Kymmenen upeaa luontokuvaa – Minun maisemani -valokuvauskilpailun helmikuun voittajat

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 3/16/2017

Minun maisemani -valokuvauskilpailu ikuistaa suomalaista mielenmaisemaa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Kilpailu on kaikille avoin ja osallistuminen on tehty todella helpoksi. Kaikilla kuvausvälineillä otetut kuvat hyväksytään kilpailuun ja kuukausittain valitaan 10 upeinta otosta kuukauden voittajiksi. Valintoja mukana tekemässä on aina vaihtuva ammattilaistuomari ja helmikuun tuomarina toimi turkulainen valokuvaaja Jaana Kotamäki.

Tässä alla helmikuun 10 vaikuttavinta otosta, olkaa hyvä!

 1) Bo Isomaa – Retkiluistelijan merimaisema, Pietarsaari. ( NIKON D810 | 16.0-35.0 mm f/4.0 | 1/40sec, f/10, ISO-100, 19mm)

Tuomarin kommentit: 

”Voittajakuvassa kiteytyy kaikki hyvän maisemakuvan elementit. Kuvasta löytyy sekä syvyyttä että kolmiulotteisuutta. Kuva on myös erinomaisesti sommiteltu. Katse siirtyy alaosan jäähileistä diagonaalisesti kohti yläreunaa, jossa retkiluistelija on juuri oikeassa paikassa. Viisto linja luo kuvaan jännitettä ja jakaa kuva-alan mielenkiintoisella tavalla.”

*

2) Mikko Lönnberg – Yö tunturissa, Muonio. ( Canon EOS 5DS R | TAMRON SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD A012 | 8/1sec, f/4, ISO-500, 15mm).

Tuomarin kommentit:

”Kuva erottui heti edukseen lukuisista revontuli -ja tykkymaisemakuvista. Kuva-ala on käytetty tehokkaasti hyväksi, sillä taustan revontulikuvio ja etualan varjot täydentävät hyvin toisiaan sekä luovat kuvaan maisemakuvalle tärkeätä kolmiulotteisuutta.”

*

3) Ilpo Kuparinen – Riukuaita aamuvalossa, Vesilahti.
Tuomarin kommentit:

”Kuvassa on upea tunnelma. Aamuvaloa ei turhaan kutsuta valojen aateliksi ja sumu vielä tehostaa sitä sekä luo kuvaan herkkyyttä. Riukuaita vie katseen sisälle maisemaan, jossa valonpilkahdus on aivan oikeassa paikassa.”

*

4) Pakkasaamu Kapeenkoskella – Lassi Matero, Äänekoski. (Canon EOS 6D | EF16-35mm f/4L IS USM | 15/1sec, f/14, ISO-100, 35mm)

Tuomarin kommentit:

”Kuvassa on kaunis ja harmoninen sävymaailma, josta voi ikään kuin aistia kovan pakkasen. Veden liike on saatu hyvin näkyviin pitkällä suljinajalla.”

*

5) Lumisade – Pirjo-Riitta Iltanen, Turku. (DMC-FZ1000 | 1/60sec, f/7.1, ISO-125, 49.07mm)
Tuomarin kommentit:

”Lumisade on saatu hyvin esille ja kuva on taidokkaasti sommiteltu. Valotolppien pystylinjat tuovat kuvaan sopivasti syvyyttä ja ihmiset ovat juuri oikeassa paikassa.”

*

6) Laskuvesi – Pasi Hotti, Hanko. (NIKON D610 | TAMRON SP 15-30mm F2.8 Di VC USD A012N | 72/1sec, f/2.8, ISO-100, 15mm)

Tuomarin kommentit:

Mustavalkoisuus sopii hyvin tähän kuvaan, josta huokuu hiljaisuus ja rauha. Yksinäinen vene saa mielikuvituksen liikkeelle, joka tekee kuvasta heti kiinnostavamman. Joskus vähemmän on enemmän.”

 *

 8) Haaveiden huone – Ari-Matti Nikula, Rovaniemi. 

Tuomarin kommentit:

”Puiden vaihteleva rytmi ja herkkä sävymaailma on tavoitettu upeasti. Tätä kuvaa voi huoleti kutsua taidekuvaksi.”

*

9) Pastoraalinen rauha – Christer Nikander, Loviisa. (NIKON D200 | 18.0-105.0 mm f/3.5-5.6 | 1/90sec, f/4.8, ISO-100, 48mm)

Tuomarin kommentit:

”Hyvin sommiteltu kuva, jossa karja miellyttävästi maisemassa. Sävymaailma on upea ja kuva on kokonaisuudessaan tasapainoinen ja harmoninen.”

*

9) Yksinäinen vaeltaja saariston jäällä – Kerstin Hafren, Loviisa.

Tuomarin kommentit:

Kiinnostava kuva, johon mustavalkoisuus sopii hyvin. Kuva rakentuu selkeästi etu- ja taka-alaan, jonka keskelle koira on sommiteltu mukavasti.

*

10) Merisavua auringonnousun aikoihin – Pasi Markkanen, Helsinki.

Tuomarin kommentit:

”Kuvasta välittyy upea tunnelma. Etualan heijastus toimii hyvin katseen vangitsijana. Taustan rakennus merisavun keskellä luo kuvaan sopivasti jännitettä.”

*

Ensi kuussa valitaan taas kymmenen uutta ja upeaa otosta. Niitä odotellessa kannattaa käydä tsekkaamassa kilpailuun osallistuneita otoksia Minun maisemani -valokuvakilpailun sivuilta. Scandinavian Outdoor on ylpeänä tukemassa kilpailua ja suomalaisen mielenmaiseman tallentamista upeiden luontokuvien kautta.