Vapaalaskijan varusteet | Freerider’s gear choice

15857057_10154068134305025_386484718_o

Kyykkäilyä Mt Gelén kurussa joulukuussa. Dropping knees in a couloir on Mt Gelé in Dec. Pic/Casper Arvefors

Tammikuu saapui Verppariin! Viimeiset pari viikkoa on hujahtanut aikamoisella vauhdilla, nyt on onneksi työt taputeltu hetkeksi aikaa ja hissijonot kadonneet seuraavaksi kuukaudeksi! Uusi vuosi lähti kirjaimellisesti lämpimissä merkeissä käyntiin, vietettiin iltaa kavereiden luona ja katseltiin parvekkeelta raketteja, kun yksi raketti lensi viereiseen isoon kuuseen joka roihahti palamaan. Ei mennyt montaa minuuttia kun taloa ympäröivä aitakin oli jo isoissa liekeissä ja sitten olikin oikea hätä. Koskaan aikaisemmin en ole edes paloautoa tässä kylässä nähnyt, mutta onneksi nähtävästi nekin on tarvittaessa nopeaa mestoilla! Homma oli nopeasti hallussa ja talo ja ihmiset säätyi onneksi vahingoitta. Aika älytöntä, että ”keskellä talvea” lumivyöryvaara on nollassa ja metsäpalovaara vitosessa. Kaikki on nähtävästi mahdollista! Pieni epätoivo talven tulemisesta alkoi jo hiiviskelemään, kunnes vihdoin muutama päivä vuodenvaihteen jälkeen lumiset pilvet löysi tiensä tämän vuoren ylle! Viimeisen viikon aikana lunta on tullut useampana päivänä, kerran isompana dumppina ja muutaman kerran pienempänä. Pohjat on tosi kiviset, joten aika iisisti saa ottaa, mutta tosi paljon on olosuhteet parantuneet jo viikon aikana. Muutamia tosi hyviä laskuja on saatu jo, niin huippua kun laskuhommat alkaa vihdoin tuntua siltä miltä pitäisi! Kovasti tekis mieli vetää isommin ja kovempaa, mutta pitää vaan malttaa odotella että kaikki haikalat (”sharks” =terävät kivet) peittyy kunnolla, ei huvita tammikuussa rikkoa paikkoja kun on monta kuukautta lunta vielä edessä.

So came January to Verbs! The last few weeks have been really busy and it feels like time is flying by so fast. But luckily it’s so much easier with work now and the mountain is getting quiet again too! We started 2017 in really (literally) hot athmosphere when a tree next to our friends’ house got hit by a firework and started to burn, and then the fire got so big that we had to escape from the house. I have never seen fire trucks in this village before but it’s good to now that they exist and come really fast when you need them! Luckily no one got hurt and our friends still have their house left too 🙂 So crazy that ”in the middle of the winter” the avalanche dager is 0 and forest fire danger 5….Seems like everything is possible nowadays! We started to feel a bit worried if the winter is going to come at all until the heavy snowy clouds finally found our mountain. During the past week we have got one big dump and a couple smaller ones. The base is still really rocky but getting better every day. We have already got some really nice runs and even found some powder! I can’t wait to get to charge more and jump bigger, but now it’s better just to be patient and wait for all the sharks to get covered well. Wouldn’t be so nice to get injured now when the winter is just about to begin.

15909260_10154068156665025_1520122976_o

Naiset edellä ja pojat perässä 😉 Women first and boys after. Pic/Casper Arvefors

15902645_10154068156660025_21439643_o

Ylöspäin mennessä haikeilla tuntee, että kesän treenit kannatti. On the hikes up you feel that all the training in the summer was worth it. Pic/Casper Arvefors

15902641_10154068156625025_856828699_o

Lounashetkiin vuorilla ei koskaan kyllästy! Never getting tired of lunch breaks up on the mountains. Pic/Casper Arvefors

Ennen kun kelit sallii eeppiset pyydapostaukset, ajattelin kirjoitella vaatteista ja varusteista mitä mulla on käytössä tänä talvena. Tarkkaa laskupäivien määrää per kausi en ole koskaan laskenut, mutta niitä päiviä kun ei laske ei kovin montaa talvessa tule. Kamppeet ja vaatteet on siis kovassa käytössä, enempi taitaa laskuvaatteet olla päällä kuin normaalit vaatteet talven aikana. Joten seuraavaksi kamapenailemaan!

