Kakkua retkikeittimellä – äitienpäiväjuhlat luonnossa

Kakkua retkikeittimellä

Toukokuisessa Scandinavian Outdoorin ja Luontohaasteen yhteisessä Facebook-livelähetyksessä leivottiin kakkua retkikeittimellä ja vietettiin juhlia luonnossa.

Sateinen sääkään ei ole este juhlille, katso vaikka liven tallenteesta miltä toukokuisissa äitienpäivän retkijuhlissa näytti.


Juhliin usein kuuluu olennaisena osana jonkinlainen kakku. Tämä retkikakku on helppo valmistaa retkellä kavereille yllätykseksi tai vaikka tulevana sunnuntaina ilahduttaa äitiä äitienpäivän kunniaksi. Kakun ainekset mitataan ja pakataan kotona jo valmiiksi, retkellä ainekset sekoitetaan yhdeksi taikinaksi ja paistetaan retkikeittimestä tehdyssä uunissa.

Kannustamme sinuakin kokeilemaan retkileivontaa, sillä se ei loppujen lopuksi ole yhtään sen ihmeellisempää, kuin muukaan kokkailu retkiolosuhteissa. Retkellä valmistettu kakku tosin maistuu aivan taivaalliselta!

Valkosuklainen retkikakku

1 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
50 gr valkosuklaata rouhittuna
1 kananmuna
50 gr voita
n. 1 dl nestettä (esim. marjasosetta, kauramaitoa, vettä tai omenaraastetta)

Tarjoile tuoreiden marjojen tai hedelmien kanssa tai sellaisenaan.

Välineet:
foliota
2 erikokoista retkikeittimen kattilaa ja kansi
poltin ja polttoaine, esim kaasu
tuulensuoja
tai
trangiasetti

Kotona:
Mittaa ja pakkaa kuivat ainekset jo kotona yhteen pussiin. Rouhi valkosuklaa karkeiksi paloiksi pieneen purkkiin tai pussiin. Ota kananmuna mukaan joko rasiassa kokonaisena tai jo valmiiksi rikottuna pienessä purkissa. Mittaa voi ja ota mukaan erikseen pakattuna. Pakkaa mukaan myös marjasose tai hedelmäraaste. Marja-aikaan marjat voi kerätä suoraan luonnosta ja muussata paikan päällä.

Retkellä:
Sulata ensin voi keittimen pienemmässä kattilassa, jolloin samalla kattila tulee voideltua. Sekoita kaikki ainekset (sulatettu voi, marjasose ja kuivat aineet sekä valkosuklaa) keskenään esim. retkilautasessa tai kulhossa. Taikinan tulee olla paksuhkoa, muttei jäykkää. Tarvittaessa voit lisätä hieman nestettä. Kaada valmis taikina samaan voideltuun retkikeittimen kattilaan, jossa sulatit voin.

Tee retkikeittimestä uuni:
Pyörittele ja asettele isomman kattilan pohjalle foliosta palloja. Laita pienempi kattila tämän jälkeen isomman sisälle ja aseta paistumaan miedolle lämmölle retkikeittimeen. Foliopallojen ansiosta kattiloiden väliin jää ilmatilaa, joka muodostaa retkiuunin. Laita kansi kakun päälle.

Paista miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia. Tarkkaile kakkua paiston aikana.

Kun kakku on valmis, kumoa se ylösalaisin esimerkiksi pannulle. Koristele kakku luonnon marjoilla tai näin kevään aikaan suklaalla, karkeilla ja hedelmillä.

Lisää retkiruokaideoita löydät muun muassa Luontohaasteen blogista. Maukkaita hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kategoria: Luontohaaste
Julkaistu: 7.5.2021