Vapaalaskusuksien trendivinkit kaudelle 2015 – 2016

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 12/12/2015

Ajelutiimistä tuttu Taneli eli Orava avaa seuraavassa Vapaalaskusuksien trendivinkkejä tulevalle kaudelle. 

DSC06202

 Taneli suosikki puuhissaan – Pöllyttämässä puuteria.

Viime vuosina vapaalasku on lajina kehittynyt ja kasvanut valtavissa määrin. Lajin parissa kilpaillaan aktiivisesti ympäri maailmaa ja useat elokuvaprojektit tuottavat vuosittain meille mielikuvia kuinka puuterilunta pöllytellään auringon paisteessa, jylhässä ja kunnioitusta herättävässä vuoristomaisessa.

Lajin kehittyessä myös suksivalmistajat ovat nostaneet panostustaan vapaalaskumallistoihinsa. Valikoimat ovat monipuolistuneet ja suksia löytyy yhtä moneen makuun kuin hurvittelulaitteita huvipuistosta. Muutamia vuosia sitten muodissa olivat massiivisilla rockereilla varustetut ja monon alta +120mm leveät sukset. Tästä villityksestä ollaan kuitenkin alkavalle kaudelle luovuttu vaikka leveitä rockertykkejäkin suksivalmistajilta vielä löytyy.

Screen Shot 2014-01-23 at 11.04.09 AM

Taneli ja Tammiston myymälämme Iiro touraamassa Itävallassa.

Tämän hetken vapaalaskusukselta haetaan monipuolisuutta ja sopeutumista vaihteleviin lumiolosuhteisiin.  Suksen leveys, jäykkyys ja muotoilu vaikuttavat sen käyttäytymiseen laskettaessa. Leveys tuo lisää kelluttavuutta syvässä ja pehmeässä lumessa, kun taas puolestaan jäykkyys tuo tukevuutta jäisissä ja kovissa olosuhteissa. Muotoilulla, kuten taipuisuutta lisäävällä rockerilla tai pyöreällä kannalla voidaan parantaa suksien leikkisyyttä ja anteeksiantavuutta.

Kuinka sitten valita juuri itselleen sopiva vapaalaskusuksi?

 Suksen valintaan vaikuttavat olennaisesti seuraavat seikat: Henkilön pituus, paino, laskutyyli ja suksen käyttötarkoitus, sekä se, että onko suunnitelmissa hankkia yksi vai useampi pari. Tästä alta löydät omat suositukseni eri tasoisille harrastajille.

Aloitteleva vapaalaskija. Hankinnassa on ensimmäinen pari vapaalaskusuksia. Suosittelen hankkimaan mahdollisimman monipuoliset sukset, jotka toimivat niin unelmapäivien puuterilumessa kuin myös kovemmissakin olosuhteissa. Suksien pituudeksi suosittelisimme laskijan omaa mittaa ja waist leveydeksi 100-120mm. Esimerkiksi kärki – ja kantarockerilla varustettu Black Crowsin Anima tarjoaa monipuolisuutta ja 115mm leveys tuo kelluvuutta puuteripäivinä.

 

f48685b5-49ff-4510-8eab-50cfb741ba18

 

Semi Freeraider. Sinulta löytyy reissuja Lapin keskuksiin ja olet jo ehkä kokeillut taitojasi isommillakin vuorilla. Tässä tapauksessa olet varmasti harkinnut myös touring-suksien hankkimista. Suosittelen sinulle kahta suksiparia. Toinen pari sen kuuluisan faceshot puuterin surffailuun ja toinen keväisiin randoretkiin. Leveämpi ja hieman leikkisämpi suksi, kuten edellä mainittu Black Crows Anima tuo mielekkyyttä puuterissa temppuiluun. Puolestaan taas kapeammilla ja kevyemmillä suksilla on jopa nautinnollista skinnailla aurinkoisilla keväthangilla. Kapeammaksi sukseksi suosittelisin Black Diamondin Link 105:ta

 

115095_Link_105_Top_web

 

c8fb3a63-ea87-4a2a-b2b2-39afcc40f7c3

Tosi Riiraider

Tosi vapaalaskija on joka talvinen vieras Keski-Euroopassa ja keväisin auton nokka kääntyy kohti randoreissuja Norjan suuntaan. Suksia löytyy autotallin kulmista, mutta välineet kaipaavat päivitystä. Vinkkini on tutustua Black Crows randosukseen, Navis Freebirdiin. 102mm waistilla varustetulla ja 3320 gramman painoisella parilla on mukava läpytellä Lyngenin keväässä vapaana, kuin taivaanlintu konsanaan. Mikäli kaipaat kovempaa ajoa suosittelen tarkastamaan Blizzard Cochise mallin. Kyseessä on todellinen tykki, josta eivät ominaisuudet lopu kesken vauhdikkaammassakaan menossa.

 

blizzard-cochise-2016

 

Scandinavian Outdoorilta löytyy kattava valikoima vapaalaskusuksia. Suksia pääsee taivuttelemaan ja fiilistelemään Helsingin Tammiston sekä Turun myymälöissämme. Asiantunteva henkilökuntamme vastaa mielellään kysymyksiin vapaalaskusuksia koskien.