Retkiruokaa laavulla — Nuotiopizzaa ja muita herkkuja

Näin syksyn kelien viiletessä ja sateiden alkaessa ei aina tee mieli lähteä retkelle. Pimeydestä ja syksyn parhaista tunnelmista voi kuitenkin myös nauttia. Todella tunnelmallisia ja ikimuistoisia hetkiä saa, kun viettää iltaa laavulla.

Yleisillä laavuilla on muitakin käyttäjiä, ja ne onkin tarkoitettu kaikkien käyttöön, eikä laavua voi varata vain itselleen. Rauhallisimmat laavut löytyy yleensä hiukan pidemmän kävelymatkan takaa ja näitä kannattaakin etsiä omilta kotikonnuilta.

Mikäli on tarkoitus olla yötä, kannattaa ottaa aina kuitenkin myös oma majoite mukaan, niin ei tule laavuilla liian ahdasta. Ruokaa yleensä aina mahtuu kuitenkin tekemään laavun tulipaikalla, kun ollaan avoimesti yhteistyössä muiden laavun käyttäjien kanssa.

Alkuvalmisteluilla varmistaa sujuvan retken

Roskathan kerätään talteen ja tuodaan mukana kotiin. Huusseihin voi yleensä laittaa maatuvaa jätettä ja nuotiolla voi polttaa joitakin papereita ja pahveja, mutta kannattaa muistaa, että monissa pakkauksissa on alumiinia ja sehän ei nuotiolla pala. Roskapussi siis mukaan, siihen käy vaikka kätevä tiivis kuivapussi.

Ruoka kannattaa valmistella jo mahdollisimman pitkälle kotona. Vihannekset voi pilkkoa valmiiksi ja suurimman osan pakkausjätteestä voi jättää jo kotiin. Pakkaa ruoka-aineet vaikka omiin kippoihin ja pusseihin. Pakkauslistojen avulla myös muistaa paremmin ottaa kaiken tarvittavan mukaan.

Usein laavulle kävellessä syntyy jo kova nälkä. Kannattaa miettiä nopea alkuruoka, jonka avulla saa pahimmat nälkäkiukut selätettyä.

Tulenteko on kiva ohjelmanumero

Vaikka laavulle tultaessa onkin usein kiire saada nuotio sytytettyä, ei siinä tarvitse hosua. Tulenteko on mukava ohjelmanumero, johon voi osallistua kaikki yhdessä. Tulistelureissulle kannattaa valita vaatteet, jotka eivät pala kipinöistä ja savun haju ei niin haittaa. Keinokuidut usein palaa herkästi, villa kestää paremmin kipinöitä.

Laavuille usein kannetaan vanhat sanomalehdet sytykkeiksi, mutta ne palaa kostuessaan todella huonosti ja laavulle jätetyt roskat leviävät ympäristöön. Kun opettelee pilkkomaan puita ja veistelemään kiehisiä, saa tulet usein jopa nopeammin ja varmemmin syttymään. Kiehisiä on mukava opetella veistelemään ja näitä kannattaa tehdä myös laavulle seuraavia käyttäjiä varten. Kylmettynyt retkeilijä on todella iloinen, kun laavulla odottaa jo sytykkeet valmiina.

Hestran hanskat on aina bushcraft-uskottavat.

Mukaan kannattaa ottaa nuotiohanskat ja terävä puukko. Moni tykkää kantaa myös mukanaan retkikirvestä. Tulipaikoilla on usein halkomakirveet, mutta joskus ne on huonossa kunnossa tai jopa rikki.

Kannattaa opetella sytyttämään tulet tuluksilla, tästä saa kivan ohjelmanumeron. Mikäli olet jo seppä tässä lajissa, niin voitkin opettaa taidot jollekin seuralaisista. Laavulle kannattaakin lähteä hyvässä seurassa perheen tai ystävien kanssa.

Ruoanlaitto tulilla

Pimeä alkaa syksyllä jo aikaisin ja laavulla on paljon aikaa touhuta. Aika meneekin kivasti tulilla herkutellessa. Kaveriporukalla homma hoituu nyyttikestien tapaan, jakakaa ruoanvalmistuksia porukan kesken, näin jää kaikilla myös aikaa istuskeluun ja nautiskeluun.

Porukalla ruokaa laittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös hygieniaan. Ensiapupakkaus on hyvä olla aina mukana.

Tässä helppo kolmen ruokalajin menu:

Alkuruoka

Tämä alkuruoka on helppo valmistella jo kotona. Täytä quesadillat valmiiksi jo kotona, taita kolmioiksi, pakkaa mukaan ja paista ensitöikseen nuotiolla.

