Mikä on parasta syksyllä retkeilyssä?

Ihana syksy – nyt se on täällä!

Nyt on aika sanoa kesälle heipat ja suunnata ajatukset syksyyn. Monen mielestä syksyssä parasta on se, kun kelien viiletessä voi jäädä kotiin vilttien väliin hyvällä omalla tunnolla. Totta toki on, että syksyllä usein vauhti hidastuu, tekeminen rauhoittuu ja on kutkuttavaa kaivaa syysneuleet kaapista. Meidän mielestä syksy on kuitenkin myös mitä mainiointa ulkoiluaikaa, joten halutaan kannustaa ihmisiä ulos ihastumaan syksyyn.

Syksyllä kannattaa lähteä lähiretkille luontoa havainnoimaan ja sen antimista nauttimaan. Jos kaipaat ideoita siihen, mitä syksyllä voisi ulkona puuhata ja miten syysulkoiluun varustautua, niin luet oikeaa tekstiä! Kokosimme alle listauksen siitä, mitkä asiat ovat meidän ja Luontohaasteen seuraajien mielestä parasta syksyssä ja syksyllä retkeilyssä.

Viileä ja raikas ilma houkuttelee ulos – kerrospukeutuminen alkaa

Syksyn tullen viileä ilma innostaa monet meistä liikkumaan ulkona. Ilma on raikas ja kevyt hengittää. Retkeilyn kannalta se onkin loistava asia, koska rinkan kantaminen on helpompaa silloin kun ei tarvitse kuuman sään vuoksi puuskuttaa. Kesän lämpö voikin olla osalle meistä liikkumista hankaloittava tekijä.

“Viileät ilmat ja syksyn tuoksut. Jos on ollut yöpakkasia niin jäiset lätäköt!”

Syysretkeilyyn varustautuessa avainsanoja ovat veden- ja tuulenpitävyys sekä kerrokset kelin mukaan. Kun sinulla on sopivanlainen vaatetus, ei sateet ja tuulet haittaa vaan ulkoilusta voi nauttia täysin rinnoin. Sopivanlainen vaatetus ei tarkoita sitä, että täytyisi olla kaikki uutta ja viimeisen päälle, vaan vanhaa ja kierrätettyä kannattaa hyödyntää ja hankkia pitkäkestoisia varusteita, joita ei tarvitse uusia usein. Perinteinen mummolta peritty sadetakki ja mukavat kumisaappaat voivat olla monelle avain onnistuneeseen syysretkeen! Kenkiä valitessa kannattaa huomioida veden pitävyys, muutoin on lähinnä makukysymys millaiset kengät valitset syysretkelle.

Villasukat ja syksy kuuluvat ehdottomasti yhteen. Onneksi villasukkia ei tarvitse käyttää vain kotona viltin alla, vaan ne voi ottaa mukaan myös kaikenlaisille retkille, joko jalkaan kumisaappaiden kanssa tallustellessa tai illalla teltan lämmössä yösukiksi. Liikkuessa vaellus- tai retkeilykengillä suositellaan joko kahta ohuempaa sukkaa tai yhtä keskipaksuista vaellussukkaa.

“Ei liian kylmä, ei liian kuuma. Ihanat syksyn sävyt metsässä.”

Kerrospukeutuminen syksyllä on hyvin yksilöllistä. Osa ottaa pitkät alusvaatteet jo syksyn ensikeleillä käyttöön, kun toinen voi liikkua myöhään syksylle pelkissä retkeilyhousuissa ja kevyessä takissa. Kerrosten määrä riippuu sään ja kylmän sietokyvyn lisäksi myös siitä miten aktiivisesti liikutaan. Päällimmäinen kerros suojaa tuulelta ja sateelta, keskikerros lämmittää ja alimmainen alusvaatekerros pitää lämpimänä ja kuivana sekä siirtää kosteutta iholta pois. Mukaan reppuun kannattaa pakata extrakerros, jotta lämpötilaa saa säädeltyä tarpeen mukaan. Sellainen voi olla esimerkiksi lämmin villapaita tai ohut untuvatakki. Lisäksi pipo ja hanskat tulevat hiljalleen käyttöön syysretkillä. Ei ole ollenkaan huono idea ottaa varahanskoja mukaan reppuun, ne kun tuppaavat helposti kastumaan.

