Marmot – Murmelikerhon tarina ulkoilun huipulle

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 6/1/2017

Kaikki alkoi Murmelikerhosta Alaskan jäätiköiltä huhtikuussa 1971. Californian yliopiston opiskelijat Eric Reynolds ja Dave Huntley olivat tällöin jääkentillä suorittamassa opiskeluprojektiaan jäätikkötieteen parissa. Opiskelijoiden kesken kiipeilyharrastuksen sparraamiseksi kaksikko perusti Murmelikerhon. Ideana oli, että Murmeliksi pystyi liittymään, kun oli kiivennyt jäätikköseinämillä toisen Murmelin kanssa.

Murmelikerhon fiiliksiä vuosien takaa. 

Murmelikerhon ohella kaksikko Eric ja Dave aloittivat seuraavana kesänä sekä tulevina lukukausina kehitellä ensimmäisiä omia prototyyppejään kevytuntuvatuotteista. Ensimmäiset Santa Cruzilaisesta opiskelija-asunnossa syntyneet tuotteet olivatkin kevytuntuvaliivi, parkatakki ja myöhemmin kolme makuupussia. Kaksikon päämääränä oli tehdä parhaita ulkoiluvaatteita ja -varusteita.

Talvella 1973 Eric suuntasi kiipeilemään Tom Boyce nimisen herran kanssa. Keväällä kolmikko täydentyi Davella ja he yhdessä vuokrasivat Coloradosta 100 vuotta vanhan rakennuksen, johon perustettiin ulkoilualan tuotteita vuokraava ja myyvä kauppa, Marmot Mountain Works. Näin ollen keväällä 1974 Murmelikerhosta syntyi yritys nimeltä Marmot.

 

Marmotin ensimmäinen pääkonttori Coloradon Grand Jucntionissa vuonna 1973.

Kiipeily kannattaa aina

Marmotin tarinan seuraava merkittävä käänne tapahtui taas kerran kiipeilyreissulla. Yksi perustajista, Tom Boyce, oli kiipeilemässä myöhemmin syksyllä 1974 Perussa ja tapasi reissullaan kuuluisan seikkailuelokuvien tekijän, Mike Hooverin. Muutama viikko myöhemmin Tom sai soiton Mikeltä. Marmotin ensimmäinen iso tilaus oli tosi asia. Elokuvaohjaaja Hoover kertoi, että hän on kuvaamassa Clint Eastwoodin kanssa The Eiger Sanction -elokuvaa ja he tulisivat tarvitsemaan 108 pöyheää takkia kuvauksiin. Viikon päästä tästä soitosta Murmeli kolmikon suunnittelupöydältä syntyi Golden Mantle -untuvatakki ja samalla Marmot brändinä nousi elokuvamaailman kautta täysin uudelle tasolle.

Marmotin ja Goretex:n kohtaaminen – Seitsemän yötä pakastimessa

1976 Marmotin perustajakolmikon Eric tutustui uuteen ja mielenkiintoiseen ulkoilualan tekijään nimeltä Gore-Tex. Samalta istumalta hän ja Dave alkoivat suunnittelemaan prototyyppejä Marmotin makuupusseista Gore-Tex:n kanssa ja ilman. Kaksikko vetäytyi prototyyppien valmistuttua seitsemäksi yöksi isoon lihan säilyttämiseen tarkoitettuun pakastimeen testaamaan makuupusseja. Marmotin maestrot tykästyivät tuloksiin ja ottivat välittömästi Gore-Tex:n käyttöön kaikissa sen aikaisissa tuotteissaan. Näin alkoi yhteistyö, joka jatkuu vielä nykypäivänäkin ja tätä kautta Marmot onkin Gore-Tex:n kautta aikain vanhin ulkoilualan asiakas.

Tuotekehityksen takuuna tinkimätön testaaminen

Vuosien varrella Marmot on jatkanut pyyteetöntä tuotekehitystään ja kehittänyt useita ulkoilumaailman klassikkotuotteita sekä omia materiaalejaan kuten todella karuihin oloihin suunnitellun, vedenpitävän ja hengittävän MemBrain –materiaalin. Tänä päivänä Marmot jatkaa linjaansa tuotteiden testauksessa maailman haastavimmissa ja vaatimmissa olosuhteissa vuoristo-oppaiden sekä ammattiurheilijoiden ja -seikkailijoiden johdolla.

