Ulkoilun asiantuntijoiden vinkit toimivaan talvipukeutumiseen

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 1/10/2019

Olemme saaneet kauniin talviset kelit myös Etelä-Suomeenkin. Sääennuste näyttää lupaavalta pitkäksi aikaa eteenpäin, joten nyt on hyvä aika päivittää talvivaatteet. Laadukkailla talvivaatteilla ulkoilu on hauskaa kovillakin pakkasilla.

Kävimme Raision Kuninkojan myymälässämme kysymässä ulkoilun asiantuntijoiden ajankohtaiset vinkit talviseen pukeutumiseen. Pukeutumisen perustana toimii etenkin talvella oikeaoppinen kerrospukeutuminen. Kirjoitimme kerrospukeutumisesta kattavan artikkelin jo aikaisemmin, joten tässä kirjoituksessa annamme ennemmän vinkkejä uusimpiin tuotteisiin ja asuyhdistelmiin.

Asukokonaisuus reippaaseen talviulkoiluun ja lämpimille talvikeleille. Takki: Haglöfs Lim Touring Proof Jacket, Housut: Jack Wolfskin Activate Thermic Pants, Kengät: Lowa Locarno Ice GTX Mid, Pipo: Haglöfs Lumi Beanie 2018 ja Hanskat: Haglöfs Regulus Glove.

Niko työskentelee Kuninkojan myymälässämme varuste- ja kenkävastaavana ja omaa laajan asiantuntijuuden myös vaatepuolella. Niko kertoo, että ulkoilijan pukeutuminen talvella riippu monesta asiasta, esimerkiksi lämpötila, tuuli, kosteus, suoritettava aktiviteetti ja oma kylmänsietokyky vaikuttaa paljon vaatteiden valintaan. Ulkoilussa kannattaa myös kiinnittää huomiota, että vaatteet eivät rajoita liikkuvuutta liikaa.

Teimme kaksi erilaista asuyhdistelmää sekä miehille että naisille, toinen hiukan reippaampaan ulkoiluun ja lämpimämpään talvisäähän sekä toinen yhdistelmä todellä kylmiin olosuhteisiin.

Haglöfs Lim Touring Proof -takista löytyy reilunkokoiset taskut vedenpitävillä vetoketjuilla.

Takin taskut ovat sisäpuolelta hengittävää verkkokangasta.

Tässä yhdistelmässä vaatetus on mietitty kylmällä kelillä reippaaseen ulkoiluun (ei hikiliikuntaan) ja yhdistelmä on loistava myös plussakelille, koska asukokonaisuus on pääosin tuulen- ja vedenpitävä. Alus- ja välikerroksella voidaan säätää eristävyys lämpötilan ja aktiviteetin mukaan sopivaksi.

Haglöfs Lim Touring Proof Jacket on suunniteltu touring-hiihtoon ja soveltuukin sen takia erittäin hyvin talvella ulkona liikkuville. Takin materiaalista 15% on elastaania, joka tekee siitä joustavan. Vesipilariarvo 20 000 mm pitää sateen ulkopuolella. Taskujen sisäpuoli on hengittävää verkkokangasta, taskuissa voikin kuivattaa vaikkappa varahanskat tai sukat lähellä kehon lämpöä. Lim Touring Proof -sarjaan kuuluu takki ja housut, mallisto löytyy sekä miehille että naisille.

Jack Wolfskin Activate Thermic Pants ovat yllättävän lämpimät ja todella mukavat shoftshell-housut talvikäyttöön. Housujen softshell-kangas on joustavaa ja sisäpuolelta löytyy pehmeä fleecevuori. Tämä tuulta ja vettä vastustava housu on monipuolinen valinta talvihousuksi, materiaalit sallivat huippuhyvän liikkuvuuden. Taskuja on viisi, ne ovat tilavia ja fleecevuoren ansiosta niissä on hyvä lämmitellä tarvittaessa sormiaan.

Housujen sisäpuolen fleecekangas on kevyestä ja ohuesta kerroksesta huolimatta lämmin ja erittäin mukavan tuntuinen päällä.

