Huolto ja pesuohjeet

Makuupussit ja -alustat

Makuupussi kannattaa säilyttää kotioloissa pakkauspussinsa ulkopuolella löysänä vyyhtinä. Näin pussi pysyy kuohkeana ja leiriytyessäsi se palaa nopeasti normaalipaksuuteensa. Etenkin untuvapussien mukana toimitetaan usein erillinen iso säilytyspussi kotisäilytystä varten.

Mitä ahkerammassa käytössä makuupussi on, sitä parempi ajatus on käyttää makuupussilakanaa. Lakanan käyttö vähentää makuupussin pesutarvetta ja tuo lisälämpöä.

Reissun päällä pussi kannattaa tuulettaa mahdollisuuksien mukaan joka yön jälkeen. Näin pussi pitää eristyskykynsä mahdollisimman hyvällä tasolla.

Itsetäyttyvä makuualusta kannattaa säilyttää kotona venttiili auki ja avoimena, esim. sängyn alla. Avoimena säilytetty alusta täyttyy reissun päällä paljon nopeammin kuin kuljetuspussissa säilytetty. Muut alustat eivät vaadi säilytyksessä mitään erikoistemppuja.


Makuupussin pesu

Makuupussi likaantuu käytön myötä, mikä vähentää vähitellen sen eristyskykyä. Makuupussin voi pestä itse noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Pese vain sen kokoinen makuupussi, johon koneesi pystyy: jos pussin kuivapaino on yli 1/3 koneen kapasiteetista, pesua ei suositella
  • Noudata valmistajan ohjeita, jos ne poikkeavat näistä ohjeista
  • Pese pussi sopivalla pesuaineella: kuitupussille käy normaali pesuaine, untuvapussille taas untuvapesuaine
  • Pese pussi vetoketju suljettuna
  • Älä käytä huuhtelu-, valkaisu- tai esipesuaineita
  • Älä linkoa
  • Pese pussi 30°C lämpötilassa
  • Käytä hienopesuohjelmaa
  • Anna koneen käydä huuhteluohjelma läpi pari kolme kertaa pesun lopuksi
  • Kuivaa erittäin huolellisesti: hyvin pitkä, matalan lämpötilan rumpukuivaus on hyvä vaihtoehto
  • Joudut todennäköisesti pyörittämään kuivurin ohjelman useamman kerran läpi ennen kuin pussi on kuiva
  • Mikäli kuivausrumpua ei ole käytössä, levitä pussi ilmavasti pyykkinarulle/kuivatustelineeseen ja varmista hyvä ilmanvaihto - ei ole liioittelua käyttää huonetuuletinta. Kääntele ja käsittele pussia kuivumisajan mittaan paljon, jotta eristeeseen ei jää märkiä "pesäkkeitä"

Teknisten vaatteiden pesu on helppoa!

Kalvovaatteet ja softshell-vaatteet

Heti kärkeen tärkein: kalvovaatteita kuuluu pestä! Laadukas kalvoasu pysyy hyvässä kunnossa oikeilla aineilla pestynä ja huollettuna.

Kalvovaatteissa on yleensä kolme eri osaa: pintakangas, kalvo ja vuorimateriaali. Kalvo antaa sääsuojan, pintakangas ja vuori suojelevat kalvoa ja antavat vaatteelle kulutuskestävyyden. Pintakangas on kyllästetty – tästä syystä vesi helmeilee uuden vaatteen pinnalla kauniisti. Kalvossa on miljoonia pieniä huokosia, jotka pysyvät pesun avulla auki mahdollistaen hengittävyyden.

Valtaosa kalvovaatteista ovat vedenpitäviä, osa vain tuulenpitäviä. Ohjeet sopivat molempiin kalvotyyppeihin. Esim. Gore-Tex, DrymaxX ja HyVent ovat vedenpitäviä, Windstopper taas tuulenpitävä.

Pesuvinkit kalvo- ja softshell-vaatteille

  • Noudata vaatteen pesulämpötilaohjeita
  • Pese mieluiten kalvo- ja softshell-vaatteiden pesuun tarkoitetulla aineella, kuitenkin aina nestemäisellä pesuaineella
  • Pese asut vetoketjut suljettuina ja oikeinpäin
  • Pesuainepakkauksessa on annosteluohjeet - noudata niitä
  • Älä käytä huuhteluainetta - parasta on myös puhdistaa huuhteluainejäänteet pesuainelokerosta
  • Älä käytä valkaisuainetta - parasta on myös puhdistaa valkaisuainejäänteet pesuainelokerosta
  • Älä linkoa kalvovaatteita
  • Muutamien pesujen jälkeen asu kannattaa käsitellä kalvovaatteiden kyllästeaineella tai softshell-vaatteiden kyllästeaineella
  • Jotkut kalvovaatteet voi kuivata kuivausrummussa tai -kaapissa. Sopiva lämpö myös aktivoi kyllästeaineen parhaalla mahdollisella tavalla. Tarkista vaatekohtaisesti onko rumpukuivaus sallittua

 

Puuvillasekoitteet

Puuvillaan lisätään tekokuitua mm. kestävyyden ja lujuuden vuoksi. Puuvillasekoitehousut hengittävät ja tasaavat lämpöä (G-1000, Überkühl…). Näissäkin kankaissa voi olla mukana vedenpitävä kalvo, joten ole tarkkana pesuohjeiden kanssa.