Before the storm gods make it possible to write about epic powder days I thought about writing about clothes and gear that I’m using this season. I have never counted how many ski days I have in one season, but there are not that many days when I’m not skiing. So everything what I have I use a lot. I think I spend more time in ski clothes during the season than in normal clothes…So time for some gear chat!

thumb_pc305191_1024

Hyvissä kamoissa kelpaa keimailla. Sattumalta mätsää kaikki suksista laseihin 😀 Good to pose with good gear, happend to match everything from skis to goggles by accident 😀

thumb_pc245034_1024

Peakin Heli Gravity W housut. Hyvin löytyy taskuja ja tuuletusaukko sivulla. Peak Performance Heli Gravity W pants. Good pockets and ventilation zipper on the side.

thumb_pc245026_1024

Peakin väliuntiskka minipussissa. Peak down jacket in a really small bag.

Tänä talvena kuten viime talvenakin, teen yhteistyötä Peak Performancen ja Scandinavian Outdoorin kanssa. Mulla on käytössä Peakin Heli Gravity –asu, joka on lyhyesti kuvailtuna parasta mitä mulla on koskaan ollut päällä. Tämä asu mulla on ollut viime helmikuusta asti, mutta näyttää edelleen siltä kuin olisi ensimmäistä päivää päällä, tosi laadukasta ja kestävää materiaalia. Takki ja housut on Gore-Texiä, täysin veden- ja tuulenpitävää, mutta ei silti hiosta. Asu on super kevyt päällä ja siinä on hyvin tilaa liikkua. Tykkään myös hieman väljemmästä mallista, mikä kuitenkin istuu hyvin, riiraidereille tehty! Tellulaskijana tosi hyvä juttu on housujen lahkeiden sisäsivuilla olevat vahvikkeet, usein sisäsuksen kantti hakkaa ulommaisen jalan sisäpuolelle paljon ja hajottaa housut ja kovikkeet, mutta nämä on kestäneet. Takista ja housuista löytyy hyvin taskutilaa, ja tykkään että housujen taskut on suht hyvän kokoiset, niin saa hyvin puhelimen ym. elektroniikan mahdollisimman kauas piipparista. Asun värit on myös omaan mieleen, totta kai on myös tärkeää näyttää hyvältä mäessä 😉 Väliuntsikka mulla kulkee päällä kylmillä keleillä, tauolla ja usein myös kaupunkitakkina. Keveydestä ja tosi pieneen tilaan mahtumisesta iso plussa! Pussi mihin takin saa laitettua on niin pieni, että se kulkee mulla aina repussa mukana vaikka olisikin lämpimämpi päivä. Kestävyys ja laatu on todellakin kohdillaan näissä vaatteissa.

This season, as last season as well, I’m cooperating with Peak Performance and Scandinavian Outdoor Store. The jacket and pants that I’m wearing this season are Heli Gravity model from Peak Performance and shortly said it’s the best thing that I have ever been wearing. I have had the outfit since last February but it still looks like I’m wearing it for the first day, the material is so good quality. Both jacket and pants are Gore-Tex and cover full from water and wind but still breathe well. The outfit feels really light and has a lot of space to move in it. I also like that it’s a bit loose fit but that it still sits really well. Perfect for freeriders! As a telemark skier I really like the hard paddings on the inner side of the pants, the edge of the inside ski is always hitting hard towards the outside leg breaking the fabric. But not on these pants! The jacket and pants also have good and big pockets, especially the pants to get all the electronic stuff far away from the tranciever. I also like the colors a lot too, important to look good as well on the slopes ;D The down jacket I use when it’s colder weather, when having a break or just going downtown, it works so well for everything. It is really light weight and goes to a really small bag so I’m always carrying it in my backpack despite the weather. These clohes are so high in quality and durability.

15878252_10154068156635025_1172749453_o

Reittejä kattelemassa. Checking the lines. Pic/Casper Arvefors

thumb_gopr0624_1024

Toinen kunnon oikea laskupäivä takana! Kylässä pilvistä, ylhäällä bluebirdiä. Second real ski day for this season! Gray and cloudy in the village but bluebird on the mountain. In the pictures it looks like I don’t have any other friends than Elias and Sindre but it’s not true!! 😀 But I really enjoy skiing with these boys too.

