Ulkoilijan housuviikot jatkuvat vielä – erämaaretkillä viihtyvä Caj luottaa laatuun

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 4/11/2018

Ulkoilijan housuviikot jatkuvat vielä sunnuntaihin 15.4.2018 asti myymälöissämme, sekä verkkokaupassammeTänä vuonna tarjoamme ulkoilijan housuviikkojen kunniaksi -15% alennuksen kaikista housuista!

Tuore markkinoinnin työharjoittelijamme Caj pääsi kertomaan mielipiteitään vaellushousuista. Caj harrastaa monipuolisia erämaaretkiä ympärivuoden, liikkuen kävellen, juosten, hiihtäen, polkupyöräillen ja packraft-kajakillansa meloen.

Caj talvivaellusretkellään Hammastunturin erämaa-alueella. 

”Ympärivuotisessa retkeilyssä olosuhteet ja käyttötarkoitukset vaihtuvat suuresti. Housuvalintaa joutuu miettimään jokaiselle retkelle erikseen. Talvella on ahkiota käyttäessä mahdollista pakata mukaan varahousutkin, mutta yleensä otan retkilleni vain yhdet housut. Oikein kylmällä talvikelillä pakkaan yleensä mukaan hyvin eristetyt lämpimät talvihousut leirivaatteeksi. Toinen mahdollisuus on käyttää ainoastaan lämpimiä vaellushousuja, joissa on lämmin verkkovuori, kuten Fjällrävenin housuvalikoimasta löytää talvisesongin ollessa käynnissä”

Tulen läheisyydessä on tarpeen olla housut, joihin ei kipinä polta reikiä.

”Retkeilen pääosin vaimoni kanssa ja käytämme lähes kaiken vapaa-aikamme luonnossa. Suurin rakkautemme on Lapin erämaissa, mutta myös oma lähimetsämme on oiva retkeilykohde. Kun housut ovat kovassa käytössä, yksi tärkeimmistä kriteereistä housuja valitessa on niiden laatu. Laadukkaassa housussa ei ompeleet repeä helposti, kangas kestää käyttöä pitkään, napit ja vetoketjut eivät hajoa helposti jne. Laadun tunnistaa yleensä luotetusta brändistä ja korkeammasta hinnasta. Erämaaretkellä housujen hajotessa ei ole yleensä mahdollisuuksia käydä ostamassa uusia. Kuten kaikissa muissakin retkeilyvälineissä halpaa ostaessa yleensä pettyy. Huonot tuotteet jäävät lopulta kaappiin pölyttymään ja niiden tilalle haluaa ostaa parempia.

Housuja valitessa valinnanvaraa on paljon. Mallit vaihtuvat myös usein, erilaisia ominaisuuksia tulee jatkuvasti. Vaikka tiedämme paljon housuista, käymme mieluiten ostamassa ne myymälästä, jossa eri housuja voi käydä sovittamassa, ja kuuntelemassa ammattilaiselta ajankohtaiset uutiset.”

Cajn vaimo ihailemassa maisemia Muotkatunturin erämaa-alueella.

”Olemme vaimoni kanssa ihastuneet Fjällrävenin housuvalikoimiin. Mallisto on uskomattoman laaja ja ennen kaikkea laadukas. Retkeilyssä hyvän olon tunteen tuovat myös se tunne, minkä varusteet antavat. Miltä housut tuntuvat, onko taskut käytännölliset, miten lahkeet toimivat eri kenkien kanssa, tuleeko tuuli läpi, onko ne liian kuumat ja myös tottakai miltä ne näyttävät?

Olen myös bloggari, sekä valokuvaaja. Nykyaikana ulkonäkökin on tärkeä kriteeri, vaikka retkeilisi kaksi viikkoa yksin erämaassa. Esiinnymme usein valokuvisssa eri medioissa, ja on mukava näyttää myös tyylikkäältä. Samat vaellushousut ovat yleensä myös jalassa automatkat vaelluspaikoille.”

Vätsärin erämaa-alueella ei ole puutetta kivistä.

”Pidemmillä vaellusretkillä kaikki ylimääräinen varustus pitää karsia pois. Usein kuitenkin Lapin säätilat vaihtelevat suurestikin nopeassa ajassa. Haluan pärjätä yksillä housuilla, joita pystyy säätämään säätilan mukaan.

