
Tämä tuotetesti on tehty oman henkilökuntamme ulkoilun asiantuntijamme johdolla.
Kun olin aloitteleva retkeilijä, huomasin kaikkien “tosiretkeilijöiden” pukeutuvan kevytuntuvatakkeihin. Koska minimipalkkani ei sellaiseen ihan riittänyt, tuumasin että alelaarista löytämäni, monta kymmentä euroa halvempi untuvaliivi voisi palvella minua kunnes säästöni sallisi päivityksen takkiin.
Enpä silloin olisi arvannut että liivistä tulisi yksi luottovarusteeni. Monta kertaa retkelle lähtiessä olen napannut untuvaliivini eteisestä vielä “varmuuden vuoksi” mukaan, sillä se vie nyrkin verran tilaa, eikä paina juuri mitään. Vaikka mukana olisikin untuvatakki, reissussa liiville tulee silti ehdottomasti paljon enemmän käyttötunteja. Se voi olla päälläni lähes jatkuvasti: sekä takin tai paidan alla että päällä; Se on ollut mukana talvella antamassa ehkä liian ohuelle takille lisälämpöä, makuupussissa nukkuessa; viileinä kesäiltoina on ollut mukava hengailla leirissä kädet sen taskuissa.
Olen Heidi, töissä Raision Kuninkojan myymälässä. Olen luonto- ja eräopas, suoritettuna myös seikkailukasvatuksen erikoistumisopinnot, harrastan retkeilyä monipuolisesti. Tänä vuonna lähes viikottaisia yli yön retkiä, ympärivuotista vaeltamista (talvella hiihtovaellukset), melontaa, (packraft- ja merimelontaa), kiipeilyä, polkujuoksua ja retkiluistelua nyt uutena lajina.
En ole koskaan katunut liivin mukaanottoa. Olen kuullut outoja huhuja, että liivi ei ole sieltä tyylikkäimmästä päästä, mutta kerrospukeutumisessa sen monikäyttöisyyttä on vaikea päihittää. Jos et vielä ole vakuuttunut, niin tein tämän jutun loppuun listan “10 syytä miksi hankkia untuvaliivi”. Sitä ennen esittelen yhden varteenotettavan vaihtoehdon!
Sain testattavaksi Rab:in, erityisesti untuvatuotteistaan kuuluisan brittiläisen valmistajan Cirrus-liivin. Tämä liivi ei ole untuvaa, vaan hyvin samankaltaista, kevyttä ja pakkautuvaa 3M Cirrus-eristekuitua. Samaan Cirrus-sarjaan kuuluu myös takkeja ja ihana toppahame, joka viime talvena myytiin niin nopeasti loppuun, etten ehtinyt kuin ihastua siihen. Samaa teknistä kuitua käytetään myös muissa Rabin tuotteissa, kuten Nebula Pro-takeissa. Keinokuitu täytteenä tekee liivistä hitusen painavamman (tämä liivi noin 290g) mutta paremmin kosteutta kestävän ja nopeammin kuivuvan, mikä tekee liivin käytöstä vähän huolettomampaa. Rab lupailee Cirrus-kuidulle lähestulkoon saman lämpöarvon kuin 600fp untuvalle. Koska testasin liiviä huhtikuun vaihtelevassa kevätsäässä, osui kohdalle pieni räntäsadekuurokin. Pinta hylki pienen kosteuden hyvin, ja liivi piti lämpimänä, eikä mennyt lyttyyn kuten untuva.
Valitsin normaalisti käyttämäni koon, eli UK10 (S). Mielestäni liivi on jopa hieman väljän oloinen, mikä toimii kyllä hyvin kerrospukeutumisessa: liivi menee nopeasti villapaidankin päälle ja toisena kerroksena takin alla se on mukavan ilmava. Takahelma tulee pitkälle takapuolen päälle, sopii siis varmasti hyvin pitkäselkäisellekin. Naisten mallissa on hieman vinosti ommellut tikkaukset, jotka mielestäni luovat hieman imartelevamman istuvuuden kuin miesten mallin vaakatikkaukset. Kainaloaukot ovat juuri sopivan kokoiset, kädet saa nopeasti pujotettua läpi, ja niissä on alaosassa pienet joustavat resorit jotka lisäävät liikkuvuutta.
Pintakangas on miellyttävän pehmeää ja kahisematonta ripstop-kangasta (estää repeämien etenemisen), ja tuntuu ettei sen kanssa tarvitse niin varoa. Vetoketju on YKK:n melko isohampainen (ei jää jumiin), ja sen alla on pieni myrskylista, joka ehkäisee viiman pureutumista läpi. Kaula-aukon kohdalla listassa on vielä vähän pehmeämpi fleecemäinen kaistale, sekä pieni pehmeä suoja vetoketjun päässä, joten mikään ei paina tai raavi leukaa ja kaulaa. Helmassa on kiristykset molemmin puolin.
Ehkä eniten liivissä tykkäsin taskuista. Niitä on kolme: kaksi vetoketjullista taskua edessä ja juuri oikeilla kohdilla, niin että kädet sujahtaa kuin itsestään lämmittelemään. Yllätyin jopa taskujen tilavuudesta. Hanskat yms. sälä on helppo tunkea ja unohtaa taskun pohjalle. Lisäksi liivin sisäpuolella on yksi povitasku, johon mahtuu hyvin vaikka puhelin. Itse käytin taskua juuri tähän tarkoitukseen muutamana kylmänä yönä makuupussissa liivi päällä nukkuessa. Koko liivin pystyy tunkemaan vasempaan etutaskuun, jolloin se pakkautuu tiiviiksi paketiksi, jonka voi sitten joko sulloa rinkkaan tai ripustaa karabiinilla reppuun tai valjaisiin.
Käytin liiviä viikonloppuretkillä, kun lämpötilat oli muutaman miinusasteen puolella. Nukuin se päällä makuupussissa kun kaipasin vähän lisälämpöä. Kokeilin liiviä villapaidan, tuulitakin, softshellin ja kuoritakin päällä, sekä takkien alla. Huomasin että puin tämän liivin herkemmin takin päälle kuin alle: Ehkä siksi että vaihtelevassa kevätsäässä oli näin helpompi säädellä lämpöä. Myös se, että liivi oli kosteutta paremmin sietävää kuitua, teki minut ehkä huolettomammaksi kuin vanhan untuvaliivini kanssa (jota pidin enemmän kuoritakin alla säiltä suojassa). Liivi oli lämmin ja mukava päällä, ja siinä on pieniä, lähes huomaamattomia yksityiskohtia jotka lisäävät käyttömukavuutta.
Vaikka en huhtikuussa ehtinyt vielä kallioille, voisin kuitenkin vinkata että liivi varmasti toimii hyvin myös kiipeillessä: Hihattomuudesta on hyötyä tässä lajissa: käsivarsilla ja hartioilla on tilaa liikkua, ja liivi on nopeampi pukea ja riisua. Pituus riittää hyvin kiipeilyvaljaiden alle. Lisäksi liivin saa pakattuna roikkumaan valjaisiin.
Vaikka liivi on malliltaan toimiva ja hieman muotoonleikattu, en voi sanoa että tunsin sen olevan maailman imartelevin vaatekappale päälläni. Värivaihtoehdot ovat hieman tylsän tummia.
Uskon että tulen käyttämään tätäkin liiviä vielä melkoisesti. Kesäkaudella varmasti flanellipaidan päälle heitettynä, kädet taskussa leirissä hengatessa. Talvella sitten taas takin alle puettuna.