Lofooteilla tuulee

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 8/1/2016

Yöttömän yön saatellessa taittuu yli tuhannen kilometrin ajo, päämääränä Norjan rannikko ja Lofootit. Kuuden hengen retkikuntaan mahtuu uusia tuttavuuksia sekä vanhoja ystäviä – sopivan spontaani seurue täynnä seikkailumieltä!

Perillä Lofooteilla odottavat upeat maisemat.

Dramaattisten korkeuserojen vuoksi sääolosuhteet vaihtuvat Lofooteilla uskomattoman nopeasti ja etenkin tuulen nopeus voi yllättää. Ilmankosteus voi tiivistyä hetkessä rankkasateeksi meininki on kuin elokuvista. Tavallisella festariteltalla voisi vähän jännittää, mutta esimerkiksi testissä ollut Jack Wolfskin Exolight 3 (kuvissa) ei pienestä myräkästä piitannut.

Merenrannalta löytyy upeita paikkoja telttailla. 

Aurinko ei käytännössä laskenut horisontin taakse, joten valoa riitti ympäri vuorokauden. Samasta syystä unirytmi saattoi vähän heitellä, mutta olimme onneksi rennolla reissulla ja päiväunille löytyi usein aika sekä paikka. Hitaasti edetessä on muutenkin se etu, että voi fiilistellä enemmän. Juhannusaattona juhlimme hiekkarannalla parin australialaisen sekä kanadalaisen kaverin kanssa – avomeri oli puhaltanut nuotiopuut rannalle edellisenä yönä ja meillä oli jemmassa pussi vaahtokarkkeja.

Teltalta aukeavat upeat maisemat.

Haikkasimme muun muassa Moskenesin sekä Kvalvikan reitin. Ensimmäisen polku lähtee kylää ennen päätien E10 varrelta suoraan kohti korkeuksia. Alun nousu on sateista riippuen on keskihaastavan ja haastavan välillä, mutta puurajan yläpuolella on helppo edetä. Näkymät aukeavat Moskenesin kylän ylitse suoraan merelle ja pohjoiseen päin vuorien keskelle, missä vesipuotukset löytävät tiensä pieniin järviin. Fiilikset on kuin jostain elokuvasta. Jokaiselle valloitettavissa olevalle huipulle menee reitti, ja isoin ongelma olikin valinnan vaikeus. Win some, lose some.

DSC_8406

Fiiliksiä Kvalvikalta.

Kvalvika on suosittu retkikohde – hiekkaranta, jonka vuoret eristävät autoteiltä. Raskaiden rinkkojen kanssa menee pari tuntia, jos ylittää vuorien välisen solan eteläpuolelta. Auton voi jättää Fredvangin kylän eteläpuolelle, missä on muutama parkkipaikka polun alun läheisyydessä. Meille osui mitä upein aurinkoinen sää ylitykseen ja hiki valui vuolaasti. Näkymiä on vaikea kuvailla sanoin, siksi kuvat. Rinkka ja kamerareppu vaativat useita taukoja, paljon vettä ja pähkinä-rusina-suklaa-sekoitusta. Yövyimme Kvalvikalla kaksi yötä juhannuksen ylitse. Lampaat määkivät teltan vieressä aamulla – päivän agenda on pelata vähän rantafudista ja paahtaa vaahtokarkkeja. Ajaton ympäristö rauhoittaa.

Reissuun kannattaa myös ottaa jotain eksoottisempaa aktiviteettia mukaan. Välineiden vuokraus onnistuu kyllä paikan päältä, mutta silloin ei välttämättä saa mitä haluaa. Meillä oli mukana esimerkiksi vedenkestävät Uitto-rullalaudat sekä pumpattavat Fanatic SUP-laudat. Asfaltti on pääosin hyväkuntoista rullattavaa, kunhan varoo roudan aiheuttamia reikiä.

13633493_673438112808205_1226623298_o (1)

Suppailua Lofooteilla

Kun lähtee telttamajoituksella Lofooteille niin suosittelen perus hyviä erätaitoja, kunnollisia varusteita sekä harkittua pelisilmää paikan päällä. Norjassa pätee suunnilleen samat jokamiehenoikeudet kuin Suomessa, tosin seikkailijan eduksi avotulen teko on sallittu muualla paitsi metsäalueilla 15.4. – 15.9.

Varustelista viikon retkelle:

Yhteiset tavarat:

Teltta: Jack Wolfskin Exolight 3

Trangia, kattilat, kaasua

Pelikortit

Ensiapupakkaus

Narua

Jesaria

Ruokailuvälineet

Puukko

Kirves

Henkilökohtaiset:

Rinkka (jonka sisällä tavarat kuivasäkeissä)

Makuupussi (4 vuodenaikaa)

Alusta (ilmatäytteiset)

Sadetakki ja housut

Untuvatakki (kevyt lämmin taukotakki)

Kerrospukeutuminen (fleece, keinokuitu ja villa suositeltavaa)

Vaelluskengät/lenkkarit/sandaalit (kaksi kenkäparia suositeltavaa)

Otsalamppu + varaparistot

Varavirta (esim. 12 000mAh)

Luottokortti

Pyyhe (mitä kevyempi sitä parempi)

Hygieniatarvikkeet

 

– Joonas