thumb_pc305157_1024

22 Designs Outlaw NTN Telemark bindings. Super hyvät!! So good!

Uusin ja suurin vaihdos tälle talvelle on siteet. Ruotsin telluguru Erik Nordin esitteli uusia 22 Designs Outlaw NTN-siteitä viime keväänä Riksussa ylistävillä puheilla, ja kiinnostukselta ei voinut välttyä. Mulla on edelliset kaksi kautta ollut alla Rottefellan Freeride NTN-side, mikä on koko ajan tuntunut aika jäykältä ja jollain tapaa laskiessa ”hitaalta”. Viime talvena aloin miettiä vihreiden jousien tilalle valkoisia lasten jousia, kunnes kuulin näistä 22 Desingsinseista. Olen nyt kuukauden laskenut näillä uusilla, ja ero on paljon isompi kuin olisin voinut arvata. En tiedä johtuuko pienestä monosta, mutta Freeride-siteellä ei mulla ollut mitään mahiksia saada taivutettua sidettä niin paljon että polvet osuisi suksiin asti tai lähellekään. Outlawin kanssa ei taivu myöskään suksiin asti, mutta paljon paljon enempi ja helpommin, ja tuntuu ettei kääntäessä tarvitse kuluttaa voimaa lähes ollenkaan siihen, että saa siteen taivutettua. Hurjaa miten paljon side muuttaa laskemista, tuntuu että jo näin alkukaudesta on parempi tatsi laskemiseen kuin koskaan aikaisemmin. Outlaw on tosi stabiili sivusuunnassa, ja vaikka liikkuvuus on paljon parempi eteen-taakse suunnassa, tuntuu side hyppiessä silti jollain erikoisella tapaa stabiilimmalta siinäkin suunnassa. Vielä en ole vetänyt tarpeeksi kovia pannuja että siteet laukeaisi, joten siitä hankala sanoa vielä, mutta ilmeisesti samalla systeemillä side laukeaa kuin Rottefellallakin. Siteen jäykkyyttä pystyy myös itse säätämään. Suksia jalkaan laittaessa sidettä ei tarvitse erikseen lukita, vaan siteeseen astutaan kuin alppisiteeseen. Hyvä toiminto, mutta välillä siteen lukkiutumiseen tarvitaan muutama voimakas yhden jalan hyppy. Hieman arveluttaa se, että jos syvässä lumessa jättää sukset välille, niin kuinka vaikeaa suksea on saada takaisin jalkaan jos alusta ei ole tasainen ja kova. Nähtäväksi jää! Pienimonoisena siteitä ei voinut asentaa täysin mallin mukaan, vaan kantapalaa piti siirtää suositeltua taaksepäin, että side mahtuu liikkumaan eikä hakkaa kantapalaa vasten. Hirveästi tämä ei kuitenkaan mitään muuta, paitsi ehkä skinnatessa kantapään koroke ei ole täysin siinä kohtaa mihin paino tulee. Mulla jakautuu laskeminen 90%-skinnaaminen 10% joten sillä ei itselle ole niin suurta väliä. Kaikki muut ominaisuudet, ja varsinkin itse laskemiseen liittyvät, on kuitenkin pelkkää plussaa! Siteet on saatu yhteistyössä Ruotsin maahantuojan kanssa.

The biggest change for me this season are the bindings. Erik the Swedish telemark star was talking about these 22 Designs Outlaw NTN- telemark bindings last spring in Riksgränsen and it sounded like they are really good. I got really interested, and after skiing two seasons with Rottefella Freeride NTN-bindings I still thought that they were quite stiff and somehow a bit ”slow” when skiing. I have now been skiing for about one month with these 22 Designs Outlaw bindings and they make such a big difference to skiing! A lot bigger change that I had ever thought. The Freeride-binding was really hard to bend and I had no chance bending it so much that I could reach my skis with my knees or get even close to them. I don’t know if it’s because I have small boots that there is not that much space for the binding to bend. I can’t bend my knees all the way to the skis with these Outlaw bindings either but they bend so much easier and lighter. I feel like I don’t need to use almost any power to bend the binding but it’s still really stable. It’s only the beginning of the season and I feel like I already have a much better touch to skiing than ever, so cool! Sideways they feel really stable too. I haven’t crashed enough hard yet to see how they release but I guess it’s the same system than with Rottefella. The bindings have a step-in mode so it’s almost like stepping into alpine bindings. It’s really easy but sometimes they need a few hard jumps to lock. The only thing that I’m wondering is that if it’s going to be hard to get the skis back on if I loose them in pow and the surface is not going to be even or hard. We will see! Other thing when mounting the binding was that the heel piece got too close to the big part of the binding so we had to mount it a bit more back than where it’s supposed to be. Just small boot problems! I don’t know if it affects to when using the heel lifter when touring but I mostly ski so it doesn’t matter that much to me! Otherwise everything with the binding is just positive.

thumb_pc305156_1024

Tyylikkäät ja kevyet. Ite halusin stopperit mukaan niin ei lähde sukset omille teille sattumalta. Good style and light weight. I wanted to have stoppers to not lose my skis by accident when not having my skis on.

thumb_pc305189_1024

Takana korotuspala minkä saa nostettua ylös skinnatessa. Heel piece and a heel lifter to use when skinning.

thumb_gopr0615_1024

Hyvässä seurassa hyvien suksien kans. Good times with good people and skis!