Metsä pursuaa herkkuja uteliaalle kulkijalle

Syysretkelle kannattaa lähteä, vaikka varta vasten luonnon antimia etsimään! Metsässä riittää ihmeteltävää, kun sienet yhtäkkiä pompahtelevat esiin maaperästä. Jos sienet eivät ole sinulle vielä tuttuja, voit lainata kirjastosta sienikirjan ja lähteä ihmettelemään löydöksiä metsään. Voit myös osallistua opastetulle sienikurssille. Aloita sieniin tutustuminen muutamasta helposta sienestä, esimerkiksi kanttarellista, suppilovahverosta ja herkkutatista. Mikä olisikaan tutumpi syksyn tuoksu keittiössä, kuin sieniruoat! Valmistathan kuitenkin ruokaa vain sellaisista sienistä, joita tunnistat varmasti.

Haluamme jakaa syksyisen retkiruokavinkin metsässä liikkujalle. Kyseessä on erittäin helppo sienikeitto, johon on kätevä kantaa mukana tarvikkeet päivärepussa ja pysähtyä sienien keruun lomassa ruokatauolle kokkailemaan.

Sienestäjän pikakeitto

Pakkaa reppuun metsäretkelle:

Trangia tai muu retkikeitin sekä kattila
Kermaa
Sipulia (ja valkosipulia)
Kasvisliemikuutio
Vettä

Kerää ja puhdista metsästä tunnistamiasi ruokasieniä, esimerkiksi suppilovahveroita ja kanttarelleja. Pilko sipulit ja sienet ja kuullota ne pannulla. Lisää joukkoon vettä sekä liemikuutio ja anna hautua. Lisää lopuksi kerma ja sekoita hetki. Nauti eväsleipien kanssa.

 

Syksyisessä sienikeitossa on retkellä löytyneitä sieniä: Kantarelleja, suppilovahveroita ja voitatteja.

Retkellä kokatessa ruoan mittasuhteet eivät aina ole kovin tarkkoja. Silmämääräinen arvio keiton paksuudesta riittää!

Hämärtyvät illat ja tähtitaivas

Pimenevät illat, tulilla istuminen ja tähtitaivaan tuijottelu ovat asioita, jotka syksyllä valoisan kesän jälkeen tuntuvat maagisilta. Kesällä nukkumaan meno voi olla vaikeaa valoisien öiden takia, mutta miten ihana onkaan syysillan pimetessä kömpiä makuupussiin päivän retkestä väsyneenä. Iltavirkut voivat ihastella tähtitaivasta ja hyvällä tuurilla nähdä myös revontulia. Aamuvirkku saa taas tunnelmoida ihanasta aamu-usvasta kaikessa rauhassa.

“Upea luonto, hämärät illat ja tähtitaivaan tuijottelu makuupussista!”

“Tunnelmalliset hämärät illat ja tunnelmalliset yöt!”

Pimeä on myös jännittävää

Pimeä saattaa joitakin meistä myös enemmän tai vähemmän jännittää, joillekin jopa muodostua esteeksi retkelle lähtöön. Ystävän seura on hyvä apu siihen jos pimeällä retkeily jännittää. Voitte ennen retkeä keskustella jännityksestä ja koittaa rationalisoida pelkoja. “Mitä konkreettisia vaaroja pimeässä oikeastaan on?”. Pimeällä liikkumista voi ja kannattaa myös harjoitella vaikka kotipihalla, otsalampun valossa. Pienen jännityksen takia ei kuitenkaan kannata jättää kokematta syys- ja talviretkeilyä.

