Miltä näyttää Lappi kun vuosi vaihtuu?

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 1/11/2016

Meidän perheen traditioon kuuluu, että kun joululahjat ovat jaettu niin pakataan sukset autoon ja hurautetaan napapiirin taakse. Tällä kertaa halusimme tehdä hiihtovaelluksen Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Tukikohdaksi valitsimme sympaattisen kylän nimeltä Raattama; porotila Auton pihasta pääsee suksilla alle tunnissa tuntureille.

Picture1
Aurinko laski talviunilleen 7.12 ja nousi seuraavan kerran 5.1. Se on 29 päivää ilman aurinkoa. Tunturi-Lapin ajaton tunnelma valtasi mielen ensimmäisellä henkäyksellä.

Hiihtovaelluksen reitti suunniteltiin on-the-go. Matkassa oli mukana teltat, joten emme olleet riippuvaisia merkityistä laduista. Yövyimmekin viidestä yöstä kaksi teltoissa ja loput autiotuvissa. Voimia riitti päivässä yhtä paljon kuin valoisaa toiminta-aikaa, mutta monesti aamu venyi sen verran, että saavuimme seuraavalle kohteelle kuutamossa.

positron_rajattu

Parasta hiihtämisessä on se ääni, kun lumi narskuu ja painuu suksen alla. Kerran kuulimme myös koirien haukkuvan. Ensimmäisenä iltana todistimme uskomattomia revontulia, kuin suoraan Joulupukki ja noitarumpu -elokuvasta: vihreitä ja punaisia aaltoja tanssi tähtitaivaalla pitkään ja näyttävästi.

P1330186

Fjällräven Abisko Endurance 3 & revontulet

Puhelimet pidetään kiinni, ellei niiden avulla navigoida lumimyrskyssä. Tunturilla näkyvyys voi laskea kymmeneen metriin ja tuulenpuuskat ovat raivokkaita. Rinkka selässä ei olisi kiva kaatua jäiseen rinteeseen!

Etenemistä ei kannata mitata kilometreissä vaan päivissä. Kantamukset painavat helposti 15 kiloa, ja umpihangessa ylämäkeen puskeminen on verkkaista. Skinit eli suksen pohjaan asennettavat karvat auttavat, etenkin jos vetää perässään ahkiota. Raskas liikkuminen kylmässä vaatii yllättävän paljon energiaa sekä vettä ja se kaikki pitää kantaa. Jokainen päivä alkaa ja loppuu lumensulatus -operaatiolla, bensakeittimellä. Vaikka aamulla vetää tuhdin puuron ruisleivällä, niin jo tunnin hiihdon jälkeen tekee mieli kaataa termarista kuumaa vettä kätevään retkiruokapussiin.

rajattu_blaband

Blå Bandin retkiruoka maistuu parhaalle ulkona.

Teltan pystytys tiukassa pakkasessa vaatii kärsivällisyyttä. Tässä lajissa nopeus on valttia ja kannattaakin kerrata projekti kotona etukäteen, jotta ei tarvitse sulatella käsiä untsin alla! Pienet sisäteltan kiinnitykset eivät usko paksuja rukkasia.

Picture12

Tervetuloa viiden tähden hotelliin! 

Keskellä taikatalvea ja tunturimaisemaa löytyi myös Hannukurun sauna. Tehokas kiuas lämmittää saunan äkkiä kuumaksi, ja pesuvesi sulatetaan lumesta erillisessä padassa. Iho kihelmöi lämpötilaeron ollessa lähemmäs sata astetta!

Picture4

Löysimme myös virtaavaa vettä valkoisen luonnon keskeltä!

Parasta tällaisilla retkillä on se, että saa edetä oman fiiliksen mukaan. Suorituspaineita ei ole  – vain keskittymistä tärkeimpiin asioihin, kuten tasapainon löytämiseen luonnon ja itsensä välillä. Mahtavaa on myös se, kun tiimityö toimii karussa ja niin upeassa Lapin kaamoksessakin

–  Joonas