Ulkoilun asiantuntija Nikon vinkit polkujuoksuun — kuinka valitset polkujuoksukengän?

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 4/19/2018

Kylmä talvi alkaa olla pelkkä muisto enää, polkujuoksukohteiden jäiset polut ovat pääosin sulaneet täällä Turussa. Aurinko paistaa jo lämpimästi ja kävimme lintujen laulun säestämänä katsastamassa Raision Kuninkojan myymälän monipuolista polkujuoksukenkien valikoimaa.

Vietämme kenkäviikkoja myymälöissämme ja verkkokaupassa 19.4-29.4.2018. Kenkäviikkojen kunniaksi olemme täyttäneet kenkäosastomme kevään huippu-uutuuksilla ja ulkoilumaailman parhaiden brändien klassikkokengillä! Kenkäviikkojen aikana tulemme myös julkaisemaan muutamia erittäin hyviä tarjouksia, joten kannattaa ehdottamasti vierailla myymälöissämme ja seurata verkkokauppaamme.

Kenkäosastolla kyselimme varusteiden ja kenkien tuotevastaavan, Nikon vinkit maastojuoksukengän valintaan. Niko on työskennellyt Scandinavian Outdoorilla jo 12 vuotta. Ura alkoi aikoinaan Myllyn entisessä myymälässä harjoittelijana ja lopulta Niko huomasi työskentelevänsä myymälävastaavana.

”Eniten pidän asiakaspalvelutyöstä. On antoisaa kuunnella asiakasta ja löytää hänelle oikeanlaiset varusteet. Meiltä löytyy laadukkaat brändit ja monipuolinen tuotevalikoima, jonka parissa on helppo palvella asiakkaita.”

Niko harrastaa mm. retkeilyä, vaellusta, kalastusta, salibandya, hiihtoa sekä juoksulajeja. Niko pitää polkujuoksua mielenkiintoisena lajina, se onkin mainio harjoite kesällä peruskunnon ylläpitämiseen ja kasvattamiseen, tukee talven harrastuksia kuten salibandyä ja hiihtoa. Polkujuoksuharrastus alkoi jo juniorina, jolloin suunnistus kiinnosti kovasti nuorta juoksijaa. Niko on aina pitänyt luonnossa liikkumisesta, joten polkujuoksu oli luonteva valinta.

”Polkujuoksussa maaston korkeuserojen takia saa syke mukavasti vaihtelua. Epätasainen maasto kehittää myös juoksijaa paljon monipuolisemmin, mitä tasaisella alustalla juokseminen. Juoksemalla 10 km poluilla on täysin eri asia, kuin sama matka asfaltilla. Poluilla juoksemisessa tulee välillä myös tunne, että lentäisi eteenpäin. Luonnon keskellä juokseminen on todella antoisaa ja suosittelen kaikkia kokeilemaan, jäät varmasti koukkuun.”

Niko käy itse yleensä juoksemassa lähellä kotiaan, Artukaisten lähimetsissä. Toinen lempikohde on Raision Kullaanvuoren polut, joita pitkin voi juosta vaikkapa Kurjenrahkan kansallispuistoon asti. Kullaanvuorelta löytyy myös näkötorni sekä laavu.

Nikon oma valinta polkujuoksukengäkseen on Salomon Speedcross 4. Kenkä tuntui heti hyvältä jalassa, istuu kantapäästä erinomaisesti, siinä on napakka lesti sekä pikanauhoitus toimii Nikolle.

Mitä sitten pitää ottaa huomioon polkujuoksukenkää valittaessa?

Kyselin muutaman vinkin kengän valintaan: ”Kenkiä löytyy suunniteltuna juuri tietyille alustoille, kuten erittäin hyvän pidon omaava Speedcross-sarja soveltuu hyvin metsään, mutta pehmeän pohjansa takia kuluu nopeammin liukkaaksi asfaltilla.

Enemmän asfaltilla juokseville sopii paremmin Hokan Speedgoat-kengät, joissa on kulutusta kestävä pohja, hyvä pito myös maastossa ja enemmän vaimennusta kantapäässä. Jos hankinnassa on tukevampi kenkä retkille tai jopa kevytvaellukseen, on Salomonin XA Pro -sarja hyvä valinta tukevuutensa takia. On olemassa myös erittäin pehmeille alustoille suunniteltu kenkä: Salomon S-Lab Sense 6 SG. Todella pitävä kenkä, vaikkapa jäisille poluille on Salomon Spikecross.

Kuitenkin useimmat kengät toimivat monipuolisilla alustoilla ja lyhyet matkat millä tahansa polkujuoksukengällä onnistuu myös millä tahansa alustalla.”

Salomon Speedcross 4 ja Hoka Speedgoat 2 -kenkien pohjakuviot.

Salomon S-Lab Sense 6 SG on suunniteltu pehmeille alustoille: Mudalle, mättäille tai vaikkapa suojuoksuun.

-Kengän pitää olla juuri oikeaa kokoa ja lesti pitää olla sopiva (ei saa puristaa, mutta pitää olla napakka)

-Varpaat eivät saa ottaa kiinni kengän kärkeen, polkujuoksussa juostaan usein paljon mäkiä ylös sekä alas (kenkä kuluu nopeammin ja kynnet saattavat irrota)

-Pitävä pohja (löytyy jo lähes kaikista malleista)

-Oikeanlainen kenkä, oikealla alustalle (tai yleispätevä kaikille alustoille)

-Kenkä kannattaa ostaa myymälästä, jolloin sitä pääsee sovittamaan jalkaan

-Aloittelija tarvitsee yleensä enemmän vaimennusta kengän pohjassa, kokemuksen karttuessa vaimennusta voi vähentää

Kuvassa erittäin hyvän pidon omaava Salomon Speedcross 4.

