Ruokareseptejä syysretkelle

Syksyn väriloisto on tällä hetkellä kauneimmillaan houkutellen retkeilijöitä nauttimaan luonnon moninaisuudesta. Luonnossa kokkailu ja ruokailu ovat tärkeä osa monien retkeä. Kotona valmistetut eväsleivät tai trangialla pyöräytetty pasta ovat yksinkertaisia ja helppoja vaihtoehtoja, mutta pienellä panostuksella voi saada lounaslistalle astetta maukkaampia sapuskoja. Kokosin alle muutaman herkkureseptin, joilla kruunaat seuraavan retkesi menun!

Lähdimme yhtenä sunnuntai iltana retkeilemään suunnistuskaverieni kanssa läheiselle retkeilyreitille. Olimme antaneet lahjaksi ystävälleni elämyksen, jonka sisältö pysyi loppuun asti salaisuutena. Näemme nykyään aikaisempaa harvemmin, joten halusimme jakaa yhteistä aikaa toistemme kanssa. Olemme kaikki hyvän ruuan ystäviä, joten päätimme Emman kanssa toteuttaa luontoretken tarjoten herkullisen illallisen nuotion äärellä.

Tähän vuoden aikaan retkiruokailu on äärimmäisen helppoa, sillä ulkona on jatkuvasti jääkaappilämpötila. Ruuan säilyvyydestä ei tarvitse siis huolehtia. Yhden päivän tai muutaman yön retkelle ei tarvitse myöskään kuljettaa valtavaa määrää sapuskaa, joten ei haittaa vaikka jokin raaka-aine painaisi hieman enemmän tai veisi repusta enemmän tilaa. Lisäksi luonnon antimista saa täydennystä jokaiselle aterialle.

 Pääruuaksi valmistimme kasvisnyyttejä ja lohta halsterissa. Olimme pilkkoneet ja maustaneet kasvikset valmiiksi jo kotona, joten paikan päällä tarvitsi vain koota kasvikset folion sisään kypsymään. Kaikkea ei siis tarvitse jättää luontoon valmistettavaksi, vaan pienellä esivalmistuksella ruuanlaitosta selviää helposti ja nopeasti.

Lohen valmistus halsterilla kävi yllättävän helposti. Olimme jättäneet nahan lohen pohjaan, joten ei haitannut laisinkaan vaikka liekit pääsivät välillä kiinni. Lohta ei kannata paistaa liian lähellä liekkiä, jotta se ei pääse kuivahtamaan.

Jälkiruuaksi paistoimme lettuja ja valmistimme itsetehtyä vaniljakastiketta kaasukeittimellä. Annoksen kruunasi mustikkachiahillon viehkeä maku. Vaniljakastikkeen valmistus on äärimmäisen helppoa ja aineiden kuljetus luontoon oli vaivatonta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Loppuun vielä kaikki reseptit sekä vinkit esivalmisteluihin ja hankintoihin.

Kasvisnyytit:

– Erilaisia kasviksia mieltymyksesi mukaan (paprika, porkkana, sipuli, lanttu, punajuuri)

– loraus öljyä (n.1-2rkl)

– Suolaa, tinjamia, rosmariinia

Ennen retkeä: Pilko kasvikset ja siirrä suureen kulhoon. Lorauta päälle öljyä ja mausteet. Sekoita. Pakkaa kasvikset pakastepurkkeihin tai -pusseihin.

Retkellä: Leikkaa reilu pala foliota (laitoimme kaksi päälekkäin). Kokoa kasvikset nyyteiksi ja nosta nuotioon kypsymään (kunnon hiillokseen tai nuotion reunalle). Kypsyminen kestää noin 20min. Voit välillä avata nyytit ja tarkastaa kypsyyden.

Letut:

– 5 dl maitoa

– 2-2 1/2dl vehnäjauhoja

– 1/2tlsuolaa

– 2 kananmunaa

– 2rkl juoksevaa margariinia

– öljyä/rasvaa paistamiseen.

Ennen retkeä: Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito, jauhot ja suola. Lisää lopuksi rasva. Pakkaa taikina esim. juomapulloon. Vaihtoehtoisesti voit ostaa valmiin lettujauhepussin ja lisätä veden.

Retkellä: Kuumenna lettupannu. Lisää nokare rasvaa ja paista letut molemmin puolin.

Vaniljakastike:

– 4 dl maitoa

– 1 muna

– 2 rkl sokeria

– 1rkl perunajauhoa

– 2tl vaniljasokeria

Ennen retkeä. Sekoita pieneen pulloon maito ja muna. Tämän jälkeen yhdistä pieneen purkkiin kuivat aineet.

Retkellä: Laita kattilaan maito-muna seos. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes kastikkeen pinta pulpahtaa. Kastikkeen pitäisi selkeästi paksuuntua.

Mustikkachiahillo:

– 2,5 dl vettä

– 5 rkl Chiasiemeniä

– 2 dl mustikoita

– Hunajaa, murskattu banaani tai agvesiirappi makeuttamiseen

Ennen retkeä: Sekoita chia siemenet veteen ja anna vetäytyä 20 minuuttia. Lisää mustikat. Murskaa haarukalla tai sauvasekottimella Maukeuta haluamallasi tavalla, esimerkiksi hunajalla (resepti soppa365). Laita pakastepurkkiin ja tarjoile valmiina retkellä.

Mitä mukaan:

– Halsteri

– Folio

– kaasu + kaasukeitin + kattila + pihdit

– Lettupannu

– Lasta ja vatkain

– Termospulloon juotavaa

– Ruokailuvälineet (muki, lautaset, ruokailuvälineet)

– Talouspaperia

– Puukko ja mahdollisesti kirves

– Tulitikut ja sytykkeitä, jos tarvitset

Herkullisia syysretkiä toivottaen,
Eve
Kategoria:
Julkaistu: 8.10.2017