Pesu: Sulje vetoketjut, lukot ja tarrat ennen koneeseen laittamista. Katso pesulämpötila aina tuotekohtaisesti.

Kyllästys: Puuvilla imee kyllästeaineita itseensä. Tällaiseen tuotteeseen suosittelemme esimerkiksi Greenland Wax -kyllästettä. Kyllästä kangas hieman kosteana ja viimeistele käsittely silitysraudalla, hiustenkuivaajalla tai esim. saunan jälkilämmössä: näin vaha imeytyy puuvillakuituihin erittäin hyvin ja kyllästysjälki tulee tasaisemmaksi.

 

Tekokuitusekoitteet

Tekokuitusekoitemateriaalien (Climatic, OmniDry, Insect Repellent...) parhaita ominaisuuksia ovat kestävyys, nopea kuivuvuus ja keveys. Tällaisesta materiaalista valmistetut housut ovat useasti UV-suojattuja, osa myös hyönteissuojattuja.

Pesu: Sulje vetoketjut, lukot ja tarrat ennen koneeseen laittamista. Katso pesulämpötila aina tuotekohtaisesti.

Kyllästys: Tekokuitumateriaali ei ime kyllästettä itseensä, joten sen kyllästäminen on haasteellista tai jopa turhaa. Suosittelemme lämpökäsittelyä silittämällä. Katso lämpötila tuotteesta.

 

Alusasut ja väliasut

Keinokuitualus- ja väliasut hyötyvät tiheästä pesurytmistä. Noudata kunkin vaatteen pesuohjeita. Vältä valkaisu- ja huuhteluaineiden käyttöä.

Villa-alusasut eivät vaadi pesua läheskään yhtä usein kuin keinokuituiset asut. Nykyään lähes kaikki villa-alusasut tehdään merinovillasta, joka on niin hienorakenteista, ettei se aiheuta kutinaa niillekään käyttäjille, joille tavalliset villavaatteet ovat ongelma. Villan lanoliini tuo villavaatteisiin paljon hyviä ominaisuuksia: usein pelkkä tuuletus riittää seuraavaa käyttökertaa varten ja lisäksi lanoliinin ansiosta villavaatteet toimivat kostuneinakin erinomaisesti. Villa-alusasua käyttäessäsi retken tauot ovat mukavampia: siinä missä keinokuitualusasu tuntuu kalsealta heti kun kehon lämmöntuotto vähenee, villa pitää olosi tasaisempana. Kaikki myymämme villa-alusasut ovat konepestäviä ja niissä käytettävä villa on valmistettu mulesing-free-tiloilla. Villa-asujen pesussa tulee ottaa huomioon muutama olennainen seikka:

  • Tutustu tuotteen pesuohjeeseen ja noudata sitä
  • Käytä pesukoneen villa- tai hienopesuohjelmaa
  • Käytä aina villapesuainetta
  • Villa-asujen kannattaa antaa kuivua vaakatasossa - näin vältät asun venymisen
  • Villapesuaine säilyttää villan ominaisuudet parhaalla tavalla!

 

Untuvatakit

Untuvatakin voi pestä itsekin, ellei pesua ole erikseen kielletty tuotteen etiketeissä. Jos olet epävarma, pesula on parempi vaihtoehto.

  • Tutustu ja noudata tuotteen pesuohjetta
  • Käytä pesukoneen untuva- tai hienopesuohjelmaa
  • Käytä vain untuvapesuainetta
  • Kuivaa erittäin huolellisesti: useampi kuivatusohjelma kuivausrummussa matalalla lämmöllä on hyvä valinta. Jos kuivaat takin huoneenlämmössä, huonetuuletin tai pari nopeuttavat kuivumista ratkaisevasti. Käy usein puristelemassa takkia, jotta untuvissa oleva kosteus siirtyy kankaan pintaan, josta se pääsee haihtumaan.

 

Jalkineet

Pidennät jalkineiden käyttöikää huoltamalla ja hoitamalla niitä oikein! Pelkkä kyllästeaine päällimateriaaliin ei riitä.

Hiertymät ja rakot vältät käyttämällä puhtaissa jaloissa puhtaita kenkiä ja saumattomia sukkia. Paras yhdistelmä on ohut alussukka ja sen päällä laadukas vaellussukka.