Pari aikaisempaa talvea oon laskenut Atomicin Century –sarjan 109 leveällä naisten vapaalaskusuksella. Edellisistä suksista hajosi muovit sen verran helposti, että ne meni takuuseen, ja tilalle sainkin tämän kauden uudet Atomic Backland –sarjan 109 leveät naisten sukset. Suksi on uusittu malli Century-sarjasta, mutta hieman jäykempi, ja tuntuu laskiessa paljon paremmalta! Suksi on isojen mäkien suksi, joten jäisessä rinteessä ei niillä juhlita, mutta kaikkeen muuhun tuntuu toimivan tosi hyvin, pehmeään rinteeseen, parkkiin ja pyydaan tietty. Itse lasken 167cm pitkällä suksella (oma korkeus 159cm), ja mitta tuntuu tosi sopivalta. Suksi on leikkisä ja nopea tarvittaessa, mutta tosi stabiili kovassa vauhdissa. Monoina mulla on Scottin naisten NTN-mono, pieniä kokoja ei taida valmistaa kuin Scarpa ja Scott, ja näistä Scott oli edullisempi ja istui paremmin. Mono on aika sämpylä-mallia, mutta erilaisten täytteiden ja lisäkkeiden avulla niistä on saatu istuvat. Ei ole ainakaan kamppeista kiinni laskut tänä talvena!

For two previous seasons I have been skiing with Atomic Century 109 women’s freeride ski. The plastic on the last ones that I had broke really easily so they went for warranty and I got new Atomic Backland 109 skis instead. It is almost the same model, just a new version and a bit stiffer which I like! It’s a big mountain ski so it doesn’t really work on ice but it works really well when it’s soft on the slopes, in the park and in pow of course. I ski with 167cm long skis (I’m 159cm) and the lenght feels really good to me. Really playful and quick when needed but also stable in high speed. I ski with Scott NTN-boots, there are really no other than Scarpa and Scott that make small NTN boots. With a bit of adjustment they have become really good! Should not be depending on the equipment how well the skiing goes this season haha!

Muina varusteina mulla kulkee Sweet Protectionin Trooper-kypärä, Mammutin Ride 22l vyöryreppu, polvisuojat, selkäpanssari, ja Eliakselta lainatut (otetut) SunGod lasit ;D

Otherwise I use Sweet Protection Trooper helmet, Mammut Ride 22l avalanche backpack, knee pads, back protector and SunGod goggles that I have borrowed (taken) from Elias ;D

thumb_gopr0607_1024

Stairway, yks helpoimmista ja suosituimmista haikeista Verbierissä. Jostain syystä sitä ei ollu viime päivinä laskettu paljon ollenkaan, joten mehän laskettiin sitten senkin edestä! Stairway, one of the most easy access runs and hikes in Verbier. For some reason it had not been really tracked at all so we got some really nice turns!

thumb_gopr0609_1024

Haikin päällä, seuraavaksi edessä pyydaa! On the top and ready to hit some pow!

thumb_pc305169_1024

Elias löysi hyvän spotin. Ainakin parille käännökselle..Elias found a good spot, at least for two turns.

thumb_p1085412_1024

Alastulot alko olla jo tosi kohillaan joillakin dropeilla. Elias ilmassa legendaariselta Big D kalliolta! Some of the landings for the drops started to be really good already, Elias having a nice flight from the legendary Big D cliff!

Seuraavalla kerralla sitten itse asiaan, eli laskemiseen!

Verbier Freeride Weekin olisi myös tarkoitus alkaa ensi viikolla, ja oon mukana kolmessa 2* Freeride World Qualifier-kisassa. Toivottavasti säät ja olosuhteet on kohillaan että kisat saadaan pidettyä

Next time more about some serious stuff like skiing!

Verbier Freeride Week is supposed to start next week and I’m competing in three 2* Freeride World Qualifier comps. Let’s hope that the weather and conditions are on our side this time!

Laura