Varustelista Camino de Santiagolle

Pitkin Poikin Polkuja
Julkaistu: 5/15/2016

DSC_0082

Lähtö koittaa kahden päivän päästä ja edessä on 32 päivää kestävä pyhiinvaellus. ”Vapaa-aika” on kulunut hyvin googlatessa erilaista tietoa reittiin liittyen. Näyttää siltä, että monen muunkin mielessä on pyörinyt kysymys siitä, mitä sinne nyt oikein pakkaa mukaan. Valintoja on monenlaisia, mutta perusvarustelista näyttää kaikilla melko samalta. Samoilla linjoilla kaikki ovat sen kanssa, että painoa rinkalla ei kannata olla liikaa ja useaan otteeseen näkee tuon maininnan maagisesta 10%, eli rinkka saisi painaa maksimissaan 10% kantajansa painosta.

No ei se ole turhan tarkkaa, mutta liikaa ei kannata pakata ja mielessä kannattaa pitää, että reitti kulkee sivistyksen parissa, ja jos jotain unohtuu sen saa todennäköisesti ostettua. On tässä kevään aikana tullut vastaan muutama, jolla rinkka on painanut tällä reissulla jopa 15kg! Itse en kumminkaan ihan noin painavalla lähtisi liikkeelle, mutta kukin omalla tyylillään.

Itselleni rinkan lopulliseksi painoksi tuli 5,3kg ilman vettä ja eväitä. Lopullinen paino eväiden ja veden kanssa on varmaan jotain 6,5kg hujakoilla. Sysäsin vielä kaikessa hiljaisuudessa Joonan kannettavaksi opaskirjan ja jotain pikkutavaroita, mutta Joonankin rinkan paino oli siellä 6kg tuntumassa ilman eväitä ja vettä.

DSC_0077

Matkakuumetta 5340 grammaa

Oma rinkkani on suhteellisen kevyt Ospreyn 30 litrainen Tempest, joka tuntui mukavalle selässä. Ainoana negatiivisena puolena rinkassa oli se, että se ei sisältänyt sadesuojusta ja sen saa auki vain päältä, mikä on pikkurinkoille tyypillistä. Kaikki tavarat mahtuivat mukavasti kuivapusseissa rinkaan ilman kamalaa sullomista.  Alapuolelta löytyykin nyt varustelista Caminolle, joka sijoittuu toukokuun puolivälistä kesäkuun loppupuolelle. Reissun jälkeen tulee varmaan sitten postausta, kuinka onnistuneita varustevalinnat lopulta olivat.

DSC_0072

Tällä määrällä tavaraa pitäisi selvitä vähän päälle neljä viikkoa

Vaatteet

– 3 paitaa (2 t-paitaa, 1 pitkähihainen) – Oma suosikkini vaelluksilla on merinovillavaatteet ja Caminollekin lähtee mukaan merinovillaiset t-paidat ja yksi tekninen pitkähihainen. Merinovilla kuivuu suhteellisen nopeasti, on mukava kosteanakin, ei haise niin vahvasti, lämmittää kylmässä kelissä, mutta ei tunnu kuumalta lämpimässä säässä.

– Kevyt fleece 

– 2 housut (shortsit ja katkolahjehousut)

– 4 paria sukkia + 3 linersukat – Sukista ei kannata säästää. Itse lähden tuplasukkamenetelmällä liikkeelle eli varsinaisen vaellussukan alle laitetaan ohut linersukka, joka estää hiertymistä ja rakkojen syntymistä. Minulla on mukana todennäköisesti yksi pari liikaa sukkia, mutta en osannut päättää kumpi sukkamalli, trail ultra light vai trail light, on oikeasti parempi jalassa kesähelteissä – sen näkee sitten tien päällä.

– 3 alushousut

– 2 urheilurintsikat

– Kevyt vedenpitävä kuoritakki ja/tai sadeviitta

– Hattu 

– Buff-huivi 

 

Muu kävely

– Aurinkolasit – Ensimmäistä kertaa elämässäni hankin kunnon aurinkolasit tälle reissulle. Minulla on paha tapa rikkoa ja pudotella aurinkolaseja, joten nyt tuli intoa piukassa hankittua Gloryfyn aurinkolasit, joita tituleerataan rikkoutumattomiksi. Katsotaan, miten ne kestävät reissussa. Ainakin ensivaikutelma linsseistä oli todella hyvä.

– Vaellussauvat – Nämä on tarkoitus ostaa vasta paikanpäältä, mikäli tuntuu siltä, että tarvetta näille on. 

– Vesipullo – Mukaan lähtee Camelbackin 0,75 litrainen vesipullo. Paikanpäältä tulee ostettua kaupasta vielä yksi pieni vesipullo matkaan, jottei vesi lopu kesken.

– Otsalamppu

– Vaelluskengät

 

Nukkuminen

– Makuupussi + silkkiliner – Itse olen varsinainen vilukissa, joten matkaan lähtee kevyt makuupussi ja silkkiliner, jolla voi nukkua sitten lämpimimmillä keleillä ja laittaa lisälämmöksi, mikäli palelee. Kuulemma majatalot ovat näin toukokuusta vielä melko viileitä öisin. Lueskelin myös, että luteet eivät pääse silkin läpi kovinkaan hyvin.

– Korvatulpat

– Yöpaita/iltapaita + villasukat – Tämän karsisin ehkä ensimmäisenä pois rinkasta, mikäli painoa tuntuu olevan liikaa. Itse halusin kuitenkin ottaa mukaan mukavat löysät vaatteet ja puhtaan paidan illoiksi.

 

Hygienia

– Retkipyyhe

– Aurinkorasva

– Saippua – Itselläni lähtee mukaan Lush-nimisestä kaupasta shamppoopala, jonka myyjä kertoi käyvän oikeastaan koko kropan pesuun. Mukaan lähti myös kevyt metalliboksi, jossa saippuan voi säilyttää.

– Huulirasva – Kun on kerran polttanut vaelluksella huulet oikein kunnolla auringossa, huulirasva aurinkosuojakertoimella ei tule enää unohtumaan rinkasta.

– Lääkkeet – Koko lääkekaappia on turha kantaa mukanaan, Espanjasta löytyy kyllä apteekkeja. Icepower-geeliä ei kuulemma löydy Espanjan apteekeista, jos joku on sen ystävä.

– Rakkolaastarit + laastarit 

– Naru – Pieni pätkä narua on aina hyvä olla mukana, toimii myös hyvin pyykkinaruna.

– Vessapaperi

 

Muu tavara

– Swiss army knife  – Tämäkin täytyy ostaa paikanpäältä, sillä meillä ei mene yhtään laukkua ruumaan.

Rinkan sadesuojus 

– Luha

– Elektroniikka 

– Pussi arvotavaroille – Otan itse mukaan Fjällräven pocketin, johon mahtuu hyvin passi ja rahat, ja jonka saa kätevästi heitettyä makuupussin sisään nukkuessa.

 – Kankainen ostoskassi – Kätevä, mikäli ruokaa aikoo laittaa itse majataloissa.

– Opaskirja – Päädyin itse hankkimaan John Brierleyn Pilgrim’s guide to the Camino de Santiago -opaskirjan, joka sisältää vinkkejä sekä kartat reitille.

– Crocs tyyliset pistokkaat ilta/suihkukengiksi

– Pieni ompelusetti, jossa neula ja lankaa

DSC_0080

Nämä selässä lähdetään kohta tallustelemaan 800km. Buen Camino!

-Johanna