Säilytä kengät aina mahdollisimman viileässä ja kuivassa, suojassa suoralta auringon paahteelta. Älä säilytä kenkiä lattialämmityksen päällä! Ylimääräinen lämpö voi rapistuttaa välipohjissa usein käytetyn polyuretaanin ennen aikojaan.

Puhdista kengät jokaisen käytön jälkeen:

  • Irtokivet, lumi ja loska pois pinnalta, pohjalta ja sisältä pehmeällä harjalla
  • Puhdista kenkä myös sisäpuolelta
  • Laita sisäpohjallinen kuivumaan erikseen
  • Tuuleta kenkiä ilmavassa ja kuivassa paikassa

Jalkineiden pesu tarvittaessa:

  • Pese jalkineet kädenlämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella ja pehmeällä harjalla
  • Anna kuivua huoneenlämmössä ilmavasti (HUOM! Ei auringonpaahteessa, patterin päällä tai lattialämmityksen päällä). Halutessasi voit nopeuttaa kuivumista tavallisella huonetuulettimella
  • Kengät voi täyttää lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella. Anna liota, harjaa kevyesti ja huuhtele huolellisesti. Kuivaa huoneenlämmössä, mielellään huonetuulettimen ilmavirrassa

Nahkajalkineet

Nahka on luonnontuote, joka valmistetaan aina eläimen päällinahasta. Nahka kärsii liasta, suolasta, valosta ja kuivuudesta. Nahka tarvitsee luonnollisia öljyjä tai vahaa pysyäkseen kimmoisana. Pienet naarmut ja nirhaumat ovat vain muistoja retkistä ja reissuista. Nahkaa käytetään useimmin jalkineissa, jotka altistuvat ajoittain suovedelle ja merivedelle – etenkin näissä tapauksissa on hyvä huuhdella jalkineet heti reissun jälkeen makealla vedellä. Suovesi ja merivesi tekevät pahinta tuhoa tikkauksille, jotka pitävät jalkineesi koossa.

Puhdista nahkakenkä liasta ja kurasta kostealla nukkaamattomalla liinalla. Käytä tarvittaessa pehmeää harjaa.

Nahka tarvitsee ravinteita. Kyllästä nahka siihen tarkoitetulla vahalla tai spraylla.

Nupukkinahkajalkineet

Nupukki on luonnontuote, mutta huokoisempi kuin itse pintanahka. Nupukkinahka on nahan ulointa kerrosta, joka on hiottu. Nupukkinahka vaatii innokkaampaa spray-kyllästämistä kuin hiomaton pintanahka. Nupukkinahka tummuu, jos siihen käyttää vahaa.

Kumisaappaat

Kuminhoitoaine on tehty kumisaappaiden huoltoon. Hoitoaine palauttaa kumin alkuperäisen kiillon ja säilyttää elastisuuden. Pese saappaat ajoittain haalealla saippuavedellä ja sienellä. Vältä karkeaa harjaa ja liuottavia pesuaineita. Älä käytä liuottimia. Kuivaa saappaat mieluiten huoneenlämmössä, älä milloinkaan kuivauskaapissa tai pannuhuoneessa.

 

Teltat

Telttakangas

Teltan pahin vihollinen on home. Suojelet telttaasi siltä parhaiten kuivaamalla sen huolellisesti joka reissun jälkeen. Ripusta sekä sisä- että ulkoteltta mahdollisimman ilmavasti huoneenlämpöön. Pidä silmällä kertyykö kosteutta joihinkin kohtiin lätäköiksi: nämä kohdat kannattaa kuivata säännöllisesti. Teltta kuivuu tyypillisesti parissa päivässä, mutta viikonkaan kuivattelu ei ole liioittelua – ethän halua loma-asuntosi homehtuvan!

Kaaret

Kaaret pysyvät yleensä rankoillakin reissuilla puhtaina. Jos myrskytuuli tai vahinko (esim. kompastuminen teltan päälle) aiheuttavat kaariin taipumia tai murtumia, arvioi tilanne: taipunut kaari toimii yleensä vielä hyvin. Murtunut kaarenpätkä taas pitää korvata uudella. Kysy asiakaspalvelustamme apua rikkoutuneen kaarenpätkän korvaamiseen uudella.

Kiilat

Kiilat kannattaa puhdistaa reissun jälkeen hiekasta ja mudasta – tässä tiskiharja on hyvä työkalu. Tarkista samalla, oletko vääntänyt kiiloja mutkalle. Kiilaa voi jopa lyödä kivellä kun maaperä on tiukkaa, mutta sen päälle astuminen vääntää kiilan lähes poikkeuksetta mutkalle. Metallisen kiilan voi yleensä vääntää takaisin alkuperäiseen muotoonsa – tämä kannattaa tehdä ennen kuin lähdet seuraavalle reissulle.