Kokosimme aiheesta myös pohdintaa ja vinkkejä luontohaasteen sivustolle. https://luontohaaste.fi/2018/10/14/mika-pimeassa-pelottaa-lahde-tutustumaan-hamaraan-metsaan/

Ruskaretkelle lähelle tai kauas

On suunnaton rikkaus elää maassa, jossa saamme kokea neljä erilaista vuodenaikaa. Ruska on syksyn visuaalisesti huikeimpia puolia. Ruskan värit johtuvat siitä, että puut aloittavat valmistautumisen talveen. Valon vähetessä ja lämpötilan laskiessa puut lopettavat yhteyttämisen. Tällöin lehtivihreä alkaa hajota ja alta paljastuvat lehtien muut värit punaisen, keltaisen ja oranssin sävyissä. Ruska on nähtävillä koko maassa, mutta se ajoittuu eri puolilla Suomea eri aikoihin. Ensimmäiset ruskavärit ovat havaittavissa pohjoisimmassa osassa maata syyskuun puolessa välissä, mutta etelä- Suomessa paras ruska-aika on vasta lokakuussa. Ruskaviikot lapissa ovat suosittua retkeilyaikaa. Ruskaretkelle ei välttämättä tarvitse matkustaa pohjoiseen saakka, vaan riittää, että lähtee oikeaan aikaan lähiluontoon eteläisimmässäkin Suomessa. Yhden yön ruskaretki lähiretkeilyalueella voi olla huikea elämys.

“Luonnon kauniit värit ja raikas syysilma!”

“Ruskaa!”

“Värimaailma metsässä ja yleisesti, että luonto tuntuu niin raikkaalta!”

Ruskakohdevinkki Etelä-Suomessa:
Turussa Ruissalon kansanpuisto ja sen tammilehdot ovat huikean värisiä syksyllä. Monen kirjavat lehtipuut varistavat lehtiä poluille ja puut loistavat kauniissa syksyn auringossa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka syksyisin, mikäli liikut Turussa!
Metsän eläimetkin rauhoittuvat

Luonto ymärillämme muuttuu jatkuvasti. Myös eläimet muuttuvat ja muuttavat vuodenaikojen mukana. Syksyisin Suomesta muuttaa tuhansittain lintuja etelään. Syys- lokakuussa kannattaa ehdottomasti lähteä linturetkelle, vaikka vain lähimpään lintutorniin ja pakata eväät mukaan. Aukeat suot ja pellot, sekä meren rannat etelässä ovat parhaita paikkoja seurata lintujen muuttoa. Suotuisien tuulten sattuessa kohdalle saattaa lyhyessä ajassa pään yli lentää jopa tuhansia lintuja.

Kesällä pieniä perinteisiä haasteita retkeilyyn aiheuttavat ötökkäystävämme. Hyttyset kiusaavat metsässä liikkujaa ja marjastajaa, ampiaiset surisevat kukkakedolla. Hirvikärpäset ne vasta ärsyttäviä ovatkin takertuessaan niskaan ja hiuksiin, mutta myöhään syksyllä nekin häviävät. Vaikka näilläkin ötököillä on tärkeä tehtävänsä, on silti ihanaa kun syksyn tullen myös ötökät rauhoittuvat ja jättävät ihmiset vihdoin rauhaan. Ininän ja surinan lakattua, voi taas rauhassa kuunnella muitakin luonnon ääniä.

“Hyttyset ei häiritse!”

“Ei sääski lennä! eikä ole liian kuuma, Myös syksyn värit ovat mahtavia!”

Löydä oma tapasi nauttia syksystä

Se on selvää, että syksy on monien aistien juhlaa. Metsä on sateen jäliltä huumaavan tuoksuinen. Hiljalleen pohjoisesta etelään hiipivä ruska taas on mykistävän kaunis. Makuelämyksiä tarjoaa metsän antimet, sienien lisäksi vaikkapa terveelliset pihlajan- ja variksen marjat. Syksyn voi myös tuntea ihollaan ihanana sateen tuomana kosteutena ja tuulen tuiverruksena hiuksissa. Kuten huomaat, syksyssä ja syksyllä retkeilyssä on aivan älytön määrä asioita, joista voi innostua ja joihin tarttua. Tärkeintä on löytää juuri se oma tapa vastaanottaa syksy ja antaa itsensä nautiskella.

“Syksy on kyllä parasta aikaa, viileys, tuoksut, pimeät yöt, romanttista ja ruskan värit! <3”

Mihin uuteen asiaan sinä voisit haastaa itsesi innostumaan tänä syksynä? Mikä on sun oma #luontohaaste?

Kategoria: Luontohaaste
Julkaistu: 16.9.2019