sietämätön. Kun olosuhteet muuttuvat, on tunteettomasti hylättävä plan A ja mentävä turvallista reittiä takaisin. Tämä on perusasia, mutta miksi se voi käydä monelle, kokeneellekin?

Miksi analyyttinen päätöksenteko hämärtyy?

Tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi on yli 20 vuotta tutkinut ja kehittänyt turvallisuutta edistäviä inhimillisten tekijöiden työkaluja. Hän levittää  ajattelutapaa, jossa ihmistä ei nähdä turvallisuuden heikoimmaksi lenkiksi, vaan mahdollistajaksi. Kirjassa Ihminen turvallisuuden tekijänä (2023) Teperi kuvaa inhimillisiä tekijöitä ja sovellan niitä pintapuolisesti muutamalla esimerkillä vapaalaskuun. Lumiturvallisuutta voi parhaiten opetella ammattilaisten vetämillä kursseilla.

  • Ennakointi, oletukset ja varmistaminen. Kokeneilla laskijoilla voi olla liiallista tuttuuden tunnetta. Esimerkiksi useaan kertaan eri olosuhteissa laskettu mäki voidaan arvioida turvallisemmaksi, kuin se on. Tämä on inhimillinen piirre ja liittyy tilanteiden ennakointiin, oletuksiin ja varmistamiseen. Ylipäätään monet onnettomuudet sattuvat tekijälle helpossa tilanteessa, koska liiallinen tuttuuden tunne laskee keskittymisen tasoa. ”It’s the easy ground that kills you” -Steve House
  • Monet onnistuneet suoritukset edellisinä päivänä tai samantyyliset laskut saman päivän aikana luovat vahvistusharhan (confirmation bias). Tämä alkaa ohjaamaan toimintaa liikaa
  • Motivaatio ja asenteet. Lumisateen jälkeinen päivä pitkän odotuksen jälkeen voi vaikuttaa liialliseen riskinottoon. Samoin alkukauden into laskea jotain hienoa tai reissun viimeinen päivä ja pitkään odotettu mäki. Listaa voi jatkaa pitkälle, mutta pointtina on liiallisen hiitin välttäminen kaikissa olosuhteissa
  • Tunnereaktiot ja mieliala. Tähän liittyy paitsi omia, myös ryhmätason tekijöitä siitä, miten tekemiseen suhtaudutaan ja miten ryhmän jäsenten tietämystä hyödynnetään. On tärkeää pystyä erottamaan omat tunteet analyyttisestä päätöksenteosta. On inhimillinen piirre, että tunteet vaikuttavat päätöksentekoon, mutta harjaantumalla näiden tekijöiden hahmottamiseen, voi lisätä merkittävästi omaa ja ryhmän turvallisuutta.

Keskity.

Tämän ajan yksi vakavia ongelmia on mielen pirstoutuminen ja keskittymiskyvyn puute. Kun keskittyy vain yhteen asiaan kerrallaan, se onnistuessaan avaa paljon uusia mahdollisuuksia. Kun tavoittelee vain vähän asioita kerrallaan, niiden saavuttaminen muuttaa paljon. Odotusten hallinta on erittäin tärkeää ja kirkkauden saavuttamiseksi on tunnistettava omat ajatusmallit toiminnan taustalla. Tunneäly -käsitteen isä Daniel Goleman toteaa, että yksi tapa vahvistaa tahdonvoimaa ja keskittymistä on hallita häiriötekijöitä sen sijaan, että annamme niiden hallita meitä. Tarvitaan siis kykyä pelkistää ponnistelut muutamaan harvaan asiaan pitkiä jaksoja niin, että muut asiat eivät liikaa häiritse.

”If your emotional abilities aren’t in hand, if you don’t have self-awareness, if you are not able to manage your distressing emotions, if you can’t have empathy and have effective relationships, then no matter how smart you are, you are not going to get very far.” -Daniel Goleman

Jiehkkevárrilla, josta on muodostunut itselle yksi lempparivuorista täällä. Always a good adventure!

Omalla kohdallani joidenkin haitallisten asioiden karsiminen ja usean hyvän tavan vahvistaminen ovat auttaneet eteenpäin ylä- ja alamäessä. Näihin kuuluvat sosiaalisen median käytön rajoittaminen, alkoholinkäytön lopettaminen pari vuotta sitten ja määrätietoinen fyysisen kunnon ylläpito ja kehittäminen työssäkäyvän ihmisen ajankäytön rajoissa. Uskon vahvasti rutiinien voimaan, koska tavat ovat suurempi muutosvoima, kuin motivaatio, joka ei ole pysyvä tila. Se muuttuu ajan ja tilanteen mukaan.

Suurimmat kiitokset täällä kuuluvat hyville laskukavereille, joiden kanssa on voitu toteuttaa sitä tekemistä, mikä on sopinut koko porukalle ja tehty töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Latua on avattu ja lunta on tarkasteltu, jokainen on päässyt laskemaan mieleen painuvia laskuja. Keskittymistä haittaavat tekijät on karsittu minimiin ja hallittu odotuksia. Näistä on hyvät laskureissut tehty. Pointtini on siis pelkistetysti se, että mihinkään ei kannata lähteä listan kanssa, mitä lyhyessä ajassa on saatava tehtyä, vaan tunnistaa ne harvat asiat, jotka onnistuessaan avaavat jopa uuden tason vuorilla liikkumiseen ja laskupaikkojen valintaan. Lisäksi ne auttavat muuttamaan suunnitelman välittömästi, jos faktat, kuten säätila tai ryhmän päätökset sitä vaativat.

