Toukokuun retkikohde – Kaarinan Vaarniemi

Kaarinan Vaarniemen ja Rauvolanlahden alueet ovat Turun lähialueiden kauneimpia retkipaikkoja. Jos jätät auton Rauvolantien 157 -parkkipaikalle, niin sinulle avautuu kolmekin kohdetta. Rauvolanlahden luontopolku, Rauvolanlahden pitkospuut sekä Vaarniemen kalliot laavuineen ja näkötorneineen.

Markkinointitiimimme Caj käy Vaarniemessä retkeilemässä ympäri vuoden. Kaarinan kaupunki pitää paikasta hyvää huolta ja alueen opasteet ja rakenteet ovat hyvässä kunnossa. Alueelle on mukava palata aina kaikkina vuodenaikoina.

Rauvolanlahden luontopolku on 1,2 km pitkä, polku on kapea ja juurakkoinen, pakkasilla jopa todella liukas. Monella jää tämä polku kulkematta läpi, kun kiireellä suunnataan Vaarniemen laavulle. Suosittelen kuitenkin poiketa ihailemaan upeaa tammilehtoa. Keväällä on kiva etsiä ensimmäiset sinivuokot, jotka aukeavat kukkaansa täällä jo usein maaliskuun puolella.

Rauvolanlahti on Natura 2000 -suojelualuetta ja kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan. Lintutornista voi bongailla harvinaisiakin lintuja ja sieltä aukeaa hienot merinäköalat.

Muista, että liikkuminen maastoon merkittyjen polkujen ulkopuolella on kielletty 1.4 – 31.7. välisenä aikana.

Rauvolanlahden lintutornilta kulkee pitkospuut Turun Katariinanlaaksoon. Märällä kelillä pitkospuut ovat todella liukkaat, mutta on muuten kiva reitti kulkea ruovikon poikki. Mikäli asut Turussa, voit tulla kävellen tätä reittiä Vaarniemeen.

Kun Rauvolanlahti on tutkittu, voikin jatkaa kohti Vaarniemeä. Tämä maalaistyylinen tie on kaunis myös syksyllä. Alueen tammilehto tarjoaa upeat ruskanvärit, toinen huippuhetki on keväällä puiden puhjetessa lehteen.

Vaarniemen kallioille nousee jyrkkä polku, joka on varsinkin talviaikaan todella liukas. Kallioiden päällä odottaa kuitenkin palkinto, Vaarniemen näkötorni. Tornista aukeaa näkymä aina Turun keskustaan asti.

Näkötornilta ei ole enää pitkä matka laavulle. Mikäli haluat käyttää tulipaikkaa, muista ottaa polttopuut mukaasi ennen, kuin nouset kalliolle. Polun alusta löytyy polttopuuvarasto.

Sanomattakin selvää, ettei tulia ei saa tehdä ruohikko- ja metsäpalovaroituksien aikana. Laavu on ahkerassa käytössä ja siellä voit tavata muita retkeilijöitä ja kokkailla mukavassa seurassa.

Laavun läheisyydestä löytyy myös puucee. Alue on kallioista ja jylhää. Polut jatkuvat vielä Kaarinan suuntaan, erillisistä poluista pystyy tekemään monenlaista reittiä.

Vaarniemen kallioilta on mukava jäädä seuramaan auringonlaskua. Aurinko laskee kivasti juuri vastarannalle.

Vaarniemen alueella on paljon nähtävää ja on harvoja paikkoja, jossa Turun lähialueella pääsee nauttimaan merinäköalasta. Myöskin huollettu tulipaikka ja laavu on harvinaisuus näillä nurkilla.

Iloista kevättä ja kesän alkua!

 

 

 

 

 

Julkaistu: 30.4.2024