Minkä teltan ostaisin? Vinkkejä teltan hankintaan.

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 7/1/2016

Teltan valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus. Tuleeko teltta melontareissulle, pyöräreissulle, Etelä-Suomen kansallispuistoihin vai käytkö vaeltamassa avotunturin tuulissa?

Pohdi myös tarvitsetko telttaa ympärivuotiseen käyttöön vai riittääkö teltaksi ns. kolmen vuodenajan teltta.

Heti alkuun kannattaa miettiä millaisella porukalla telttailee. Riittääkö sinulle yhden hengen teltta vai etsitkö kahden tai kolmen hengen mallia vai jopa isompaa leiritelttaa.

Teltat voidaan yleisesti ottaen jakaa kahteen eri kategoriaan: kupolitelttoihin ja tunnelitelttoihin.

Kupoliteltat

Jack Wolfskin Exolight III on kevyt kupoliteltta, jossa yhdistyvät kevyt paino ja kestävyys. Loistava teltta pyörä- ja melontareissuille. Sisä- ja ulkoteltta nousevat Exolightissa kertaheitolla eli teltan sisään ei pääse satamaan pystytyksen aikana. 

Kupoliteltassa teltan kaaret menevät yhdestä tai useammasta kohdasta ristiin. Näin saadaan itsestään pystyssä pysyvä rakenne. Kupoliteltan etu tunnelitelttaan on se, että kupoliteltta voidaan pystyttää maastoon, jossa kiiloja on vaikea työntää maahan. Suosittelemme kuitenkin kupoliteltan kiilaamista maahan – tuuli voi yllättää yöllä.

Useimmissa kupoliteltoissa kaaret kiinnitetään sisätelttaan. Tämä mahdollistaa pelkän sisäteltan käyttämisen lämpiminä kesäöinä, kun sadetta ei tarvitse pelätä.

Kupoliteltta onkin hyvä valinta yleisteltaksi, jos teltalle ei ole tarkkaa käyttötarkoitusta.

Meidän valikoimassamme kupolitelttojen hinnat alkavat vajaasta viidestäkymmennestä eurosta. Lisää rahaa laittamalla saa kevyempiä ja kestävämpiä malleja. Kalleimmat kupoliteltat on tehty neljän vuoden ajan käyttöön.

 

87c4196a-f4d7-4227-aefc-4ef68a58bb93 (1)

Jack Wolfskin Skyrocket II Dome  –  Kahden hengen vaelluskupoli alumiinikaarilla. Hyvä hinta-laatusuhde! Skyrocket II Dome painaa ainoastaan 2,5 kg mikä on hyvä lukema alle 250 euron teltalle. Loistava teltta siis kolmen vuoden ajan käyttöön.

b3ce34ab-fd48-44f9-ad7f-03715f88c6d6

Kun haluat sijoittaa rahaa enemmän, saat vastineeksi keveyttä. Msr Hubba Hubba NX on kahden hengen erittäin kevyt vaelluskupoliteltta. Teltta painaa ainoastaan 1,7 kg, mutta silti siitä löytyy tukeva rakenne, sisäänkäynnit molemmilta puolilta sekä mukavasti tilaa. Loistava vaihtoehto pyöräretkille ja vaelluksille, kun haluat saada grammat minimiin. 

Tunneliteltat

 

Fjällräven Abisko Shape 2. Kevyt ja näppärä tunneliteltta neljän vuoden ajan käyttöön. Loistava valinta tunturiin. Abisko Shapesta löytyy mukavan kokoinen eteinen, joten kokkailu onnistuu sisällä huonommallakin säällä. 

Tunneliteltta on tiloiltaan tilavampi kuin kupoliteltta. Kun kaaret pujotetaan ulkotelttaan, voi teltan pistää pystyyn myös sateella ilman sisäteltan kastumista. Monista tunneliteltoista löytyy kolme kaarta – tämä takaa sen että teltassa on iso absidi. Huonon kelin sattuessa absidissa on mukava laittaa ruokaa, sekä tavarat mahtuvat sinne näppärästi sateelta suojaan.

Tunneliteltta on luotettava ja varma valinta tunturiin ja talvikäyttöön. Edullisimmat tunneliteltat meidän mallistossamme maksavat 200 –  300 euroa ja lisää rahaa laittamalla saa kestävämpiä, kevyempiä ja tilavampia tunnelitelttoja.

 

423a5d8a-99e8-437a-a140-701e9dae273f

Wild Country Hoolie 2 ETC – Edullinen kahden hengen vaellustunneli kolmen vuodenajan käyttöön. Hoolie 2 ETC on loistava valinta, kun etsit pienemmällä budjetilla tunnelitelttaa vaellukselle. Iso eteinen takaa hyvät ruuanlaittomahdollisuudet.

13236037_10153727683673253_1811611735_n

Hilleberg Nallo 2 GT:ssa yhdistyvät Nallo-sarjan keveät materiaalit ja GT-mallien pitkä eteinen. Teltassa on hyvin tilaa ja tiloihinsa nähden se on kevyt, ainoastaan 2800 grammaa. Teltta onkin monen ympäri vuoden retkeilevän retkeilijän suosikki!

 

Jack Wolfskin Sanctuary III RT on tilava ja säänkestävä tunneliteltta kolmelle hengelle. Hinta/laatusuhteeltaan loistava telttamalli ympärivuotiseen käyttöön. Mtv3:llä pyörineessä Huippujengi sarjassa osallistujat käyttivät Sanctuary III telttaa. 

Tsekkaa myös nämä termit

Vesipilariarvo mittaa telttakankaan vedenpitävyyttä. Arvo kertoo millimetreinä kuinka korkean vesipatsaan paineen kangas kestää. Ulkoteltan kankaassa 1500 arvoa ja sitä korkeampaa voidaan pitää hyvänä. Pohjassa hyvänä arvona voidaan pitää 3000.

Kaaret Telttojen kaarissa käytetään kahta materiaalia: lasikuitua, sekä alumiinia. Lasikuitu on painavampaa, eikä se kestä niin kovaa käyttöä verrattuna alumiinin. Meidän kaikissa yli 200 euron teltoissa on alumiinikaaret.

Tervetuloa tutustumaan Suomen suurimpaan telttamallistoon myymälöihimme, sekä verkkokauppaamme