Meren pinnalta korkeuksiin – Roadtrip Etelä-Norjassa

Joonas Linkola
Julkaistu: 5/21/2019

Keväinen aurinko antaa voimaa ja merituuli puhaltaa korviin. Lukuisat tunnelit, pienet kalastajakylät ja pitkät hiekkarannat vaihtuvat nopeasti vuonomaisemiin. Varauduimme kaikkiin sääolosuhteisiin, pakkasimme rinkkaan kuivaruokaa ja yöpymiseen telttavarusteet. Etelä-Norja tarjoaa ulkoiluun niin paljon mahdollisuuksia, että kannattaa valita reitit ja kohteet etukäteen – muuten voi iskeä valinnanvaikeus!

Aamuaurinko Mandalin rannalla.

Pikapuurot kehiin!

Päämäärämme oli kiivetä Lysefjord-vuonon pohjoisrinteellä sijaitsevan vuoren huipulle. Kyseisen vuoren rinteellä sijaitsee eriskummallinen nähtävyys, Preikestolen (Pulpit Rock). Noin 25 x 25 metrin kokoinen tasanne vuoren rinteellä on 604 metriä suoraan Lysefjordin yläpuolella. Tasanne on muodostunut todennäköisesti jään laajenemisen seurauksena noin 10 000 vuotta sitten. Vesi, joka jäätyi vuorten halkeamiin, rikkoi heikomman reunakiven ja jätti jälkeensä vanhemman ja vahvemman kallion. Ennen retkeilijöitä muodostelmaa kutsuttiin nimellä Hyvlatånnå (höylätty hammas). Vasta noin 1900-luvun vaihteessa ensimmäinen retkeilijä patikoi koko matkan ylös ja Preikestolen matkakohteena löydettiin. Nykyään se on yksi Ryfylken alueen suosituimmista retkikohteista, enkä yhtään ihmettele.

Näin komeita maisemia en ollut ennen nähnyt. On vaikea kuvailla sanoin, miten adrenaliini virtasi suonissa ja sydän sykki, kun muutaman askeleen päässä avautuu päätähuimaava pudotus. Ilta-auringon värjäämät vuorenhuiput tuntuivat silti rauhoittavan, ja tyyni keli toi korviin aivan toisenlaisia ääniä. Sellaisia, joista me tavallisesti uneksimme.

Suositeltu vaelluskausi: Huhti-lokakuu.
Vertikaalinousu: 350 m
Aika parkkipaikalta: 4-5 tuntia
Edestakainen matka: 7,6 km.
Lisähuomio: Reitin varrella on pari puroa, joista voi filtterillä ottaa juomavettä.
Lisähuomio 2: Paikka on ruuhkainen päiväsaikaan, suosittelen siis yön yli retkeä: Illaksi ylös ja aamulla alas.

Tässä roadtrip kartta, jota käytimme suuntaa-antavasti!

Varustelistan olennaiset: 

Kuoritakki: Peak Performance Vislight C
Kevutuntuvatakki: Peak Performance Helium Hood
Tukevat kengät: Lowa Innox Mid GTX
Lämmin makuualusta: Exped Synmat UL LW
Teltta: Hilleberg Anjan 3 GT
Kevyt kaasupoltin: Primus Microntrail Piezo
Tehokas otsalamppu: Petzl Reactik+
Rinkka: Fjällräven Kajka 85