Kengäksi valitsimme vedenpitävän Lowa Locarno Ice GTX Mid -talvikengän. Vaelluskengän näköinen Locarno on mukavan tukeva jalalle, mutta kuitenkin kevyt ja erittäin ketterä myös arkikenkänä. Materiaaleina on kankaan ja nahan yhdistelmä on helppohoitoinen. Arctic Grip Trac -pohja antaa loistavan pidon liukkailla keleillä!

Vastaavan tyylinen naisten asukokonaisuus reippaaseen ulkoiluun ja kosteille keleille. Takki: Haglöfs Niva Insulated Parka Women, Housut: Haglöfs Clay Pants Women 2017, Kengät: Merrell Thermo Rogue Mid Women’s GTX, Pipo: SealSkinz Waterproof Cable Knit Bobble ja Jack Wolfskin Stormlock Highloft Glove.

Heidi työskentelee Kuninkojalla Gore Tex -vastaavana ja on koulutukseltaan Eräopas. Heidin päällään oleva yhdistelmä toimii loistavasti reippaassa ulkoilussa (ei hikiliikkunnassa) kovillakin pakkasilla, jolloin alus– ja väliasuilla voidaan säätää eristys sopimaan lämpötilaa ja aktiviteettia.

Asukokonaisuus toimii hyvin myös Etelä-Suomen arvaamattomassa talvessa, jolloin plussakelit saattavat olla hyvinkin yleisiä. Haglöfsin Niva Insulated Parka Women -takki on parkapituinen antaen enemmän suojaa tuulelta, se on kevyesti eristetty ja myös 15 000 mm pilariarvollaan normaalikäytössä vedenpitävä. Haglöfs Clay Pants -housut ovat fluorihiili-vapaasti DWR-käsitelty vettähylkiviksi. Housut ovat joustavaa ja mukavaa softshell-kangasta. SealSkinz-pipo on myös veden- ja tuulenpitävä ja Jack Wolfskin Stormlock Highloft -hansikkaat ovat vettä hylkivät.

Merrelin talvikenkäuutuus Thermo Rogue Mid Women’s GTX on Gore Texin ansiosta täysin vedenpitävä. Huippukevyet talvikengät ovat myös lämpimät, eristeenä Primaloft Aerogel -eristevanu. Kuvassa näkyy myös Haglöfs Clay Pantsien kätevästi säädettävät lahkeensuut, joissa on myös koukku, jolla lahkeen saa kiinnitettyä kengännauhoihin.

Thermo Roguen pohjasta löytyy Vibram Arctic Grip Dura -kitkapohja, joka on suunniteltu erityisesti liukkaisiin talviolosuhteisiin antaen todella hyvän pidon jäisellä alustalla.

Erittäin lämmin, mutta kuitenkin ketterä asuyhdistelmä todella kylmille keleille: Takki: Fjällräven Expedition Down Lite Jacket Men, Housut: Jack Wolfskin Atmosphere Down Pants, Kengät: Meindl Luzern Pro, Pipo: Villawool, Hanskat: Hestra Army Leather Heli MittHestra Merinowool Liner. Jonka lisäksi Devold Expedition -alusasu ja Svala Powerstretch -välikerros.

Tämän yhdistelmän kanssa ei kylmä yllätä. Muhkean näköinen paketti on todella hyvin kylmää eristävä ja keveydensä ansiosta takaa myös hyvän liikkuvuuden. Alus– ja välikerroksella voidaan säätää eristävyys vastaamaan ulkolämpötilaa ja aktiviteettia. Paukkupakkasiin on sopiva esim. Devoldin Expedition – alusasumallisto ja Svalan Powerstretch -välikerros, jonka salaisuus on sen liukas ulkomateriaali, joka luistaa sujuvasti välikerroksessa, kun tarvitaan hyvä liikkuvuus.

Meindl valmistaa vaelluskenkien lisäksi myös loistavia talvikenkiäLuzern Pro -kengässä on eristeenä aitoa lampaanturkista. Kenkä on erittäin lämmin, mutta kuitenkin paljon ketterämpi käyttää, kuin useimmat järeät talvikengät.

