Ruska Essentials

Joonas Linkola
Julkaistu: 10/4/2018

 

Syksyllä on haastavaa pukeutua, kun saman vuorokauden aikana voi kohdata koko vuoden sääolosuhteet! Ensin herätään pakkasesta, sitten aamukosteus puree vaatteiden läpi, päivällä hikoillaan auringossa ja illalla värjötellään viileässä tuulessa. Oma asenteeni on se, että aina kelpaa ulkoilla, ja siitä saa tehdä sekä mukavaa että hyvännäköistä. Moni pohtinee, että mitä väliä millaiselta näyttää, mutta kyse on myös itseluottamuksesta. Siitä, että tykkäät vaatteistasi ja retkivarusteistasi – se tuo luonnollisesti positiivista puhtia seikkailuun.

Termari: Kuumien juomien mestari on retken suosituin tyyppi! Termospullon tärkein tehtävä on pitää lämpö sisällä. Eristävyys perustuu pullon sisä- ja ulkokuoren väliseen tyhjään tilaan, joka hidastaa lämmön johtumista ulospäin. Toiseksi tärkein tehtävä on kestää käyttö. Omassa menossa mukana on teräksinen Stanley Classic 0,75 L Vacuum.

Kengät: Märkää riittää, joten hyvä pinnoite kannattaa. Toisaalta pinnan pitää myös hengittää, jotta kenkä kuivaa. Jos pitää kantaa tavaraa, niin tukeva kenkä on nilkan henkivakuutus. Itse pidän aina varapohjallisia mukana. Pohjalliset voi myös hyvä ottaa esim makuupussin jalkopäätyyn, jos ei halua että ne kerää kosteutta yön aikana. Nyt jalassa jo toista vuotta Lowan Camino GTX -kengät.

Anorakki: “Väriä silmälle ja väljyyttä välikerrastoille.” Joskus voi tuntua, että kerrospukeutuminen menee hifistelyn puolelle. Syksyn säähän siitä on kuitenkin roimasti iloa, kun päivän lämpotila heittelee ja tekemisen tahti vaihtelee. Anorakki on nerokas yleistakki, sillä se hengittää ja sen alle mahtuu lisää kerroksia. Ja näyttää hyvältä. Anorakin etutasku on tilava sekä hyvin käytännöllinen rinkan kanssa. Normaalit takin sivutaskut voi olla hankalasti lantiovyön alla, eikä niihin tahdo laittaa mitään mikä kun alkaa painaa. Korkea kaulus ja iso huppu suojaa tuulelta. Kuvissakin päällä Sastan Katmai Anorak.

Otsalamppu: Retkeilijän ykkösvaruste! Maaston havainnointiin hämärässä, pieneen puuhasteluun pimeässä ja valokuviin kirjaimellisesti loistavaa tunnelmaa! Parasta on kun saa molemmat kädet vapaiksi, toisin kuin taskulampun kanssa. Hyvä otsalamppu on suosikkivarusteeni, joka kulkee aina mukana. Tällä hetkellä käytössä tehokas ja USB -virralla ladattava Petzl Reactik+.

Suosikit syysretkelle

Lowa Camino

Fjällräven Keb Trousers

Sasta Katmai Anorak

Rab Ascent 700

Exped Synmat 7M

Stanley Classic 0.75L Vacuum

Nalgene Wide Mounth 1.0L

Primus Essential Stove Set 2.3L

Fjällräven Abisko Shape 2

Pahkataide Visakuksa

Osprey Kestrell 48

Petzl Reactik+

Care Plus First Aid Kit Compact