Mitä eroa on tavallisella juoksukengällä ja polkujuoksukengällä?

Moni varmasti miettii, miten polkujuoksukenkä eroaa tavallisesta juoksukengästä? Niko kertoo tähänkin vastauksen:

”Polkujuoksu eroaa lajina jo melko paljon asfaltilla juoksemisesta. Poluilla tarvitaan parempi pito ja sitä saadaan pehmeämmällä pohjamateriaalilla. Tavallisissa juoksukengissä on myös yleensä enemmän vaimennusta. Juoksutyyli on myös poluilla hiukan erilainen. Askeleen pituus on lyhyempi ja usein astutaan enemmän päkiällä. Polkujuoksukengän kantapään ja kärjen välinen pohjan sivuprofiili on melko suora.

Polkujuoksukenkä on pohjaltaan pääsääntöisesti tukevampi, kuin asfaltilla juoksuun tarkoitettu kenkä. Jäykempi pohja antaa paremman tuntuman juoksumaastoon ja tuo tukea juostaessa epätasaisilla alustoilla, eli suojaa juoksijaa esimerkiksi nilkan nyrjähdyksiltä.

Polkujuoksukenkien pintamateriaalit kestävät enemmän kulutusta, kun juostaan risukoissa. Vedenpitävyyttä ei tarvita, koska kenkä kastuu varren kautta märäksi joka tapauksessa. Tästä syystä materiaalit ovat vettä läpäisevää ja nopeasti kuivuvia.”

Salomon Speedcross 4 -polkujuoksukengässä kantapään ja kärjen välinen sivuprofiili on hiukan kurvikkaampi, kuin Hokan Speedgoat 2 -kengässä.

Millainen sukka kannattaa valita polkujuoksukengän kanssa käytettäväksi?

”Hiukan normaalia juoksusukkaa paksumpi sukka on oma valintani. Paksumpi sukka antaa enemmän vaimennusta, se on pehmeä jalassa ja auttaa paremmin hankausta vastaan. Jos ei halua jalkojen kastuvan, on hyvä valinta esimerkiksi Sealskinz-sukat, jotka ovat täysin vedenpitävät. Suunnistajat käyttävät usein näitä sukkia. Sukat antavat lämpöä, mutta suojaa myös risukossa juoksemiseen.

Yksi vaihtoehto on käyttää säärystimiä, kuten Salomon Trail Gaiters Low. Säärystimet suojaavat nilkan lisäksi itse kenkää ja estävät roskien joutumisen kengän sisälle.”

Kenkien hoitohjeita

Kenkien materiaalit vaihtelevat mallista riippuen, mutta hoito-ohjeet ovat melko samankaltaiset. ”Juoksulenkin jälkeen kenkä kannattaa putsata esimerkiksi vedellä huuhtoen. Pohjalliset on hyvä irroittaa, jolloin kenkä myös kuivuu nopeammin. 

Kenkiä voi myös kyllästää esimerkiksi Holmenkol Textile Proof -kyllästeellä. Kylläste suojaa kangasta likaa ja kosteutta vastaan, jolloin lika ei tartu niin helposti ja se on tarttuessaan helpompi pestä pois.”

Kuvassa Hoka Jawz WomenLa Sportiva Bushido ja Haglöfs Gram Trail Men. 

Mitä muita asioita kannattaa ottaa huomioon polkujuoksuharrastuksessa?

”Kuten missä tahansa harrastuksessa, lajia voi jokainen harrastaa omalla tyylillään. Kun juostaan lyhyitä lenkkejä, ei tarvitse välttämättä kantaa mitään selässään. Juostessa on kuitenkin on hyvä huolehtia nestetasapainosta, vaikka janontunnetta ei oliskaan. Juomareppuja ja liivejä löytyy useita malleja ja kokoja. Liivimäiset juomareput, kuten Salomon Adv Skin 5  istuvat paremmin selkään ja ovat hyvä valinta lyhyemmille matkoilla. Pidemmillä juoksulenkeillä voi olla tarpeen juomareppu, jonne saa laitettua juomarakon lisäksi esimerkiksi avaruuspeitteen, kalvotakin, kartan, eväspatukkaa, tulentekovälineet ja mitä ikinä tunteekaan tarpeelliseksi.

Alpeilla ja vastaavissa kohteissa saattaa olla tarpeen myös vaellussauvat, monessa repussa ja liivissä on myös selässä paikka sauvojen kantamiseen.”

Kuvassa Nikolla on käsissään Salomon Adv Skin 5 -juomaliivi, josta löytyy mm. kaksi juomapullotaskua olkahihnoissa (myös pullot), kaksi vetoketjullista sivutaskua, kengurutasku, puhelintasku vetoketjulla, kaksi joustavaa taskua olkahihnoissa, vetoketjullinen pääosasto 5 litran kuormatilalla sekä eristetty tasku 1,5l juomapussille (juomapussi ei sisälly hintaan). Mukana myös turvapilli sekä avaruuslakana.

Kenkäviikot jatkuvat vielä 19.4-29.4 välisenä aikana. Aurinkoiset säät ovat täällä ja polkujuoksureitit ovat jo loistokunnossa, joten nyt erittäin hyvä hetki päivittää kengät ja varusteet kuntoon.

Lämpimästi tervetuloa myymälöihimme ja verkkokauppaamme tustustumaan laajaan sekä laadukkaaseen polkujuoksukenkien ja -varusteiden valikoimaan!

Kiitokset Nikolle loistavista vinkeistä polkujuoksuharrastukseen liittyen. Niko ja Caj toivottavat reippaan aurinkoista kevään alkua kaikille!