Heidillä on yllään koville pakkasille sopiva asuyhdistelmä, jossa on takkina: Millet LD K Down Jacket, housut: Millet LD Atna Peak Pant, kengät: Sorel Caribou Wool Women, Päähine: Fjällräven Nordic Heater, hanskat: Jack Wolfskin Texapore Down Xt Mitten Ziener Iligo Liner Glove -alushanskat sekä Millet LD Elevation Power Hoodie.

Millet LD K Down Jacket on todella lämmin ja kevyt untuvatakki talven pakkasille korkealaatuisen RDS-sertifikoidun fill power 700 ankanuntuvan ansiosta. Untuva on K-Dry-käsitelty (PFC-vapaa) vettähyvlkiväksi.

Millet LD Atna Peak Pant -housut ovat suunniteltu lasketteluun, joten ominaisuuksia riittää: mm. vedenpitävät ja hengittävät materiaalit, fleecemäinen-keinokuiteristys, hyvät säädöt, läpälliset etutaskut, lumilukot ja vahvikkeet lahkeissa. Lahje voidaan vetää pitkävartisen kengän päälle, alle tai jos ei osaa päättää, niin voi käyttää myös molempia taktiikoita yhtä aikaa.

Millet LD Elevation Power Hoodie -välikerroshuppari sopii hyvin yhteen Millet LD Atna Peak Pant -housujen kanssa.

Sorel Caribou Wool Women on aina varma valinta lämpimäksi talvikengäksi. Pitkävartisen talvikengän alaosa on vedenpitävää kumia ja yläosa nahkaa. Irroitettavat sisähuopakengät tekevät tästä myös loistavan valinnan vaelluskengäksi. Irroitettava huopasisus on helpompi kuivattaa ja pysyy näin paremmin eristävänä.

Valikoimistamme löytyy paljon erivärisiä, mallisia ja paksuisia talvipäähineitä.

Ulkoilun asiantuntijamme haluavat myös muistuttaa, että usein keskitytään liikaa päälivaatteisiin ja saattaa muut asiat unohtua. Kylmälle arat sormet, varpaat ja pää on tärkeää suojata kunnolla. Päähineen pitää tarvittaessa suojata pakkasen lisäksi myös tuulelta ja kosteudelta.

Laajasta valikoimastamme löytyy laadukkaita talvikäsineitä moneen tarkoitukseen. Laadukas käsine kestää pitkään kovaakin käyttöä ja pysyy lämpimänä menettämättä eristyskykyään.

Yleisin valinta käsineeksi on sormikas, joka on näppärämpi, mutta lämpimämpi vaihtoehto on kinnas. Kovalla pakkasella kannattaa käyttää kahden käsineen taktiikkaa, jolloin sisähanskaksi suosittelemme merinovillaista lineria. Merinovilla toimii hyvin eristekerroksena ja  pysyy lämpimänä hiukan kosteanakin.

Laadukkaasta sukkavalikoimastamme löytyy sopivat sukat kaikkiin talviaktiviteetteihin. Merinovilla on em. ominaisuuksiensa takia hyvä valinta talvisukaksi.

Jos sormet tai varpaat palelevat kovasti, ei auta vaikka olisi kuinka lämmin takki tai housut päällä. Sukat ovatkin kenkien ohella todella tärkeä tekijä lämpimänä pysymisessä. Erittäin hyväksi osoittautunut tapa on pitää kahta sukkaa päällekkäin. Talvella sukat voivat olla hiukan paksumpia ja tämä pitää ottaa huomioon myös kenkää valittaessa. Kengässä pitääkin olla hyvin tilaa sukille, jotta eristekerroksiin jää tarpeeksi ilmaa.

Kiitoksia Nikolle ja Heidille vaatteiden esittelystä ja mallina esiintymisestä. Kaikissa myymälöissämme on kattava talviulkoiluvaatteiden valikoima ja osaavat ulkoilun asiantuntija, joiden lisäksi verkkokauppamme on aina auki ja käytettävissäsi.

Tervetuloa ostoksille!