Tammikuun retkivinkki – ruoan haudutus ruokatermoksella

Ruokatermos on talvivaeltajien perusvarusteita, mutta suurin osa retkeilijöistä ei varmasti ole vielä tutustunut ruoan haudutukseen ruokatermoksella. Ruokatermoksessa voi kuljettaa mukanaan lämmintä ruokaa tai sen voi jopa hauduttaa kypsäksi itse termoksessa.

Hiihtovaelluksella ei halua käyttää tauolla aikaa kokkailuun ja ruokatermoksesta saa suoraan valmiin ruoan, juomatermoksesta juoman.

Etenkään talvella ei haluasi pysähtyä kokkailemaan retken tauolla pitkäksi aikaa ilman lämmintä suojaa tai nuotiota. Taitava retkeilijä ei kuitenkaan nuotioita tarvitse, me osaamme tehdä ruokaa keittimillä ja talvella voimme käyttää ruokatermosta helpottamaan asioita.

Ruokatermos eroaa tavallisesta termospullosta, siinä että siinä on iso suuaukko, josta voi syödä ja ruoan saa helposti tarvittaessa ulos. Yhden hengen ruokatermoksen saa myös pitkällä lusikalla syötyä tyhjäksi. 

Ruokatermos ei ole vain talvivaeltajille. Termos on todella kätevä myös päiväretkillä, kun halutaan ruokailla helposti. Ruokatermosta voi käyttää ympäri vuoden, kesällä sinne voi laittaa jotakin kylmää pysymään kylmänä. Jäätelö pysyy syömäkelpoisena hyvässä ruokatermoksessa useamman tunnin.

Kuvassa yhden hengen ruokatermokset, sekä 1,2-litrainen ruokatermos kahden hengen käyttöön.

Ruokatermoksia löytyy valikoimastamme 1-3 hengen käyttöön. Monikäyttöisin ja usein helpoin ratkaisu on hankkia kaikille oma termos, josta voi syödä pidemmällä lusikalla suoraan astiasta. Näin säästyt ylimääräiseltä tiskiltä. Jotkut haluavat käyttää yhteistä termosta, josta voi jakaa ruoan lautasille. Oikein kylmällä säällä ruoka jäähtyy lautasella nopeasti, kun termoksesta nautittuna se pysyy lämpimämpänä.

Yhden hengen käyttöön tarvitaan 0,5-0,75 litran tilavuus, 1,5 litran ruokatermos riittää 2-3 hengelle. Kuvan ruokatermos on Thermos Stainless King 710 ml ruokatermos.

Vinkkejä ruokatermoksen annoksiksi

Ruokatermoksen reseptit kannattaa testata toimiviksi etukäteen ennen retkiä ja vaelluksia. Hyvä tapa on tehdä kouluun tai töihin eväät ruokatermokseen ja samalla pystyt hyvin testaamaan erilaisia reseptejä ja saat kokemusta termoksen käytöstä. Testaa tuleeko annokset tarpeeksi kypsiksi vai meneekö ne jopa ylikypsäksi?

Ruokatermos kannattaa esilämmittää kiehuvalla vedellä. Eli kaada termokseen kuumaa vettä, anna astian rauhassa lämmetä. Kun termari on lämmennyt, poista vedet ja laita lämmin ruoka tilalle. Oikein kylmällä kelillä ruokatermos kannattaa vielä pakata reppuun tai ahkioon käärimällä jotakin hyvää eristettä sen ympärille, kuten lämmin taukotakki. Varmista aina tarkkaan, että kansi on hyvin kiinni.

Hiihtovaelluksella voit aamulla teltassa valmistella ruoka-annoksen ruokatermokseen ja nautit sen lounastauolla vaivattomasti.

Erilaiset pastaruoat ja nuudelit ovat yleisiä lounasannoksia. Voit käyttää kaupasta löytyviä puolivalmisteita tai tehdä omia annoksia. Kannattaa kiinnittää huomiota pastan kypsymisaikaan. Haluatko pastan täysin kypsänä vai al dente?

Oletko puuroihmisiä? Puuron voi kypsentää kätevästi ruokatermarissa. Lisää ainekset kuumaan veteen ja nauti myöhemmin. Tuunaa puuroa pähkinöillä, marjoilla, hedelmillä ym. maistuvaksi herkkupuuroksi.

Tee keittoja tai pataruokia etukäteen kotona, kuivaa ne esimerkiksi uunipellillä tai kuivurissa ja tee annospusseja. Valmiiksi kypsennetyt ja kuivatut ruoat ennallistuvat kätevästi ruokatermarissa ja saat maukasta itsetehtyä ruokaa helposti.

Termospullot ovat myös todella käteviä kylmään aikaan. Voit pitää pullossa lämmintä juotavaa tai voit pitää siellä vain juomavettä pakkaselta suojassa.

Löydät valikoimastamme paljon juoma- ja ruokatermoksia täältä.

Julkaistu: 31.12.2024