Mitä mukaan päiväretkelle?

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 5/20/2016

Retkeilyn harrastaminen on mukava aloittaa lyhyillä päiväretkillä. Retkellä arki unohtuu helposti, kun luonnosta nauttiminen on pääosassa.  Ensimmäiset retket voivat olla vain muutaman tunnin pyrähdyksiä luontoon ja innostuksen kasvaessa päiväretkiä voi pidentää koko päivän pituisiksi. Monen retkeilyä aloittelevan huulilla onkin kysymys mitä mukaan päiväretkelle?

Fjällräven

Mukavat ja hyvin istuvat kengät ovat monen hankintalistalla ensimmäisenä. Sopivat kengät jalassa päivästä luonnossa nauttii enemmän ja liikkeellä jaksaa olla koko päivän. Loistava vaihtoehto päiväretkelle ovat lyhytvartiset kävely/retkeilykengät. Meidän asiakkaiden suosimia malleja ovat mm. Salomonin XA Pro 3D GTX, Lowa Renegade Low Gtx sekä Haglöfs Observe Gt. Ne istuvat pääsääntöisesti hyvin jalkaan, kenkien pohja antaa mukavasti tukea, sekä kaikki mallit ovat vedenpitäviä. Nämä kengät menevät hyvin keväästä syksyyn. Suosittelemme varaamaan kenkien hankintaan ja sovittamiseen reilusti aikaa.

 

Salomon XA Pro 3D GTX, Lowa Renegade III Low Gtx sekä Haglöfs Observe Gt Surround. 

Vaatetuksen tulee olla tarpeeksi hengittävää ja muunneltavaa vaihtuviin sääoloihin. Kerrospukeutumisen tärkeyttä ei voikaan koskaan korostaa tarpeeksi. Kerroksia on helppo vähentää tai lisätä päivän mittaan.

Päiväretkelle suosittelemme housuiksi Sastan tai Fjällrävenin puuvillapolyesterhousuja. Jos puuvillapolyesterhousut tuntuvat liian järeiltä, niin kevyemmät softshellhousut ovat hyvä vaihtoehto. Softshellhousuista esimerkiksi Jack Wolfskinin Active XT:t tarjoavat mukavuutta ja joustoa.

 

Fjällräven Kebit, Haglöfs Breccia Lite, Peak Performance Black Light Softshell Pant,  Jack Wolfskin Activate XT

Paidaksi suosittelemme merinovillapaitaa. Merinovillapaita lämmittää mukavasti, ei haise pidemmälläkään reissulla ja se on mukava päällä. Devoldin, Lastingin ja Mons Royalen valikoimasta löytyy hyviä ja mukavia merinovillaisia t-paitoja ja pitkähihaisia. Paidan päälle voi heittää tarpeen tullen fleecetakin, puuvillapolyestertakin tai softshelltakin. Kaikki nämä ovat hyviä vaihtoehtoja.

 

Devold Hiking Man Shirt, Devold Duo Active Shirt

 

Jos aamulla ulos lähdettäessä keli näyttää sateiselle, niin kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva kuoritakki on näppärä ottaa mukaan reppuun. Kevyet kuoritakit painavat alle 500 grammaa ja pitävät hyvin vettä. Kevyitä kuoritakkeja löytyy esimerkiksi Haglöfsilta, Marmotilta, Rabilta ja Jack Wolfskinilta.

 

Jack Wolfskin Cloudburst Smock, Black Diamond Liquid Point Shell, Haglöfs Lim Proof Jacket

Taukovaatteet, vesi, eväät ja muut varusteet pakataan reppuun. Sopiva tilavuus päivärepulle on noin 20-35 litraa. Kaikki varusteet mahtuvat mukavasti reppuun ja ylimääräisille tavaroille jää vielä tilaa. Reppua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota, että reppu istuu mahdollisimman hyvin selkään. Hyvin istuvaa reppua kantaa pidemmänkin päivän mielellään selässä. Reppuja on usein tarjolla muutamalla eri selänpituudella. Esimerkiksi Ospreyn Talon 22 mallista löytyy s/m kokoa ja m/l kokoa. Valitse siis reppu pituutesi mukaan. Lantiovyöstä annamme plussaa.

Osprey Talon 22, Deuter Walker 24Haglöfs Vide Large

Ulkoilessa kuluttaa huomattavasti enemmän nesteitä ja ravintoa. Tähän kannattaa varautua ja vettä varsinkin kannattaa olla reilusti mukana.

 

_96B7870

Kaasukeittimellä on mukava valmistaa ruokaa lounastauolla.

Lounastauot ovat usein yksi päiväretkien kohokohdista. Monien ulkoilureittien taukopaikat tarjoavat hyvät mahdollisuudet jo itsessään ruuanlaittoon.

Ruuan voi valmistaa myös näppärästi omalla keittimellä. Aloittelijalle varma valinta on Trangia. Trangiaa löytyy meidän valikoimasta kaasukeittimellä ja spriikeittimellä. Kaasukeitin tarjoaa nopeutta ja mukavuutta verrattuna spriikeittimeen. Trangia on myös siitä näppärä keitin, että siinä tulee mukana kaikki keittämisessä ja paistamisessa tarvittavat välineet ja koko setin saa pakattua yhteen pakettiin.

trangiat

Vasemmalla Trangia Trangia 25-1 UL spriikeittimillä. Oikealla Trangia 25-3 UL kaasukeittimellä. 

Metsään lähtiessä mukana olisi hyvä olla myös aina kartta ja kompassi. Näiden käyttöä on hyvä treenata tutussa ympäristössä. Lisäksi repusta tulisi löytyä ea-tarvikkeet, juomapullo, puukko ja paljon hyvää mieltä!

Hyvät retkeilyvarusteet ovat pitkäikäisiä, joten suosittelemme panostamaan laatuun!