Vinkit kevään pyöräilyretkille — Miksi hankkia pyöräilyvaatteita?

Kevään alku tarkoittaa monille pyöräilykauden alkua. Osa meistä taas pyöräilee ympäri vuoden säässä, kuin säässä. Pyöräily on monipuolinen tapa liikkua niin maastossa kuin maantiellä, ja meillä jokaisella on varmasti omat tapamme nauttia tästä mahtavasta harrastuksesta.

Tässä blogikirjoituksessa kerromme vinkkejä pyöräilyvarusteiden hankkimiseen ja selitämme miksi pyöräilyvaatteet toimivat yleensä retkeilyvaatteita paremmin pyöräilyssä.

Pyöräilyä voi harrastaa hyvin monenlaisilla polkupyörillä, lajista voi nauttia ihan yhtä hyvin vanhalla ”mummon pyörällä” tai useamman tuhannen euron laitteilla. Sama pätee myös varusteisiin ja vaatteisiin, mutta kun lajia alkaa harrastamaan hiukan enemmän, niin pienillä asioilla saa itselleen paljon lisää mukavuutta.

Polkupyörälaukut

Retkipyöräilyssä voi pyörän kanssa kuljettaa halutessaan isojakin määriä varusteita. Vaikkapa melontavarusteet ja ilmatäytteisen ”kajakin”, eli packraftin. Matkaan voi lähteä ”mummon pyörällä” tai maastopyörällä. Maastopyörään on kuitenkin yleensä helpompi kiinnittää varusteet.

Pyörään saa kiinnitettyä pyörälaukkuja esimerkiksi tarakalle, ohjaustankoon, satulaputkeen ja itse runkoon. Myös reppua voi käyttää, mutta etenkin painavan repun kantaminen selässä ei ole pitkällä matkalla mukavaa.

Laukuissa kannattaa kiinnittää huomiota vedenpitävyyteen, ei ole mukavaa jos sateen yllättäessä huomaakin, että kaikki vaatteet ja varusteet on kastunut.

Löydät kaikki pyöräilyvarusteemme täältä.

Polkupyörälaukkuja on paljon erikokoisia ja yksi parhaimmista valmistajista on Ortlieb. Ortliebin valikoimasta löytyy monipuolinen kattaus vedenpitäviä laukkuja pyöräilyyn.

Laukuista on hyötyä muutenkin, kuin retkipyöräilyssä. Pyöräily on paljon mukavampaa, kun ei tarvitse pitää reppua selässään. Runkoon kiinnitettävään laukkuun saa mahtumaan paljon tavaraa, sinne menee lompakko, puhelin, korjausvarusteet ja pieni kamerakin. Usein jää tilaa myös juomapullollekin. Laukkuun on hyvä laittaa painavammat varusteet ja sellaiset, joita ei saa kompressoitua kasaan. Eli puristettua ilmoja pois.

Yllä olevassa kuvassa on Ortliebin vanhempi malli, tänä vuonna valikoimiimme saapui uusi valikoima bikepacking-pyöräilylaukkuja.

Löydät Ortliebin uudet runkolaukut täältä.

Satulan runkotolppaan saa kiinni ns. seat-back -laukun. Laukkuja on erikokoisia, isompaan laukkuun menee luonnollisesti enemmän tavaraa, mutta se voi heilua enemmän, kuin M-kokoinen laukku. Laukkuun on saatavana myös lisäkiinnityshihna. Seat-pack -laukku toimii muuten myös lokasuojana takana.

Ortliebin laukussa näkyy sivulla pyöreä venttiili, jonka vetämällä ulos se aukeaa. Laukkuun kannattaakin laittaa kevyempää vaatetta, joista saa puristettua ilmat pois ja sen jälkeen venttiilin voi sulkea painamalla sen takaisin kiinni. M-kokoiseen laukkuunkin saa mahtumaan housut, fleecen ja kevytuntuvatakin. Pyörälenkillä on kiva pitää tauko, jolloin saa lämmintä vaatetta päälle.

Ortliebin seat-back -laukut löytyy täältä.

