Varustepoimintoja Caminolle

Pitkin Poikin Polkuja
Julkaistu: 3/30/2016


Tässä postauksessa esittelen muutamia varustevalintoja hiukan tarkemmin. 32 päivää reissussa yhtäjaksoisesti ja 38 litraisella repulla lähden liikenteeseen. Joidenkin mielestä se saattaa kuulostaa hirmuisen pieneltä, mutta oikein pakattuna ja hyvillä varusteilla se ei todennäköisesti tule olemaan edes täynnä.

DSC_0042

Roinat

Reppu

Päädyin Ospreyn Mutant 38L reppuun. Tämän valitsin useista repuista siksi, koska materiaalina se tuntuu vahvalle, istuvuudeltaan se on selkääni erinomainen ja litramäärä on melkoisen passeli. Se on pääasiallisesti tarkoitettu vuoristokiipeilyyn keveyden ja pienten yksityiskohtien takia, mutta uskon sen ajavan asiansa myös patikoinnissa (testattu on esim. lumikenkäillessä ja hyvin toimii!!).  Repussa on paljon hyvää, mutta kaipaisin siihen ehkä hiukan lisää kiinnityskohtia ja pari sivutaskua esim. juomapullolle.

reppuOsprey Mutant 38L

Kengät

Nahkavuorelliset, pohjiltaan joustavat ja vähillä saumoilla olevat kengät ovat lempparini, kun kyseeseen tulee kevyet retkeilykengät. Valitsin reissuun Lowa Hudson LL mid miesten lightweight trekking kengät. Ne ovat suhteellisen joustavat pohjasta, nahkavuori tuntuu mukavalle jalassa ja ne ovat tarpeeksi leveät lapiomaiselle jalalleni.

hudson

Lowa Hudson LL mid

Toisena erinomaisena vaihtoehtona pidin Meindl Vakuum Men Ultra Gtx retkikenkiä, jotka olivat jo 80% lähdössä mukaan, mutta ne osoittautuivat hiukan liian kapeiksi. Olen tottunut käyttämään nahkavuorellisia kenkiä, joten hiukan myös vierastin Meindl vakuumeissa olevaa gore-tex -kalvoa. Kauhutarinoita siitä, kuinka jalka tulee turpoamaan lämpimässä hehtaarinkokoiseksi olen kuullut, ja se on jäänyt kummittelemaan alitajuntaan. Tämän vuoksi kenkä kannattaa olla reilunkokoinen. Missään tapauksessa lämpimiin oloihin lähdettäessä kenkä ei kannata olla puristava tai muutoin ahdistava, koska jalka turpoaa jonkinverran. Luonnollisesti liian suurikaan kenkä ei ole hyvä, koska se voi aiheuttaa mm. hiertymiä ja rakkoja.

vakuuuum

Meindl Vakuum Ultra Men GTX

Vaatetus

Jos joku antaa minulle keinokuituisen urheilupaidan, ryttään sen ja teen siitä nuotion samantien. Ne ovat minulle kirosana! Haju, joka paidasta lähtee n. 15 minuutin hikiliikunnan jälkeen on kuvottava. Tämän vuoksi olen päätynyt merinovillaan. Saattaa kuulostaa oudolta, että villatuotteella helteeseen, mutta totta se on. Merinovillaisissa paidoissa ja housuissa on paljon eri paksuuksia ja tietysti nappaan mukaan niitä ohuemmasta päästä olevia (150-160G/m2). Ohkainen merinovilla on mukava iholla, ei haise villan luontaisen ominaisuuden vuoksi ja tuulenvire käy siitä vilvoittavasti läpi villan huokoisen materiaalin ansiosta. Suosittelen (ainakin testaamaan)! Tietysti…mikäli vaellat hyttysarmeijan keskellä, saa merinovillapaidalla satavarmasti tikatut olkapäät. Hyviä merinotuotteita saa esim Devoldin valmistamana.

devold

Devold Sport Man T-Shirt  -merinovillapaita

Makuupussi

Kuuleman mukaan reitin varrella olevissa majataloissa (alberguet) on usein luteita. Tämän vuoksi en tahtonut laittaa miljardeja hienolaatuiseen untuvamakuupussiin, koska sen todennäköisesti joutuu hävittämään reissun jälkeen. Paino olisi tietysti untuvassa ollut mukavan köykänen, mutta mukaan otan Marmot Nanowave 55 kuitumakuupussin. Se on pienikokoinen, lämpötila-arvot riittävät hyvin keväisessä Espanjassa ja hintakaan ei ole päätähuimaava.

DSC_0040Marmot Nanowave 55 (puhelin kuvassa hahmottamassa kokoa)

 Matkatasku

Perinteisesti kun reissuun lähtee, ottaa suomalainen matkaansa esim. vanhankunnon vyötärölaukun. Se saattaa olla hiukan hymyä nostattava kapistus, mutta siinä on hyvä pointti. Tärkeät matkadokkarit, kuten passi ja rahat yms. on näppärä laittaa yhteen ja samaan paikkaan ja vieläpä sellaiseen, joka kulkee silmien alla. Tälle reissulle en itse vyötärölaukkua paketoi vyötärölle, vaan mukaan nappaan uskollisen hyvän ystäväni, Fjällrävenin Pocketin. Se kulkee näppärästi olkalaukkutyylisesti kainalossa tai turistimaisesti mahanpäällä kaulasta roikkuen. Se on myös kätevän pieni heittää makuupussin pohjalle, kun menee nukkumaan monen hengen majataloissa. Näin ei tarvitse pelätä, että omaisuus katoaa yönaikana.

DSC_0053

Fjällräven Pocket

Tässä oli muutamia poimintoja varusteisiin ja niiden ominaisuuksiin. Kuulen mielelläni mitä muut Caminon kulkeneet ovat ottaneet mukaan ja miksi. Jos sinulla on kysyttävää tuotteisiin liittyen, ihmettelet varustevalintojani tai sinulla on hyviä niksejä/vinkkejä, voit laittaa minulle meiliä joona@sos.fi.

Joona