Ulkoilun asiantuntija Teemun vinkit polkujuoksuharrastuksen aloittamiseen

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 4/3/2019

Eteläisessä Suomessa alkaa jo maastot sulamaan sitä vauhtia, että polut ovat kohta juoksukunnossa. Polkujuoksusta on tullut Suomessa todella suosittu harrastus, eikä ihme, koska Suomihan on polkujuoksijan paratiisi. Metsää, kansallispuistoja, ulkoilualueita ja polkuja löytää varmasti aina jokaisen harrastajan lähistöltä.

Vietämme 29.3 – 7.4.2019 Scandinavian Outdoorilla Ulkoilijan Kenkäviikkoja ja nyt onkin hyvä aika käydä tutkimassa polkujuoksukenkävalikoimamme.

Kävimme kyselemässä Kuninkojan myymälässämme ulkoilun asiantuntija Teemun vinkkejä polkujuoksuharrastuksen aloittamiseen. Teemu harrastaa mm. suunnistamista ja käy aktiivisesti juoksemassa erilaisissa maastoissa.

Teemulla on jalassaan Hoka One One Torrent -polkujuoksukengät, Salomon Fast Wing Long Tight -juoksutrikoot ja Salomon Bonatti Pro WP Jacket -kuoritakki.

Teemu kertoo juoksevansa paljon lähialueensa poluilla, joihin pääsee juosten kotiovelta ja hiukan pidemmän matkan päässä oleville poluille pääsee kätevästi polkupyörällä.

Metsäisiä alueita löytää varmasti kaikista Suomen kaupungeista, apuna voi käyttää internetistä löytyviä karttaohjelmia, kuten Retkikartta, jossa voi maastokarttaa hyväksi käyttäen katsella millaista maastoa ja polkuja lähialueen metsistä löytyy. Puhelimiin on myös ladattavissa maastokarttasovelluksia.

Polkujuoksijan tärkein varuste on kengät

Mitkä tahansa juoksukengät ei välttämättä toimi maastossa kovinkaan hyvin ja Teemu suositteleekin hankkimaan polkujuoksuun suunnitellut kengät heti polkujuoksuharrastuksen alkuun.

Hoka One One Speedgoat soveltuu erinomaisesti polkujuoksuharrastusta aloittavalle. Pohja on hyvin vaimennettu ja pitoa riittää erilaisiin maastoihin. Kuvassa miesten malli. 

Polkujuoksussa juostaan erilailla, kuin normaalissa tasaisella tapahtuvassa juoksussa. Tasaisella alustalla askellustiheys on säännöllistä ja askellus tapahtuu enemmän kantapää edellä. Tällöin tarvitaan enemmän vaimennusta varsinkin kantapään alueelle.

Salomon S-Lab Ultra on myös hyvin vaimennettu polkujuoksukenkä, joka sopii aloittelijalle.

Polkujuoksussa askellus on tiheämpää ja epäsäännöllisempää ja askellus tapahtuu enemmän päkiällä. Kengältä vaaditaan myös parempaa pitoa ja tuntumaa alustaan. Myös polkujuoksukengän tarvitsee kestää paremmin kulutusta risukoissa juosten. Vedenpitävyyttä ei yleensä vaadita kengältä, koska ne kastuvat maastossa nopeasti joka tapauksessa. Polkujuoksukenkien materiaalit ovat kalvottomia, vettä läpäiseviä ja normaalia juoksukenkää nopeammin kuivuvia.

Hoka One One Torrent on Speedgoatin tapaan hyvä kenkä polkujuoksuharrastusta aloittavalle. Kuvassa naisten malli.

Hyvä pito erilaisiin maasto-olosuhteisiin, varsinkin märille kiville ja kallioille tulee polkujuoksujengän pehmeän pohjakuvioinnin ansiosta. Pehmeä pohjamateriaali kuluu paljon nopeammin kovalla alustalla, joten juoksemista asfaltilla kannattaa välttää, jotta pohjakuvio kestää pidempään.

Hoka One One Evo Jawz on kisakäyttöön tehty puhdasverinen polkujuoksukenkä. 

Kun jalka alkaa olla tottunut polkujuoksumaastoihin voi miettiä myös pienemmän vaimennuksen omaavia kenkiä. Ohuemman pohjan kengillä saa hyvän tuntuman maastoon. Kun askellus alkaa kulkemaan enemmän päkiän kautta ei kantapää tarvitse enää niin voimakasta vaimennusta.

Teemu suosittelee Salomon Sal S-lab Sense 7 SG -polkujuoksukenkää tottuneelle polkujuoksijalle.

Muita tarvittavia varusteita polkujuoksuun

Harrastuksen aloittamiseen riittää jo polkujuoksukenkien hankkiminen, mutta harrastuksen edetessä saa mukavuutta lisättyä erilaisilla varusteilla ja juoksuun erityisesti suunnitelluilla vaatteilla.

Varsinkin pidemmillä juoksulenkeillä juomareppu on erittäin kätevä. Juomareppu eroaa tavallista repusta siitä, että siinä on joko juomarakko tai juomapullot asetettuna niin, että ne eivät heilu epämukavasti juostessa ja niistä on helppoa ja nopea juoda.

Salomonilta löytyy laatutietoisille erittäin kova S-Lab -juoksusetti. Tästä kokonaisuudesta löytyy mm. kengät, shortsit ja alushousut, hame, T-paidat ja juomareput.

Salomon S-Lab Exo Tee W on kaunis ja toimiva tekninen juoksupaita naisille.

Hiukan kylmemmällä säällä Teemu suosittelee juoksutrikoiden käyttöä. Kun ilmat lämpenevät kesää kohden, voi taas shortsit ja 3/4 housut toimia paremmin.

Salomon Bonatti Pro WP Jacket on pieneen tilaan pakkautuva, täysin vedenpitävä, täysin tuulenpitävä, hengittävä kuoritakki. Kuvassa takin alla on myös juomareppu!

Valikoimassamme on myös juoksulajeihin erityisesti suunniteltuja kuoritakkeja. Takin ideana on olla niin kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva, kuin mahdollista. Tällöin takin voi kantaa mukanaan sateen varalla ja tarvittaessa vetää vaikka nopeasti juomarepun päälle. Esimerkiksi Salomon Bonatti Pro WP Jacket -kuoritakissa on selän leikkaus suunniteltu niin, että se leviää juomarepun kohdalta isommaksi.

Salomon Bonatti -sarjasta löytyy myös muita takkimalleja ja vedenpitävät juoksuhousut.

Polkujouksu on mahtava laji luonnossa liikkumiseen. Juoksemalla pääsee äkkiä tutustumaan lähialueen metsiin ja itse juoksuharjoitteena se on erittäin tehokas. Päiväretkeilyä harrastava voi myös yhdistää juoksemisen ja retkeilyn kantamalla isompaa juomareppua, jossa on taukovaatetta ja evästä. Lapinmatkaajalle löytyy myös Suomesta paljon tuntureita huiputettaviksi.

Yhdistämällä polkupyöräilyn, uimisen ja miksei vaikkapa melonnan polkujuoksuharrastukseen saa jo todella monipuolista ja mielenkiintoista harjoittelua aikaiseksi!

Kenkäasioissa sinua auttaa myymälöidemme osaavat ulkoilun asiantuntijat. Myös verkkokauppamme on auki 24/7. Tervetuloa ostoksille!