Extremekiipeilijä ja alppinisti Stefan Glowacz on yksi Marmotin ammattilaisista, joka haastaa ja testaa tuotteita äärimmäisissä suorituksissa sekä olosuhteissa.

Nykyään Marmot on yksi ulkoilualan tunnetuimmista laatubrändeistä ja sen tuotteita myydään 44 maassa ympäri maailmaa. Scandinavian Outdoor on yksi Marmotin jälleenmyyjistä ja meidän verkkokaupastamme sekä myymälöistämme löydät laajan valikoiman tämän huipputuotemerkin makuupusseja, telttoja, ulkoiluvaatteita ja -varusteita.

Marmotin kesän 2017 kuvasto esittelyssä mukavalla fiilisvideolla.

*

Tuotepäälliköidemme nostot Marmot -valikoimastamme

Marmot Limelight 2P – Tila teltta monipuoliseen retkeilyyn

Tiloihinsa nähden kevyt ja helposti pystytettävä teltta kolmen vuodenajan käyttöön. Kupolitelttana pystytyksessä riittää, kun avaat sisäteltan maahan ja virität kaaret nurkkiin sekä ripustat sisäteltan koukut kaariin. AVOT! Sitten vain ulkoteltta päälle ja nautiskelemaan! Painoa tällä komeudella on 2550 grammaa. Marmot Limelight -telttaa löytyy myös tilavampana kolmen hengen versiona, Marmot Limelight 3P.

Marmot Phase 30 – Huippuluokan untuvapussi kesään

Phase 30 on ahkeran vaeltajan todella kevyt untuvapussi. Sporttinen ja minimalistinen muotoilu säästää painoa ja parantaa lämpöominaisuuksia, koska tyhjiä alueita ei pussin sisälle jää. Nautilus-huppu istuu erinomaisesti pään ympärille ja untuvaosastojen muotoilu vähentää untuvan siirtyilyä, joten unet ovat makoisat tämän pussin uumenissa kesäisillä vaelluksilla.

Marmot Precip -kuoritakki (M) – Kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva

Suosittu kuoritakki retkeilyyn, matkailuun tai työmatkojen sateensuojaksi. NanoPro -materiaali hengittää erinomaisesti, mutta pitää myös vettä ja tuulta. Vetoketjulliset kainalotuuletukset helpottavat sateisina, mutta lämpiminä kesäpäivinä retkeilijän matkaa ja kaulukseen rullattavan hupun saa tarpeen tullen piiloon. Vesipilariarvo 10 000mm ja hengittävyysarvo 17 000g/m2/24h.

Marmot Precip -kuoritakki (N)

Marmot Precip -kuoritakin naisten mallissa värimaailma eroaa hieman miesten takeista, joten pariskuntaefektiä ei tarvitse pelätä vaikka päätyisikin samaan takkivalintaan miellitynsä kanssa.

Marmot Sylvie – Naisellinen ja sporttinen paita UV-suojauksella

Sylvie -paidassa yhdistyvät erinomaiset ominaisuudet ja naisellisuus. Ultraviolettisuojakerroin tässä paidassa on 50 ja Sylvie -paita soveltuu mahtavasti kesäiseen treenin kaveriksi, koska Sylvie -paita siirtää tehokkaasti kosteutta ja kuivuu nopeasti.

Marmot Windridge – Miesten tekninen pitkähihainen paita aurinkosuojalla

Windridge -paita toimii niin oloasuna kuin vauhtilajien aluspaitanakin! UV-suojakerroin 50 taistelee auringonsäteilyä vastaan ja nopeasti kuivuva materiaali pitää olon mukavana hikisilläkin lenkeillä sekä vaelluksilla.

Marmot Larissa -mekko – Kevyttä ja kaunista

Hieman yli polven yläpuolella yltävä Marmot Larissa -mekossa on ultaviolettisuojakerroin 30 ja materiaaleina on käytetty puuvillaa (60%) sekä polyesteriä (40%). Kaunis ja käytännöllinen valinta kesän rientoihin!

Tervetuloa tutustumaan Marmot -valikoimaan myymälöissämme ja verkkokaupassamme!