Housujen G-1000-kangasta voi myös itse vahailla Fjällräven Greenland – vahalla. Vahaamalla kriittiset paikat, kuten takamuksen, reidet ja lahkeiden alaosat, saa tarvittavaa suojaa kosteutta vastaan. Vaha suojaa pieneltä vesisateelta, mutta täysin vedenpitävää se ei housuista tee. Jos vahausta ei halua itse tehdä, voi housut antaa myös myymälään ammattilaisten hoidettaviksi. Vahattu kangas voi kesällä olla liian kuuma. Vaha kuitenkin kuluu pois housuja pestäessä.

Avattavat tuuletusluukut ovat housuissa oiva tapa saada helposti säädettyä tuuletusta ja irroitettavat lahkeet ovat todella käytännölliset, vaikkakin vaatii usein kenkien pois ottamisen jaloista.”

Packraft-vaelluksella Sjaunjan erämaassa Ruotsin Lapissa.

”Meloessani käytän lähes poikkeuksetta kuivapukua. Kuivapuvun alle kuitenkin mahtuu housut ja tällöin joustava kangas toimii hyvin. Housuissa ei tällöin halua taskussa olevan mitään, ja taskuton housu voi olla hyvä valinta. Myös irroitettavat lahkeet saattaa olla hyvä ratkaisu, jos on lämmintä.

Melontaretkillä myös kastuu usein, vaikka kuivapukua itse meloessa käyttääkin. Tällöin kankaan on oltava nopeasti kuivuvaa, jonka saa helpommin kuivattua auringossa tai leirinuotiolla. Fjällrävenin G-1000-materiaali kuivuu yllättävän nopeasti.”

”Packraft-vaellukset koostuvat usein patikoinnista ja melomisesta. Esimerkiksi  Ruotsin syrjäiset erämaajoet ovat kohteita, joihin saa patikoida joskus useamman päivän ja matkalla voi olla vuorien ylityksiäkin.

2017 Sjaunjan retkemme aloitimme keväisissä tunnelmissa. Vuoristossa etenimme välillä syvässä lumihangessa. Näimme matkalla kevään alun ja reissun lopussa perillä meitä odotti jo kesä. Tällaisilla vaelluksilla housut kokevat lähes kaikkien vuodenaikojen vaikutukset.”

”Yksi isoimmista asioista, joita olen retkeilyssä oppinut, on retkien erilaisuus. Meillä kaikilla on oma tyylimme retkeillä, pidämme eri asioista. Jos joku varuste toimii jollakin muulla, ei se tarkoita, että se toimisi minulla.

Minulla on tällä hetkellä kolmet vaellushousut, joista Fjällräven Karl Pro Trousers -housut ovat melkein ympäri vuoden jalassa. Pidän erityisesti niiden taskuista (kännykkätasku on loistava), G-1000 kankaasta ja housujen tyylikyydestä. Värivalinta ei ollut minulle paras mahdollinen, koska vaalean väriin tulee paljon likatahroja näkyviin pitkillä vaelluksilla. Pidän muutenkin värikkäistä väreistä ehkä enemmän.

Uudet vaellushousut on minulla kohta taas ostoslistalla. Seuraaviksi vaellushousuiksi ovat harkinnassa vaihtoehdot: Fjällräven Keb Trousers RegularFjällräven Nils Trousers ja Sasta Kare Pants.

Kokemuksen kautta oppii ostamaan oikeanlaisia varusteita, mutta kokenutkin retkeilijä osaa arvostaa ammattitaitoista myyjää. Scandinavian Outdoorin myymälöissä olemme saaneet loistavaa palvelua. Ulkoilun asiantuntija kysyy tarpeemme, ja keksimme niihin yhdessä ratkaisut, lopullisen housuvalinnan teen vasta myymälässä.

Halvoilla varusteilla pääsee hyvin retkeilyssä alkuun, mutta sijoittamalla lisää rahaa saa lisättyä mukavuutta ja usein myös turvallisuutta. Haluan, että varusteet kestävät pitkään, se on ekologisestikin kestävämpää ja kukapa haluaisi olla koko ajan ostamassa uusia varusteita.” Caj kertoo lopuksi.

Käy sinäkin hyödyntämässä housuviikkojen -15% alennus. Housuviikot ovat käynnissä myymälöissämme ja verkkokaupassamme aina 15.4.2018 asti.