Opas kuorihousujen hankkimiseen

Vesisateella on hauska ulkoilla, kun vaatetus on kunnossa. Syksy on retkeilyn ja ulkoilun kannalta mukavaa aikaa, kun luonto on täynnä värejä ja tuoksuja. Helteet eivät enää hiosta ja voi pukea enemmän vaatteita päällensä.

Pienellä sateella riittää yleensä vettähylkivä retkeilytakki tai monipuolisempi, vedenpitävä kuoritakki. Kuorihousut tulevat tarpeeseen, kun sade on niin rankka, että vesi valuu valtoimenaan takilta housuille. Tällöin housut kastuvat nopeasti ja märät housut ovat todella kylmät päällä.

Kuorihousujen rakenne

Kuorihousut-termi tarkoittaa, että housuissa on jokin vedenpitävä kuori. Näitä kuoria on esimerkiksi erilaiset Gore-Tex (GTX) -materiaalit, DrymaxX, Texapore, Omni-Tech ja Musto BR2. Kuorirakenteita on kolme erilaista:

2-kerrosrakenne

Päälikangas on vedenpitävää kangasta ja sisällä on kevyt verkkovuori. Nämä housut ovat mukavat päällä suoraan ihoa vasten verkkovuorensa ansiosta. Rakenne tekee housuista hiukan painavammat, mutta myös kestävät. Mukavat kuorihousut monipuoliseen käyttöön.

Täältä löydät kaikki 2-kerroskuorihousumme.

Tässä joitakin 2-kerroskuorihousujamme: 

Sasta Aura+ W GTX Pants

Haglöfs Astral GTX Pant -housusarja

Rab Zenith Pants

Halti Fort Pant (myös plussakoko)

2,5-kerrosrakenne

Pintakangas ja kalvo on laminoitu yhteen ja kalvon sisäpinnassa on äärimmäisen kevyt vuorimateriaaliprintti. Tämä rakenne on erittäin kevyt, ei välttämättä yhtä mukava ihoa vasten, kuin kaksikerrosrakenne. Kätevät vaellusreissuilla, joissa haluat säästää painossa.

Täältä löydät kaikki 2,5-kerroskuorihousumme.

Esimerkkejä 2,5-rakennekuorihousuistamme:

Haglöfs L.I.M Pant -housusarja

Rab Phantom Pant

Marmot Precip Eco Pant

Haglöfs L.I.M Proof Pant

3-kerrosrakenne

Kaikki kolme kerrosta (pintakangas, kalvo ja sisäkangas) on laminoitu yhteen yhdeksi kankaaksi. Tämä on kaikkein kestävin materiaali, saattaa olla hiukan jäykemmät jalassa, kuin 2-kerroskankaat. Soveltuvat vaativaan käyttöön.

Täältä löydät kaikki 3-kerroskuorihousumme.

3-kerroshousujamme:

Rab Kinetic Pant 2.0

Lundhags Ocke Pants

The North Face Summit Chamlang Futurelight Pant

Norrøna Falketind GTX Pant

Fjällräven Keb Eco Shell Trousers

Haglöfs L.I.M ZT Shell GTX Pro Pants

 

Kuorihousujen lahkeen vetoketjut

Kuorihousuissa on usein lahkeissa vetoketjut auttamassa pukeutumista. Vetoketju voi olla täyspitkä, 3/4 pituinen tai pohkeen pituinen.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Haglöfs L.I.M Pants, Rab Firewall Pants ja Endura Gridlock II Trousers.

Täysipitkä lahkeen vetoketju auttaa sateen sattuessa pukemaan housut jalkaan vaikkapa suoraan retkeilyhousujen päälle, kengät jalassa. Sama onnistuu myös 3/4 pituisella vetoketjulla, housu on hiukan ahtaampi reiden yläosan kohdalta ja märkä kenkä saattaa hiukan kihnata tästä puettaessa. Pohkeen pituinen vetoketju voi olla liian tiukka pujottaa kenkää läpi, polven kohta on usein melko kireä. Tällöin pitää riisua kengät pois housuja puettaessa.

Vetoketjun riskejä on sen vuotaminen. Vetoketju on yksi rikkoutuva osa lisää housuihin, vetoketju saattaa kulua tai vioittua ajan kanssa, ja se myös lisää hiukan painoa housuihin.

Vesipilariarvo

Vesipilariarvo kertoo kankaan vedenpitävyydestä. Arvo annetaan millimetreinä ja mitä isompi arvo, sitä paremmin housut pitävät vettä. Housuissa 10 000 mm on jo hyvin vedenpitävä, mutta saattaa päästää kosteutta läpi kun istutaan ja takamuksen kohdalle kankaalle muodostuu enemmän painetta. Täysin vedenpitäväksi, myös istuessa tarvitaan yleensä 20 000 mm tai sitä suurempi vesipilariarvo.

Kuorihousujen valinta

Kuorihousujen valinnassa kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen housuja on tarkoitus käyttää. Eri aktiviteeteissa toimii erilaiset ominaisuudet.

Scandinavian Outdoorin omasta mallistosta löyty myös Sastan kanssa yhteistyössä suunnitellut Aura+ W GTX Pants -kuorihousut tilavammalla Sastan + -mitoituksella.

Polkupyöräilyssä tarvitaan vahvaa kangasta, ettei ne kulu haaroista puhki. Mikäli housut ovat käytössä vaikkapa työmatka-ajossa, ei välttämättä ole painolla niin väliä. Tällöin hyvä vaihtoehto voi olla 3-kerroshousut, jotka käyvät lajissa kuin lajissa tai edullisempana ratkaisuna laadukkaat, pyöräilyssä toimivat Enduran Gridlock-housut.

Retkeilyssä toimii monet kuorihousuistamme, kannattaa kuitenkin miettiä housujen painoa ja pakkauskokoa, mikäli niitä kannetaan varalla mukana. Tällöin toimii hyvin 2,5-kerrosrakenteen housut. Mikäli kyseessä on ulkoilu tai päiväretket, niin mukavammat jalassa on 2-kerroskuorihousut, joita voi käyttää suoraan ihoa vasten.

Purjehdukseen löytyy valikoimastamme mm. Muston laadukkaat kuorihousut.

Tutustu koko kuorihousuvalikoimaamme tästä. Tervetuloa myös sovittamaan housuja myymäläämme.

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 10.9.2021Muokattu: 6.11.2023