Halsterissa paistetut Quesadillat

  • Täysjyvätortilloja
  • Punajuurilevitettä
  • Tuoretta paprikaa
  • Juustoa

Kaksi tortillaa per naama, ja nälkä taittuu nopeasti hetkeksi. Nyt on mukavampi valmistaa rauhassa loput ruoat.

Pääruoka

Alkuruoan jälkeen onkin aikaa tehdää rauhassa pääruokaa. Avotulella ja jopa Trangiallakin saa tehtyä ”retkiuunin”, jossa voi paistaa vaikkapa maukasta pizzaa!

Pizzaa avotulella

Pohja (8 pannupizzaa):

  • 1/2 pussia kuivahiivaa
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl öljyä
  • 5 dl vehnäjauhoja

Pohjan voi tehdä valmiiksi jo kotona. Sen voi pakata vaikkapa salpapussiin. Tai sitten pakkaat ainekset mukaan ja sekoitat laavulla.

Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Lisää jauhot ja kohota taikinaa vähintään puoli tuntia.

Pizzaa onkin hauska tehdä avotulella, jokaisesta pizzasta voi tehdä erilaisen. Varaamalla mukaan kaikille omat lempitäytteet, jokainen varmasti tykkää tästä ruoasta.

Kunnollinen tomaattikastike kruunaa pizzan. Tämä onnistuu pienellä vaivalla.

Tomaattikastike:

  • Tomaattimurskaa 390 g
  • Tuoreita yrttejä tai jauheena (oregano ja basilika)
  • Mustapippuria reilusti
  • Suolaa pari hyppysellistä
  • valkosipulin kynsi
  • sipuli kuulotettuna tai sellaisenaan

Sekoita mausteet ja yrtit tomaattimurskan joukkoon ja kiehauta hiljakseen nesteitä pois.

Täytteet:

  • Vegejauhis + mausteet
  • Sipulia
  • Homejuustoa
  • Tuoretta chiliä
  • juustoraaste

Vain mielikuvitus on rajana täydellisen nuotiopizzan täytteille.

Vegejauhista kannattaa paistaa hiukan tulilla ja lisätä mausteita. BBQ-kastikkeilla saa kivasti lisää makua. Sipulit voi paistaa etukäteen tai heittää pitsan päälle sellaisenaan.

Valurautapannu toimii tässä parhaiten. Leikkaa pannun kokoinen pala leivinpaperia pizzapohjan alle, tämä auttaa ettei pohja pala kiinni.

Levitä tomaattikastike ja täytteet pitsan päälle. Tämän voi tehdä, kun pohja on jo pannulla ja tulilla. Laita lopuksi pannun päälle kansi, jotta saadaan aikaiseksi ”retkiuuni”. Tähän hommaan käy toinen paistinpannu, kansi tai vaikka folio. Nyt pizza paistuu myös päältä.

Nyt käsissäsi onkin paras pizza ikinä!

Jälkiruoka

Kun pääruoka on laskeutunut, voikin alkaa jo valmistelemaan jälkiruokaa.

Paistettu leipäjuusto kinuskikastikkeessa

  • Leipäjuustoa (neljäsosa juusto per naama)
  • Kermaa
  • Kinuskikastiketta tai kinuskikermaa
  • Hillaa, lakkaa tai suomuurainta (päätä itse nimi)
  • Kävelymatkalla kerättyä puolukkaa

Tämä on jälkiruoka, mikä vie kielen mennessään!

Paista juusto pehmäksi valurautapannulla, lisää kerma ja kinuskikastike. Koristele marjoilla ja hillolla. Nauti ja muista somekuvat!

Illanistujaisextra

Nyt on varmsati jo pimeää. Virittele valoja tai kynttilöitä ja nauttikaa pimeästä luonnosta. Nuotiolla voi myös lämmittää glögiä lämmikkeeksi.

Itsemaustettu nuotioglögi

  • Seljankukkamehutiiviste
  • Mausteneilikkaa
  • Tähtianista
  • Kanelitanko
  • Vaniljatankoa palanen
  • Kardemummaa
  • Inkivääriä
  • Luomuappelsiinin kuorta

Pistä mausteet ja vesi kattilaan. Kiehauta pikaisesti ja laita neste maustumaan. Tämä kannattaa tehdä jo heti alussa, kun tulet on sytytetty.

Kun mausteneste on tekkeytynyt, lisää seljankukkamehutiiviste ja lämmitä se. Nauti kuksasta ja tunnelmoi ihanaa elämää.

Tässä hiukan vinkkejä tunnelmalliseen laavuiltaan. Teimme myös videon kokkailusta ja tulen sytytyksestä:

Täältä löydät vinkit tulisteluvarusteiden ostoon.

Julkaistu: 21.10.2021Muokattu: 10.1.2022