Scandinavian Outdoor

Scandinavian Outdoor on suomalainen myymälä- ja verkkokauppaketju joka myy outdoor-vaatteita, varusteita ja jalkineita. Scandinavian Outdoor jatkaa Partiovarusteen perinnettä – kotimainen yritys on perustettu vuonna 1970. Vaihdoimme nimemme Scandinavian Outdoor Oy:ksi toukokuussa 2014. Yritys on kokonaan suomalaisessa omistuksessa.

Matkamme alkoi yli neljäkymmentä vuotta sitten partiomerkkien myynnistä ja tänään tiimimme palvelee teitä kattavasti outdoor-vaatteiden ja -varusteiden parissa, partiotuotteita unohtamatta! Omistamme kivijalkamyymälöidemme lisäksi verkkokaupan ScandinavianOutdoor.fi joka toimittaa tuotteita paitsi Suomeen, myös kymmeniin muihin maihin ympäri maailman.

Y-tunnus: Y-2066059-1
VAT number: FI20660591

Historia

Partiolaisten pöytälaatikosta ulkoilualan kotimaiseksi huippuosaajaksi

Partiolaisten pöytälaatikosta ulkoilualan kotimaiseksi huippuosaajaksi

1967 Turun Vanun taloon avattiin Partiokioski

 • Partiolaiset pystyivät täältä ostamaan partiomerkkejä – ja asuja. Tämä on meidän tarinamme alku, vaikkei yritystä vielä silloin virallisesti perustettukaan.

Turun Vanun talo, Aurakatu 5

Turun Vanun talossa, Aurakatu 5:ssä sijaitsi ensimmäinen myyntipiste. Täällä 2. kerroksessa oli vaatimaton myyntitiski, josta partiolaiset saivat ostaa partiomerkkejä ja –asuja. Täältä kaikki alkoi!


1970 Virallinen yritys perustettiin – Partiovaruste (nykyinen Scandinavian Outdoor)

 • Varsinais-Suomen partiopoika ja –tyttöpiirit perustivat avoimen yhtiön, joka sai nimekseen Partiovaruste. Yhtiön tarkoituksena oli ”harjoittaa partiovarusteiden sekä partiotoimintaa läheisesti kuuluvien retkeilyvarusteiden myyntiä.”. Myyntiä tällöin hoitivat piiritoimiston työntekijät Martinkadun toimiston tiloissa Turussa.

Piiritoimisto

Virallinen toiminta Partiovaruste yrityksen nimen alla 1970 alkoi Varsinais-Suomen partiopiirien muuttaessa Martinkadulle. Partiovarusteiden myyntiä tekivät lähinnä partiopiirin toimiston työntekijät muiden työtehtävien ohella. Partiovaruste toimi Martinkadun tiloissa piiritoimiston kanssa vuosina 1970 – 1977.


1977 Ensimmäinen myymälä – Ulkoilun ammattilaisten tarinan alku

 • Myymälässä partiovarusteiden myynti jatkui vahvana ja ensimmäiset päätoimiset myyjät palkattiin NMKY:n talossa toimineeseen myymälään. Partiovarusteiden lisäksi myynnissä oli henkilökunnan omia retkeilyvarusteitaja jo tällöin asiantuntevat myyjät olivat tärkeä osa kehitystarinaamme.

1985 Retkeilyn erikoisliike Läntiselle Pitkäkadulle Turkuun

 • Partiovaruste sai katutasoon laajan liiketilan ja talon päädyn kellarista varastotilan, joka mahdollisti mm. telttojen myyntiin ottamisen.

Piiritoimisto

Läntisenpitkäkadun myymälä sai komeat markiisit houkuttelemaan asiakkaita tutustumaan ensimmäisen retkeilyyn erikoistuneen myymälän valikoimaan. Myymälässä oli laadukas valikoima kantolaitteita rinkoista päiväreppuihin, kuten nykypäiväkin valikoimastamme löytyvä Fjällräven Kånken -päiväreppu.


1992 – 1995 Laajentuminen Hirvensaloon ja kaupungin rajojen ulkopuolelle

 • 1992 Partiovarusteen ensimmäinen Turun ulkopuolinen myymälä avattiin Saloon. Salon myymälä on toiminnassa vielä nykypäiväkin, tosin osoite on vaihtunut kertaalleen.
 • 1994 Perustettiin hiihtokoulu ja suksihuolto "Turun Alpeille", eli Hirvensaloon, jossa "alppikansaa" palveltiin vuoteen 2017 saakka.

Hirvensalon hiihtokoulu

Hiihtokoulu Turun Hirvensalossa.


1999 Ensimmäinen verkkokauppa

 • Partiovarusteen ensimmäinen verkkokauppa avattiin osoitteeseen www.ulkoilukauppa.com.

Ulkoilukauppa.com

Ulkoilukauppa.com palveli verkko-ostajia seitsemän vuoden ajan.


2003 Partiovaruste valloittaa ensimmäisen kauppakeskuksen

 • Raision Mylly -kauppakeskukseen avattiin yli 500 neliömetrin kokoinen myymälä.
 • Ensimmäisenä vuonna koko yrityksen myynti ylitti 3 miljoonaa euroa.

