Kesäkuun retkikohde – Turun Saaristomeri

Turun Saaristomeri koostuu n. 40 000 saaresta ja onkin monesti kutsuttu maailman suurimmaksi saaristoksi. Alue koostuu saarista ja luodoista Hangon länsiosista Ahvenanmaalle ja sieltä Kustaviin. Tämä saaristoalue on helpoimmin saavutettavissa kesäaikaan, kun saarien välinen lautta- ja yhteysalusliikenne on alkanut.

Markkinointitiimimme Caj asuu saariston pääkaupungissa Paraisilla ja pitää Saaristomerta maailmanluokan retkikohteena.

Kuuluisan saariston rengastien voi hurauttaa ympäri auton kanssa, mutta siitä ei silloin saa irti sen parastaan. Upeimmat kohteet ja nähtävyydet eivät ole aina juuri siinä autotien vieressä nähtävillä. Saariston vapaudesta pääsee parhaiten nauttimaan kaikin aistein polkupyörällä ja kajakilla. Alueella voi liikkua myös linja-autolla.

Luontopoluilla pääset tutkimaan saariston luonnon monimuotoisuutta

Paraisten kaupungin sivuilta löytyy luontopolkuihin tarkemmat kuvaukset, kartat ja saapumisohjeet.

Paraisten luontopolut:

  • Sattmarkin vaellusreitti – eri pituisia reittejä
  • Lenholman luonnonsuojelualue – 1,2 km pitkä upea luontopolku
  • Munkvikenin luontopolku – n. 2 km pitkä polku Paraisten keskustassa
  • Lemlahden kartanon luontopolut – 1,3 km ja 2,8 km pitkät polut

Nauvon luontopolut:

  • Jatulintarha Finby & Nauvon kirkonkylä – 6 km ja 3,4 km pitkät polut
  • Mittilandsvägen – 8 km pitkä reitti
  • Vargberget Mattnäs – 2,4 km pitkä reitti susikalliolle
  • Westerholminpolku – 2,8 km pitkä rengasreitti

Korppoon luontopolut:

  • Biosfääripolku – 1,8 km pitkä rengasreitti

Saariston TOP-10 suosikkikohteet

Saaristossa saaria ja luotoja riittää tutkittavaksi koko elämäksi. Caj listasi omat suosikkinsa top-10 listaan.

Nauvo

Nauvon saarelta löytyy vilkas vierasvenesatama ravintoloineen. Nauvoon on kiva pyöräillä kesällä ja käydä syömässä. Nauvossa on kivat luontopolut, joita lähtee ihan keskustasta. Nauvoon pääsee autolla, bussilla, veneellä, polkupyörällä tai vaikkapa kajakilla meloen.

Nauvosta on myös hyvät yhteydet saariston joka kolkkaan.

Korppoo

Korppoo on Nauvon ohella suurimpia saaria ja palveluita löytyy jonkin verran. Korpoströmistä löytyy saaristokeskus, jossa on hotellit, kaupat ja satama, josta on taas yhteydet muihin saariin. Korppooseen pääsee lähes yhtä helposti, mitä Nauvoonkin.

Korpoströmin rantapuoti ja saaristokeskus.

Parainen

Parainen on saariston pääkaupunki ja on vain puolisen tuntia autolla Turusta. Blogin kirjoittamishetkellä Paraisille johtavat sillat on kaikki remontissa, mutta viivytys ei ole pitkä. Parainen on todellinen kesäkaupunki, joka herää aina vilkkaaseen eloon talven jälkeen. Paraisilla on hyviä ravintoloita ja hotelli. Paraisten vähän tunnettu helmi on Vanha Malmi, vanha puutalojen kaupunginosa, jota kannattaa käydä tutkimassa. Toinen kuuluisuus on kalkkikaivos, jota voi käydä ihmettelemässä näköalatasanteelta.