Inspiraation lähteenä Roope Avela. Tältä näyttää keskittyminen olennaiseen.

Pelkistä.

Edes sisämajoituksen puute ei pääse häiritsemään, jos mielessä on kirkkaana, mitä täällä tehdään. Roope on viettänyt pitkiä jaksoja Norjassa bivysäkissä ja makuupussissa enimmillään 20 pakkasasteen olosuhteissa. Se osoittaa, että jos tahto tekemiseen on kova, eivät mukavuudenhalu tai huomiosta kilpailevat asiat pääse häiritsemään. Tästä olen itse oppinut jotain, joka kantaa eteenpäin!

Kiitos kuluneesta talvesta ja pohjoisessa sitä on vielä jäljellä!

Lukemista:

Goleman, Daniel. Focus : The Hidden Driver of Excellence. New York: Harper, 2013.
Hilander, Lauri. Lajin vaikeus viehättää osa 1 – Vapaalaskun riskit ja niiden hallinta. 2023. Saatavana: https://edgeski.fi/artikkelit/vapaalasku/lajin-vaikeus-viehattaa-osa-1-vapaalaskun-riskit-ja-niiden-hallinta/ 

Vinkkejä palautumiseen randopäivistä:

Carb is king

Useat peräkkäiset päivät vaativat hiilihydraattien nauttimista 50-90 grammaa tunnissa suorituksen aikana. Helpoiten tämä on hoitunut, kun laskuhousujen taskussa on minigrip pussi, johon voi aamulla kaataa vaikka Jollos -vauhtikarkkeja tai vastaavaa vatsaystävällistä tavaraa, suklaata ja pähkinöitä. Lisäksi eväsleipä reppuun ja edelleen juomaletku varmistaa, että nestettä tulee nautittua. Olen sulattanut ankkajäässä olleen letkuun muutamassa minuutissa pitämällä letkun kärkeä 20cm matkalta paidan sisällä. Nesteytys ja ravinnon saanti suorituksen aikana auttavat palautumista ja jaksamaan seuraavana päivänä. Riittävä proteiinin saanti onnistuu perusruuasta ja huolehtimalla, että jokaisella aterialla on jotain proteiinipitoista mukana, esimerkiksi kananmuna aamupalalla ja kasviproteiini tai liha illallisella.

Hujasen matkassa randoeväs isoille seikkailuille
  • Minigrip pussi, johon laitetaan 100gr Pandan, mielellään tuoretta lakritsia, 50gr suklaata, kourallinen cashew pähkinöitä, 8kpl Jollos -vauhtikarkkeja. Pari Pågen giflfar minipullaa. Laita pussi kiinni. Avaa uudelleen ja laita lisää gifflareita. Nousua 1700-2500 metriä ja nauti viimeiset murut pussin pohjalta autolla. Toista seuraavana päivänä.

Lue lisää: https://blogs.uef.fi/jatkuvaoppiminen/2016/06/29/urheiluravitsemus-yleispatevaa-mutta-yksilollista/ Jaakko Mursu, Itä-Suomen yliopiston
ravitsemusepidemiologian dosentti

Sosiaalisen median käytön lykkääminen

Päivän huippuhetkien kanssa voi olla mukava vain nauttia fiiliksestä laskupäivän jälkeen. Ehdit varmasti postailla niistä jälkikäteen ja panostaa sen sijaan laadukkaaseen ruokailuun ja yhdessäoloon. Jos hyvän laskun jälkeen tuntee harmitusta siitä, että sitä ei saatu kuvattua, kannattaa miettiä onko suhde sosiaaliseen mediaan terveellä tasolla.

Lue lisää: https://www.hs.fi/tiede/art-2000008804191.html

Aktiivinen palautuminen & uni

Tässäkin pätee hyvä sääntö. Vähemmän digilaitteita ja ulkona on hyvä käydä kävelyllä mäkipäivän jälkeen.  Kun päivän aikana on nauttinut riittävästi energiaa, ei vaje ole suurimmillaan ennen illallista ja siitä voi nauttia rauhassa muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Vältä kofeiinipitoisia tuotteita. Esimerkiksi kamomillatee ja sopiva herkku sen kylkeen toimivat mukavasti ja siitä saa hyvin energiaa ja nesteytystä seuraavia päiviä ajatellen. Nälän tunne yöllä tai normaalia suurempi nälkä aamupalalla paljastaa, että energiansaanti ei ole riittävällä tasolla. Pitkien päivien keskellä tämä on haastavaa jopa ammattiurheilijoille, kuten Oona Kettusen väitöskirjasta (2023) selviää.

Lue lisää: https://www.oulu.fi/fi/kajaanin-yliopistokeskus/uutiset/hiilihydraatit-tukevat-nuorten-naishiihtajien-suorituskykya-paremmin-menestyvat-syovat-enemman 

 

Kiitos lukijoille ja ensi kertaan!

-Hujis

Kategoria: Hujasen matkassa
Julkaistu: 10.4.2024Muokattu: 15.4.2024