Myös ohjaustankoon saa kiinni laukkuja. Useimmat laukut sopivat maastopyöriin kuin myös käyrätankoihin. Tämäkin laukku toimii parhaiten yleensä kompressoituvilla vaatteilla. Tankolaukkuun saa retkikäytössä esimerkiksi makuupussin ja makuualusta, tai vaikkapa riippumaton.

Tankolaukuissa on usein myös narukujasto, johon voi laittaa vaikkapa kuoritakin, jolloin sen saa nopeasti päälle sateen osuessa kohdalle. Ortliebillä on tähän sopiva varustelaukku, joka kiinnittyy tankolaukkuun.

Ortliebillä on myös vedenpitävä ”tankkilaukku” rungon päälle.

Pyöräilyvaatteet

Retkeilyyn suunnitellut vaatteet toimivat usein myös pyöräilyssä, ei kuitenkaan täydellisesti. Myös polkujuoksuvaatteet ovat usein käytännöllisiä ja joskus toimivat siinä missä pyöräilyvaatteetkin, mutta kuitenkin juuri pyöräilyyn suunnitellut vaatteet ovat ne parhaiten toimiva vaihtoehto.

Kuvassa Enduran Hummvee Lite Short II shortsit ja FS260-Pro Jetstream L/S Jersey II -paita.

Pyöräilyvaatteita löytyy mallistostamme oikeastaan kahteen eri tarkoitukseen. Maastopyöräilyvaatteet toimivat hyvin, kun pyörällä ajetaan metsän suojassa. Ne toimivat myös hyvin arkikäytössä, kuten työmatkapyöräilyssä.

Maantiellä taas toimii hiukan erilainen vaatetus. Maantiellä halutaan vähentää tuulenvastusta tiukoilla vaatteilla ja vaatteiden halutaan olla hyvin kevyitä ja pieneen pakkautuvia.

Maastossa liian kevyt vaate ei välttämättä kestä oksiin osumista ja rankempaa käyttöä. Myös ajoasennossa on suuria eroja, maastopyörällä on pystympi asento kun taas maantiepyörällä asento on kyyryssä. Tämän takia näihin lajeihin suunnitelluissa pyöräilyvaatteissa on erilainen leikkaus.

Pyöräilyvaatteissa on myös paljon lajiin suunniteltuja yksityiskohtia, kuten kätevät taskut, pitkät hihat, suojaava kaulus ym. Paidoissa takaosa on leikkaukseltaan alempana ja suojaa alaselkää myös kyyrymmässä asennossa. Monet paidat ovat edestä tuulen- tai jopa sateenpitäviä ja takapuolelta hyvin hengittäviä.

Pyöräilyhousuissa on patjat takamuksessa, joka antaa paremman istumamukavuuden.

Esimerkiksi Enduran FS260-Pro Jetstream L/S Jersey II -pyöräilypaidassa on sisäosa harjattua pintaa, jolloin se tuntuu pehmeältä päällä myös ilman aluspaitaa. Kylmällä kelillä alle sopii hyvin merinovillapaita. Paidan rinta ja hihojen etuosa on tuulenpitävää ja vettähylkivää, takaosa on hyvin hengittävä. Takana on kolme isoa taskua, joihin mahtuu vaikkapa pieni kuoritakki, puhelin, tuuliliivi ja energiapatukkaa. Helman sisäosassa on silikonia, mikä pitää paidan paikallaan.

Hyvä vinkki pyöräilyhanskaksi on geelipehmustetut Endura Xtract Lite Mitt. Hanskat toimivat kuumallakin, antaen hyvän pehmustuksen käsille. Toimii myös meloessa.

Käy tutustumassa koko pyöräilyvaatevalikoimaamme täällä.

Kaikki pyöräilyvarusteet löytyy täältä.

Mikäli pyöräilet enemmän, suosittelemme kokeilemaan pyöräilyyn tarkoitettuja vaatteita ja varusteita. Kaikkea ei tarvitse, eikä kannata ostaa aina kerralla, varusteita voi päivittää harrastuksen edetessä ja samalla oppii myös huomaamaan, mitkä vaatteet ja varusteet soveltuvat juuri siihen omaan käyttöön.

Hyviä pyöräilyhetkiä, toivoo Scandinavian Outdoor 🙂

Julkaistu: 28.4.2021Muokattu: 7.10.2021