Parainen on Kaskisten lisäksi Suomen ainoa kokonaan veden ympäröimä kaupunki. Sitä kutsutaankin usein saariston pääkaupungiksi. Suomen kunnista Paraisilla on eniten kesämökkejä. Vuoden 2009 alussa niiden luvuksi ilmoitettiin 8 300 kappaletta. Paraisten meripinta-ala on Suomen kunnista suurin, 4 653,89 neliökilometriä. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Parainen)

Seili

Seilin saari on kuuluisa 1600- ja 1700-luvuista, jolloin saarta käytettiin spitaalisten mielisairaiden hoidossa. Kannattaa ottaa maksullinen opastus paikan päällä ja tutustua pelottavaan historiaan. Seiliin pääsee yhteysaluksilla.

Voit tulla Nauvosta yhteysaluksella Seilin saarelle ja ottaa vaikka fillarin mukaasi ja jatkaa matkaasi Rymättylän suuntaan.

Örö

Polkupöyrästä on paljon apua Örön saarella, pääset tutkimaan koko saaren alueen näppärästi fillarilla.

Örö on upea vanha armeijan linnakesaari, joka vapautettiin 2015 ulkoilu- ja retkeilykäyttöön. Örössä voit sotahistorian lisäksi tutustua harvinaisiin perhosiin ja aivan upeaan saaristoluontoon. Örön saarelle pääset helposti Kasnäsistä maksuttomalla yhteysaluksella.

Örön saarelta löytyy pitkät polut ja paljon tutkittavaa.

Aspö

Aspö on yksi saariston helmistä. Kesällä kun saavut yhteysaluksella satamaan näet heti upean vanhan kirkon ja kukkakedon. Idyllisessä Aspön saaressa asuu ympärivuotisesti kymmenkunta asukasta. Saarelta löytää majoitusta ja muitakin palveluita.

Bengtskär

Varmasti kaikki ovat kuulleet kaikkien majakoiden äidistä, Bengtskärin majakasta. Tällä Pohjoismaiden korkeimmalle majakalle voi pistäytyä päivän pituiselle retkelle. Saarelle on ollut laivakuljetuksia Turun Aurajoelta, Kasnäsistä ja Hangosta. Lue lisää täältä.

Jurmo

Jurmo on lintuharrastajien suosikkipaikkoja. Jurmo on koko Suomen läpi kulkevan Salpausselän viimeinen kohta. Saari onkin lähes puuton moreeninummi. Nauvon Pärnäisista kulkee maksuton yhteysalus Utö (entinen nimi M/S Baldur ja Eivor) Kesäaikataulu alkaa 3.6.2024 ja aikataulut löytyy täältä. Toistaiseksi voimassa olevan ohjeistuksen mukaan laivalle pitää nykyään ilmoittautua etukäteen.

Nötö

Nötön saarella olen viettänyt ystäväni mökillä useat juhannukset. Saari on uskomattoman idyllinen ja siellä riittää tutkittavaa. Tee kävelyretki mystiselle soivalle kivelle. Nötöstä löytyy kesäkauppa ja -kahvila. Majoituspalveluita löytää satunnaisesti, löysin esimerkiksi jurtta-majoituksen, mikä kuulosti mukavalta. Nötö on samalla yhteysalusreitillä Jurmon kanssa.

Nötössä voit viettää maailman tunnelmallisimman juhannuksen.

Utö

Utö löytyy myös samalla yhteysalusreitillä, kuin Jurmo ja Nötö. Utö on reitin kaukaisin piste, josta laiva kääntyy taas takaisin sisäsaaristoon pudotettuaan kyytiläiset saarelle. Utön-saari onkin Suomen eteläisin asuttu saari. Saarelta löytyy majoituspalveluita.

Saaristossa on välillä hankalaa löytää leiripaikkoja. Jokaisen oikeuksilla pystyy kuitenkin monesti yöpymään, pienempia asutettuja saaria lukuunottamatta. Itseseisovat majoitteet ja riippumatot toimivat parhaiten.

Rohkeimmat voivat myös kokeilla nukkua taivasalla ilman telttaa.

Bonuskohteena mainittakoon vielä Ahvenanmaan puolella sijaitseva Kökar, jonne pääsee helposti ja halvalla Korppoon Galtbysta. Kökarista löytyy upeaa luontopolkua ja leirintäalue.

 

Julkaistu: 30.5.2024