Neljän vuodenajan Haglöfs Roc Spire -kuoritakki testissä

Tuotetestit
Julkaistu: 10/21/2019

Haimme Haglöfs Roc Spire -kuoritakille Facebook-kilpailussa tuotetestaajaa. Takista on valikoimassamme miesten ja naisten malli. Voittajaksi valikoitui Katriina Pikkarainen. Tässä Katriinan kirjoittama testiraportti:

Sain Scandinavian Outdoorilta testiin Haglöfsin uuden Roc Spire -kuoritakin. Tämä kolmikerros Gore-tex -takki on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön haastavissakin olosuhteissa. Odotukseni takkia kohtaan olivat varsin korkealla, sillä omat tarpeeni kuoritakille ovat laajat aina kesän vaellusretkiltä talven vapaalaskupuuhiin. Pääsin ulkoiluttamaan takkia kokeilujaksollani vaelluksilla Etelä-Konneveden ja Hiidenportin kansallispuistoissa sekä maasto- ja työmatkapyöräilyssä, sään vaihdellessa auringonpaisteesta tuuliseen räntäsateeseen. Vaihtelevat syyskelit tarjosivatkin melko kattavat testiolosuhteet takille.

Tähän saakka käytössäni on ollut kaksi takkia, kesäksi superkevyt Haglöfsin L.I.M takki ja talveksi järeämpi, erityisesti laskemiseen suunniteltu hardshell -takki. Roc Spire tuntui ensikokeilulla asettuvan näiden kahden välimaastoon. Se on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan, mutta ei tunnu kuitenkaan liian köykäiseltä talviolosuhteita ajatellen. Hyvin suunniteltu kuoritakki istuu käyttäjänsä päälle, olipa alla sitten t-paita tai useampi kerros. Roc Spire lunastaa tämän hienosti. Alkuun pelkäsin valinneeni liian pienen koon takin istuessa päälle niin kauniisti pelkän kerrastopaidan kanssa, mutta niin se vain imaisi sisäänsä moitteetta myös fleece- ja kevytuntuvatakit.

Takissa on tilava huppu, jonka alle mahtuu kypärä. Hupun hyvien kiristysominaisuuksien ja jämäkän lipan ansiosta se istuu ja suojaa hyvin myös vaellusretkelle osuneelta räntäsateelta. Hupusta löytyy myös kovasti yleistyvä Recco -heijastin, joka heijastaa takaisin Recco-paikantimen signaalin mikäli takin käyttäjää jouduttaisiin etsimään maastosta tai lumivyöryn alta. Tämä on harrastuksiani ajatellen mukava lisä.

Takin hihansuita voi säätää tarralla, jonka ansiosta ne saa istumaan hyvin niin kesäkeleillä kuin talvella paksumpien hanskojen kanssa. Helma puolestaan on hieman pidempi takaa kuin edestä, joka tarjoaa mukavan liikkumavapauden ilman selkäpuolen vilauttelua. Lumilukkoa takista ei löydy. Voi olla että kaipaan sitä talvella, mutta toisaalta Bib -mallin laskuhousut suojaavat varmasti tarpeeksi selkää lumelta.

Takissa on kaksi suurempaa taskua edessä, hihassa tasku esimerkiksi hissilippua varten sekä yksi vetoketjullinen verkkotasku takin sisäpuolella. Taskut ovat hyvät ja tilavat, mutta sijoittelu takin keskivaiheille saa käytössäni hieman risuja. Taskut yltävät niin rinkan kuin laskurepunkin lantiovöiden alle. Näin ollen kerran jos toisenkin joudun kaivelemaan avaimia, puhelinta tai eväspatukkaa taskusta ylemmäs niin, ettei se paina lantiovyön alla. Olisin siis itse toivonut hieman ylemmäs sijoitettuja taskuja, kuten useimmissa vaelluskäyttöön suunnitelluissa takeissa. Voi toki olla, että käyttäjän pituuskin hieman vaikuttaa asiaan, itsellänihän on mittaa huimat 157 senttiä pipo päässä.

Yksi minulle tärkeimpiä asioita kuoritakissa on takin ilmanvaihto, sillä tällaisen Mehu-Maijan on varsinkin talvella saatava laskea ylimääräiset höyryt ulos mäkeä ylös kivutessa. Muuten tulee hiki ja ylös päästyä kylmä. Myös tässä asiassa Roc Spiressä olisi hieman viilauksen varaa, sillä takin ventilaatiot on sijoitettu suoraan kylkien kohdalle, eivätkä ne näin ollen päästä lämpöä ulos aivan niin hyvin kuin toivoisi. Sijoittelulla on varmastikin pyritty helpottamaan ventilaatioiden avausta ja sulkemista, sillä kainalon ali menevät vetoketjut jäävät monesti jumiin kainalon kohdalle. Toinen ruotsalainen merkki Fjällräven on kuitenkin ollut nerokkaampi suunnitelmissaan, sillä toisen puoliskoni Eco Shell  takin ventilaatiot alkavat aivan kainalon edestä ja kulkevat hieman viistosti alas, jolloin ilmanvaihto toimii karvan verran Roc Spireä tehokkaammin.

Kokonaisuudessaan takki on kuitenkin todella laadukkaan oloinen täysin vedenpitävää materiaalia, laminoituja vetoketjuja myöten ja uskon sen tosiaan toimivan vallan mainiosti ympärivuotisessa käytössä. Edellinen Haglöfsin takkini palveli 10 vuotta, toivottavasti tämän kanssa pääsemme yhtä pitkään yhteiseen taipaleeseen! Takki jää aktiiviseen käyttöön ja lähtee kanssani vielä monille seikkailuille aina lähimetsistä Norjan vuoristoon.

Katriina Pikkarainen / @katriiri