2007 Kansainvälinen ulkoiluala tutuksi

scandinavianoutdoorstore.com

Verkkokauppa www.scandinavianoutdoorstore.com palveli ulkoilukansaa verkossa ympäri vuorokauden aina vuoteen 2014 asti.


2009 – 2013 Yhdistymiset ja yrityskaupat kasvun vauhdittajana

 • 2009 Satakunnan ja Varsinais-Suomen partiopiirit yhdistyivät, jonka kautta myös Porissa sijainnut Satakunnan Partiokauppa tuli osaksi Partiovarustetta.

Satakunnan Partiokauppa


 • 2011 Partiovaruste vahvistaa jalansijaansa pääkaupunkiseudun markkinoilla ostamalla Retkiaitta –yrityksen. Kaupan mukana Partiovaruste ottaa haltuun kaksi myymälää pk-seudulla, Yrjönkadulta Helsingistä ja Vantaan Tammistosta, jotka kuitenkin jatkavat vielä hetken Retkiaitta –nimen alla.

Yrjönkadun Retkiaitta


 • 2012 Tampere haltuun! Klingendahliin avataan Partiovarusteen myymälä.

Myymälä Tampereen Klingendahlissa


 • 2013 Helsingin Yrjönkadun ja Vantaan Tammiston myymälät vaihtavat nimensä Scandinavian Outdoor Storeksi. Samalla Raision Kuninkojalle avataan 1000 neliöinen myymälä.

Kuninkojan myymälä


 • 2013 myöhemmin samana vuonna Partiovarusteen omistuksessa olevat myymälät Saloa lukuun ottamatta yhdistyvät saman brändin alle – Syntyy Scandinavian Outdoor Store.
 • Vuodet 2009 – 2013 olivat suurta kasvun aikaa ja vuoden 2013 lopussa yrityksellä oli yhteensä 8 kivijalkamyymälää ja 3 verkkokauppaa.

2014 Yritys saa nykyisen nimensä – Scandinavian Outdoor

 • Viimeinenkin Partiovaruste Oy vaihtaa nimensä Scandinavian Outdoor Oy:ksi.
 • Verkkokaupan osoitteeksi vaihtuu www.ScandinavianOutdoor.com. Tässä vaiheessa vuonna 2014 verkkokaupassa asioi n. 1,2 miljoonaa uniikkia käyttäjää vuosittain ja paketteja toimitettiin yli 50 maahan.

Forumin myymälä


2014 – 2016 Verkkokaupan vahvaa kasvua

 • 2016 Turun ja Tampereen Stockmann –tavarataloihin avattiin Scandinavian Outdoorin myymälät. Turun Läntisen Pitkäkadun perinteinen myymälä siirtyi Turun Stockmannille ja puolestaan Tampereen Klingendahlin myymälä Tampereen Stockmannille.

Turun Hansatorin myymäläTampereen myymälä Stockmannilla

 • 2016 Verkkokaupan vahva kasvu näkyi ja kahdessa vuodessa kävijämäärä nousi 4,5 miljoonaan.

2017-2018 Scandinavian Outdoor – Kasvuyritys ja kotimainen ulkoilun asiantuntija

 • 2017 turkulainen yrittäjä Ville Rantala ostaa 80% Scandinavian Outdoor Oy:n osakkeista Lounais-Suomen Partiolaissäätiöltä ja Partiosäätiö jatkaa edelleen 20% omistuksella mukana yrityksen toiminnassa.
 • Tammikuussa 2018 Ville Rantala lunastaa koko Scandinavian Outdoor Oy:n osakekannan ja yritys jatkaa 100% kotimaisessa omistuksessa.
 • Partiolaiset toimivat edelleen osana yrityksen tarinaa, historiaa ja tulevaisuutta niin työntekijöinä, asiakkaina, kuin myös yhteistyökumppaneina.
 • Scandinavian Outdoor Oy on siis edelleen 100% kotimainen yritys.
 • Scandinavian Outdoorilla on 7 kivijalkamyymälää Suomessa ja verkkokauppa www.scandinavianoutdoor.fi. Kansainvälisen kaupan kehittäminen on hyvässä vauhdissa. Kansainvälisiä asiakkaitamme palvelee www.scandinavianoutdoor.com -osoite ja verkkokaupastamme löytyy myös ruotsinkielinen versio, www.scandinavianoutdoor.se sekä venäjänkielinen versio, www.scandinavianoutdoor.ru
 • Tilikaudella 2017-2018 liikevaihtomme oli 19 miljoonaa euroa.
 • Tulevaisuuden tavoitteena Scandinavian Outdoorilla on kasvattaa liiketoimintaa ja jatkaa vahvaa rooliaan suomalaisena ulkoilun asiantuntijana tarjoten ensiluokkaisen asiakaspalvelun kautta laadukkaita ulkoilu- ja retkeilyvaatteita sekä –varusteita Suomen ja koko maailman ulkoilmaihmisille.

Scandinavian Outdoorin henkilökuntaa erämessuilla

Meille elämä on #ElämääUlkona