Minun maisemani -valokuvakilpailun syyskuun kymmenen upeinta!

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 10/10/2017

Minun maisemani -valokuvakilpailu on kerännyt kuukausittain kasaan upeita suomalaista mielenmaisemaa tallentavia otoksia yhteen. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa ja vielä lokakuussa on mahdollisuus päästä näyttämään oma kuva koko kilpailun yleisölle. Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät kilpailun viralliselta sivulta. Scandinavian Outdoor on ylpeänä mukana tukemassa Minun maisemani -valokuvakilpailua ja tarjoaa palkintoja hienojen suomalaisten maisemien ikuistajille.

 Syyskuun kymmenen upeinta kuvaa on valittu. Tästä alta pääsette tutustumaan näihin otoksiin syyskuun tuomarin, turkulaisen ammattiluontokuvaaja Jukka Palmin, kommenttien kera.

Minun maisemani -valokuvakilpailun syyskuun 10 upeinta kuvaa

1) Lähtöenteitä – Jouni Suikkanen, Lappeenranta.

Tuomarin kommentit:

”Maaginen kuva kurkien yöpymispaikalta. Kuva on yhtä aikaa lintukuva ja maisemakuva, johon kuvaaja on vanginnut vahvan ja rauhallisen tunnelman tasapainoisella ja hallitulla sommittelulla. Usva irrottaa kurjet maisemasta ja tavallaan kehystää ne, mikä tuo kuvaan sadunomaisuutta. Heijastukset korostavat tunnelmaa. Kuva kertoo myös lintujen käyttäytymisestä – arkinen höyhenien sukiminen yöpymispaikalla on harvemmin kuvattu tilanne kuin päiväsaikaan pelloilla viljan tankkaaminen.”

2) Menneen maisema – Jukka-Pekka Paananen, Saarijärvi. (NIKON D7100 | 100.0-300.0 mm f/4.0 | 1/50sec, f/6.3, ISO-500, 185mm)

Tuomarin kommentit:

”Taitavasti usvaa ja mustavalkoisuutta hyödyntämällä pelkistetty kuva, jossa on hiljaista huumoria. Heinähangon ja seipäiden piikit rinnastuvat hauskasti ja heinämiehen ryhdissä ja olemuksessa on myös jotain samaa kuin heinäkasoissa. Kuvassa ei ole mitään ylimääräistä ja kaikki on kohdallaan. Mustavalkoisuus korostaa loistavaa sommittelua.”

3) Kalajoen Maakalla syysasussa – Ville Suorsa, Kalajoki. (FC220 | 26.3 mm f/2.2 | 1/640sec, f/2.2, ISO-100, 4.7mm)

Tuomarin kommentit:

”Hyvin oivallettu kuvakulma – katse kulkee laituria pitkin saareen. Yhdellä silmäyksellä nähdään kokonainen pieni maailma ja pian katse alkaa poimia saarelta yksityiskohtia kuin kartasta. Kuvattu oikeissa olosuhteissa, jossa vallitsee pilvisen päivän rauhallinen ja tasainen valo vailla räikeitä varjoja.”

4) Usvaan Kietoutunut – Irma Varrio, Kuusamo.

Tuomarin kommentit:

”Poikkeuksellisen kouriintuntuva usva. Synkkä tumma metsä terävine havupuineen ja vaalean sumun pyöreät muodot luovat vahvan kontrastin. Sumu vyöryy, kieppuu ja tuntuu jopa uhkaavalta, erittäin vahva tunnelma.”

5) Kiipeilijä – Ilari Lehtinen, Helsinki. (Canon EOS 6D | EF16-35mm f/4L IS USM | 1/100sec, f/8, ISO-200, 28mm)

Tuomarin kommentit:

”Hauska kuva löytöretkeilijästä reppuineen vuorta valloittamassa. Kiipeilijän asennossa tomeraa päättäväisyyttä. Taitavasti hyödynnetty vastavaloa ja saatu pelkistetty maisema, jossa vähemmän on enemmän.”

6) Kilpisjärvi – Olavi Kurki, Enontekiö. (Canon EOS 5D | 1/80sec, f/22, ISO-200, 58mm)

Tuomarin kommentit:

”Kuva voisi olla maisemakuvauksen oppikirjasta. Etualan kiven muoto rinnastuu taka-alan huippuihin – on menty tarpeeksi lähelle. Pienempiä kiviä pitkin katse kulkeutuu maisemaan ja muhkeat pilvet kruunaavat kokonaisuuden. Toimii erittäin hyvin mustavalkoisena.”

7) Porokilpailu – Markus Kiili, Kolari. (NIKON D3S | 24.0-70.0 mm f/2.8 | 1/1250sec, f/10, ISO-400, 52m)

Tuomarin kommentit:

”Kuvassa on hurjaa vauhtia, joka pöllyävine lumineen on pysäytetty taitavasti. Lukusuunnan vastainen liike luo vaikutelman että porot tulevat päälle. Etualan sorkat ja matala kuvakulma korostavat päällekäyvyyttä ja tuovat syvyyttä kuvaan.”

8) Tattilamput – Vilja Salminen, Helsinki. (SLT-A57 | DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM | 1/4sec, f/14, ISO-400, 26mm)

Tuomarin kommentit:

”Harvoin nähdään huumoria kasvi- tai sienikuvissa. Kekseliäs idea ja sen taitava toteutus. Kuvaaja ei ole tyytynyt yhteen sieneen, vaan malttanut luoda pienen maiseman kahdella sienellä. Maisemallisuutta ja syvyyttä korostaa sienten sommittelu diagonaaliin linjaan.”

9) Tanssi kesällä – Reijo Nenonen, Hankasalmi. (NIKON D600 | 16.0-35.0 mm f/4.0 | 1/2000sec, f/9, ISO-400, 16mm)

Tuomarin kommentit:

”Erottui selvästi muista laiturikuvista. Kuvassa on huumoria, jopa ripaus surrealismia. Tanssi toistuu taivaalla pilvien liikkeessä. Mustavalkoisuus hyvä oivallus.”

10) Valkoposkihanhet täyttävät Kymenlaaksolaisen peltomaisen – Antti Tallinen, Kouvola. (E-M1 | OLYMPUS M.40-150mm F2.8 | 1/1000sec, f/5.6, ISO-400, 150mm)

Tuomarin kommentit:

”Hieno maisemallinen lintukuva. Etualan ja taka-alan lintujen välinen tyhjä alue luo kolmiulotteisen vaikutelman ja lukusuunnanvastainen liike korostaa tätä. Tuntuu kuin linnut lentäisivät ulos kuvasta.”